CB JOY '93

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukiradom
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

CB JOY '93

Post autor: lukiradom »

Witam serdecznie klubowiczów!

Jako że od pewnego czasu przeglądam to forum, postanowiłem, że pochwalę się swoim autkiem i tutaj :)

Corsa B C14NZ z 1993 roku, w b. dobrym stanie jak na ten rocznik, po lekkich modyfikacjach wizualnych.

Silnik: C14NZ seria z lpg
Koło: 185/60/R14 na feldze Artec

Wyposażenie ubogie, posiada szyberdach i cz., po zakupie założyłem alarm i podpiąłem pod zamek.

Trochę terenowo stoi, myślę o lekkim obniżeniu, ale nie wiem czy do tego dojdzie ze względu na stan naszych dróg, często muszę przejechać po polnym kawałku lub po tej drodze na 3 fotce :D

Autko jest tanie w utrzymaniu, i takie ma być, dlatego nie mam zamiaru robić na nim kosztownych operacji, mimo to dbam o nie i usuwam jakiekolwiek defekty :)

Jak już wcześniej wspomniałem, Corsa ma kilka modyfikacji: zderzaki w kolor, Arteby oraz progi Steinmetz, niebawem mają dołączyć dokładki tego producenta, jednak po malowaniu, które zaplanowałem na te wakacje. Chcę pomalować samochód na nowo, w ten sam kolor, bo niektóre elementy różnią się odcieniami, sierpy poprzykręcane szpetnymi śrubkami już mówią dość, no i chcę zabezpieczyć karoserię przed atakiem rudych potworów, które powoli dostają się do błotników :) Wiadomo, auto nie nowe, różnych przygód mogło doświadczyć. Najważniejsze że prosto jedzie i że podłużnice całe :) We wnętrzu zmieniłem podświetlenie TIDa, zegarów i panelu środkowego, wrzuciłem radio Alpine i podpiąłem pod głośniki Helixa i Boschmanna.

Generalnie nie narzekam na swój pierwszy samochód. Nigdy mnie nie zawiódł, staram się wszystko wymienić na czas, a gdy coś przy nim zrobię, odwdzięcza się lepszym komfortem w prowadzeniu.

A tak wygląda Corsa na dzień dzisiejszy:

Obrazek

Obrazek

Po założeniu Artebów:

Obrazek
pikczu
Świeżak

Re: CB JOY '93

Post autor: pikczu »

Jakaś wersja crossowa-strasznie wysoko zawieszona ;)
Awatar użytkownika
lukiradom
Świeżak
Kontakt:

Sprężyny od Stara :D Jednak ma to swoje plusy :)
Awatar użytkownika
lukiradom
Świeżak
Kontakt:

Dawno się nie odzywałem :P A parę rzeczy się zmieniło:

Poza małym remoncikiem silnika, który chyba jeszcze będzie się ciągnął (do wymiany pierścienie) wpadł wzmak Helix Dark Blue 4ch + zwrotnice na przód Alphard. Czyli teraz na przodzie graja Helixy DB + Tweetery Regenta, wszystko leci przez owe zwrotnice, na tyle Boschmanny + jakieś no-name robiące za wyższe tony. Tutaj filtruje wzmak. Wszystko bardzo fajnie gra, bas jest bardzo przyjemny.

Na przodzie mam aktualnie -40mm Weitec i jednak trochę za twardo jak dla mnie :/ Gdyby nie to, że musiałem jedną sprężynę przeciąć, bo tak stary zawias miałem, to bym wsadził seryjne. No ale jakoś daję radę, jednak chyba max będzie -30 o ile znajdę :P Czyli na razie dobieram, żeby za bardzo na komforcie nie stracić.

Są spore plany na wakacje lub jeszcze później - swap. Nie wiem jeszcze na co, może c16se, może nawet Daewoo 1.5 lub 2.0 16V. Jeśli jednak te plany upadną, to obecny c14nz przejdzie małe przeróbki dotyczące dolotu, odlotu :P wałka rozrządu i głowicy, czyli do osiągnięcia ok 80 kunia. Dobre i to na sam początek, nawet jeśli by to było nieopłacalne. Po prostu chciałbym trochę złapać doświadczenia na tej swojej zabawce, żeby od razu wszystkiego nie robić ;)

Co do karoserii to w wakacje będzie robiona blacharka + nowy lakier. Na razie mam nowe plastiki + zderzaki, z czego przedni z miejscami na halogeny, jednak to nie GSi, a podobny. Mówią że w Combo takie były.

Co potem, zobaczymy. Sukces będzie, jeśli połowa z tego co napisałem się spełni, co bym bardzo chciał. Na razie chcę ją trochę ogarnąć, bo tu ryska, tam ryska, a to jakieś puk małe było, itd...

Poniżej aktualna Corsinka:

Obrazek
Awatar użytkownika
damianzalesie
Świeżak
Imię: Damian
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: damianzalesie »

Całkiem fajnie, gleba zmienia auto :D , a na tyle masz seryjne sprężynki??
Awatar użytkownika
lukiradom
Świeżak
Kontakt:

Tak, w tym tygodniu na tył wlecą, ale jeszcze nie wiem czy zostanie -40. Na razie przymiarki. Poważnie myślę o -30.
Awatar użytkownika
damianzalesie
Świeżak
Imię: Damian
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: damianzalesie »

jak chcesz wygląd a zarazem wmiare fajny komfort to weź -30 i do tego fajne gazowe amorki:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”