Spadek mocy, piszczenie, szarpanie, nierówna praca
Spadek mocy, piszczenie, szarpanie, nierówna praca
Może komuś się przyda...Corsa 1,4 60KM....Opis przypadku... Jadąc na trasie silnik się wyłączył.... nie dało rady nawet zakręcić silnikiem... po jakichś 30 min udało się odpalić Opelka i dojechać do celu.. Jednak auto straciło całkowicie na mocy, przerywało i paliło ok 20 l na 50 km... Po odczytaniu kodów migowych wyszły dwa błędy... pierwszy to błąd z czujnika spalania stukowego, a 2gi to zbyt bogata/zbyt uboga mieszanka.... po ściągnięciu pokrywy zaworów okazało się iż w jednej przegrodzie znajdowało się mniej oleju... dodatkowo przy dodawaniu gazu cofało paliwo do wtryskiwacza i silnik chodził jakby na trzy gary... po rozłożeniu rozrządu okazało się iż pomimo że uszczelka pod głowicą przepuszczała to w wałku rozrządu w tym miejscu gdzie przychodzi koło zębate wałka, urwało ten czpień, na którym blokowało się koło zębate.... doszedłem do wniosku skąd pochodził owy pisk przy odpalaniu silnika.... najprawdopodobniej właśnie z tego że z braku ograniczenia możliwości obracania się koła zębatego względem wałka..dodam iż po chwili od rozruchu silnika owy pisk ustawał ale wynikało to chyba z rozgrzania owych metalowych elementów... Opelek już wcześniej przed awarią wykazywał tendencje do spadku mocy i szarpania....Przez to że ścięło ten bolec i doszło do przestawienia się rozrządu autko przestało praktycznie jechać i nierówno paliło....Dodam że silnik ten jest silnikiem bezkolizyjnym dlatego też uszkodzenia ograniczyly sie do samego wałka.. Może komuś się to przyda... pozdrawiam wszystkich forumowiczów.... ja jeszcze muszę powalczyć z urwaną szpilką w bloku 
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Spadek mocy, piszczenie, szarpanie, nierówna praca
Dodaj foty jak masz
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Spadek mocy, piszczenie, szarpanie, nierówna praca
Fajnie, że udało się rozwiązac problem. Opis na pewno przyda sie komuś w przyszłości 
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert