Problem z odpalaniem corsa C20NE brak Check Engine

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Problem z odpalaniem corsa C20NE brak Check Engine

Post autor: Wydra9 »

Problem powstał nagle po zgaszeniu silnika i próbie odpalenia ponownie po jakimś czasie. Podczas jazdy nie zauważyłem żadnego problemu. Teraz gdy przekręcam na zapłon nie świeci w ogóle kontrolka check engine, a komputer ECU strasznie głośno chodzi podobnie do pracy kompresora tylko ciszej (jakby jakaś przetwornica czy transformator uszkodzony). Gdy próbuje uruchomić silnik nic cisza i wszystko gaśnie co to może być gdzie szukać przyczyny?? Proszę o pomoc i tak żałuje już ze zmieniłem silnik z 1.2 na 2.0... Przynajmniej z 1.2 nie było żadnych problemów i moglem wszędzie jechać bez obaw... Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Problem z odpalaniem corsa C20NE brak Check Engine

Post autor: wolga85 »

W kompie raczej nie ma przetwornicy transformatorów ani nic co wg mnie mogło by takie odgłosy wydawać ale w pobliżu jest przekaźnik pompy paliwa a on już może takie dzwięki wydawać. A kontrolka check engine świeciła się przed odpaleniem
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

zaden przekaznik, słysze wyraznie ze to komputer poniewaz mam go na wieszchu. Mowie o sytuacji przed odpaleniem czyli jak siewieci sie kontrolka cisnienia oleju i aku.
Awatar użytkownika
Volter
Nowy
Imię: Tomek
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Volter »

Podobnie miałem w moim 1.0. Co się okazało? Zwarcie w akumulatorze, a był to dobry akumulator- miał ponad rok. Wymieniłem i wszystko w porządku a też myślałem, że coś z elektryką nie tak/zwarcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

ale radio i wszystki dziala?
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

Hmm no radio działało tylko kilka chwil... Może jednak warto sprawdzić akumulator
Obrazek
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

Wszystko jest ok póki nie przekrece kluczyka wtedy wszystko gasnie i sie resetuje
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

Dlatego mówię, że miałem podobnie po zapalaniu kontrolek mogłem ustawić zegarek i inne pierdoły, a po przekręceniu wszystko gasło, resetowało się. Pożycz jakiś akumulator od kumpla, albo wykręć swój i sprawdź. To przecież dużo nie jest, a warto sprawdzić
Obrazek
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

sprawdze. Ale jesli miales tak jak ja nie bales sie ze ci komp poleci?? To jest naporawde bardzo głose warczenie
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

U mnie właśnie tak jakby cały czas chodziła pompa paliwa albo przynajmniej w tych rejonach coś dziwnie "wyrczało" :) Bałem się no ale pojechałem do znajomego zamienił akumulatory ze swojego POLO i wszystko działało

Ps. Jeśli po wymianie akumulatora będzie tak samo, zobacz miernikiem czy wszystko ok, czy masa nigdzie się nie przerwała
Obrazek
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

Spraawdze aku napewno ale zastanawia mnie czemu gdy kluczyka nie przekrece w ogole albo jest wyjety wszystko dziala normalnie ?
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

Hm no na to pytanie Ci nie odpowiem bo nie mam pojęcia... ale może ktoś inny miał podobny problem. Ja tylko powiedziałem jaka sytuacja była podobna u mnie :) Pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Nie wiem jak masz zrobione, ale jeśli przekręcisz kluczyk pewno załącza ci pompe palia i "uzbraja "reszte elektryki
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

Tak było póki działała :) Teraz zaobserwowałem ze po przekręceniu kluczyka przewody : Gruby czerwony, czarno - czerwony i gruby czarny są zwarte do masy gdy kluczyk jest nie przekręcony "0" tylko gruby czarny jest zwarty na masę. Zaobserwowałem też że jak kluczyk jest przekręcony to cieńszy kabel plusowy na aku jest zwarty do masy (na odłączonym aku) plusowy czerwony idący do komputera ecu tez jest zwarty. Sprawdziłem całą ścieżkę kabli pod maska jest ok. został mi środek… Ale sam nie wiem czego szukam. Stacyjke rozebrałem na czesci i złożyłem i jest tak samo. Aku podmieniony bez zmian. Gdzies jest zwarcie tylko nie wiem gdzie szukac dokładnie nie sprawdziłem tylko rozrusznika czy może on być przyczyna? Wyciągnąłem przekaźnik obok komputera ECU i wtedy nie wylacza się wszystko. Tam tez jest kabel plusowy (czerwony) i on tez jest zwarty do masy po przekręceniu kluczyka. Chodzi głównie o to ze wszystkie plusy SA zwarte po przekręceniu kluczyka .

-- 28 cze 2011, o 11:31 --

Wykluczam :
przewody bezposrednio podłączone do aku
zasilanie kompa ECU
zasilanie instalacji kabiny
Poniewaz wszystkie te przewody nie sa zwarte gdy klucxzyk nie jest przekrecony, gdy jest juz sa zwarte.

Czy alternator i rozrusznik moze miec cos w tym wspolnego??
Czy na stacyjce jest w ogole jakis przewód masowy?

-U mnie jeden występuje na wył. stacyjce (gruby czarny)

-- 28 cze 2011, o 23:35 --

dzis zauwazylem ze jak odłącze taki pojedynczy kabelek który jakby idzie do cewki chyba od stacyjki to komp nie buczy kontrolki sie zapalaja i zachowuje sie normalnie ale nie kreci rozrusznikiem, slychac prace pompy(wydaje mi sie ze ten kabelek to wzbudzenie ECU). Zauwazylem takze ze jak odepne ta kostke umieszczona w komorze silnika odpowiadajaca za wzbudzenie alternatora rozrusznika za licznik i tak dalej zwarcie na calym aucie znika. Wydaje mi sie ze chyba to zwarcie powoduje rozrusznik a raczej jego wzbudzenie (czarny - czerwony kabel). Ale niestedy odłączony rozrusznik i podłączone "wzbudzenie ECU?" nie rozwiazuje problemu z buczacym kompem... i nadal brak kontrolki Check engine..

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Wydra9 pisze: Zauwazylem takze ze jak odepne ta kostke umieszczona w komorze silnika odpowiadajaca za wzbudzenie alternatora rozrusznika za licznik i tak dalej zwarcie na calym aucie znika. Wydaje mi sie ze chyba to zwarcie powoduje rozrusznik a raczej jego wzbudzenie (czarny - czerwony kabel). Ale niestedy odłączony rozrusznik i podłączone "wzbudzenie ECU?" nie rozwiazuje problemu z buczacym kompem... i nadal brak kontrolki Check engine..

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ta kostka to przekaźnik i zapewne znalazłes odpowiedź. Przekaźnik to też coś co potrafi się zepsuć. Spróbuj wymienić na nowy/inny działający. Oglądnij też podstawke do tego przekaźnika (ten diwajs do którego wchodzą kable) często zdarza się że śniedzieją końcówki, i pojawia się tam zwarcie.

P.S. Za wielkiego pojęcia o elektryce nie masz więc może zamiast walczyć z wiatrakami i tracić czas podjedź do elektryka. Rozwiąże problem w 30min i będzie po sprawie.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

Przyczyną był wadliwy przekaźnik pompy paliwa znajdujący sie po prawej stronie w słupku przy ECU :) Za wszystkie podpowiedzi wielkie dzieki
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Było iść za tropem pierwszego posta :-D
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”