-=m&m=- pisze:
Nie znam szczegółów ale ot tak sobie pasek nie przeskakuje, mam wrażenie, że rozrząd nie był robiony na czas i stąd teraz cała ta akcja. Jeśli tak jest to i tak cały rozrząd trzeba robić.
Cały myk polega na tym że autko ma 182tys km. U mnie od 3 lat zrobiło ok 32tys. Rozrząd był robiony w 2005 roku jeszcze gdy autko jeździło w niemczech. Przynajmniej elementy na to wskazują (dat produkcji na rolkach prowadzących). Pasek Contitecha, rolki INA, napinacz Litens więc nie jakieś badziewie.
No i gwóźdź numeru. Nie wiem czy to przez to, ale z czujnika położenie walka rozrządu wykręciła się śruba. Znalazłem ją po zdjęciu obudowy rozrządu zaraz przy kole zębatym wału korbowego. A na pasku widniała śliczna wyrwa idealnie pasująca do główki śruby. Możliwe ze ona zblokowała pasek i zrobił hyc w najbardziej do tego dogodnym miejscu.
Tak czy siak zmienię pasek i rolki bo po odkręceniu okazało się, że prowadzące posiadają już mocno wyczuwalny luz, napinająca wygląda OK le po co kusić licho...
Dzięki serdeczne za konstruktywne wypowiedzi. Jak wymienię dam znać jak odbiło się to na silniku