c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
tnj86
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?

Post autor: tnj86 »

Witam koledzy chce zamontować mida w c16xe i mam do was pytanie gdzie po stronie pasażera znaleźć złącze a dokładnie kabelek dający sygnał na wtryski i pod licznikiem w złączu sygnał poziomu paliwa? Jakie kolory mają te kabelki w c16xe pozdrawiam i dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?

Post autor: mr_luke »

Jeśli chodzi o przewody do wtrysków to masz je wszystkie przy ECU, który jest w słupku przy nogach pasażera. Obie wtyczki są opisane numerami pinów od 1 do 16. Czerwona wtyczka posiada piny A (od strony zatrzasku) i piny B po drugiej. Niebieska to odpowiednio E i F.

Wtryskiwacze masz na pinach:
wtrysk 1 -> B1 (br sw)
wtrysk 2 -> A15 (br gn)
wtrysk 3 -> A2 (br ws)
wtrysk 4 -> A4 (br rt)

Jeśli pomogłem zadotuj punktem :oko: Co do poziomu paliwa niestety nie wiem.
Corsa - sold
tnj86
Nowy

mr luke mi chodzi o jeden główny kabelek sterujący wtryskami bo wolałbym nie zwierać 4 :/
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

tnj86 pisze:mr luke mi chodzi o jeden główny kabelek sterujący wtryskami bo wolałbym nie zwierać 4 :/
Muszę Cię zmartwić kolego tnj86. C16XE to silnik na wielopunktówce (Multec S) i każdy wtrysk jest sterowany osobno tu nie ma jednego głównego przewodu... to nie monowtrysk :lol:
Jeśli boisz się zwarć to każdy przewód zabezpiecz poprzez diodę i uzyskacz bramkę, która nie pozwoli by sygnał leciał w drugą strone jak od kompa do Mida. Tylko nie kombinuj z rozwalaniem wiązki do wtrysków... lepiej wepnij się równolegle do wtyczki ECU niż tnij przewody bo sobie możesz narobić bigosu :oko:
Corsa - sold
tnj86
Nowy

No to lipa :/ czyli nici z mida :/ heh wielkie dzięki mr luke nie mam zamiaru ingerować w 4 wtryski heh. Musiałbym mieć ilość podawanego paliwa na wtryski, bo obrotomierz mam i ilość paliwa w baku też chyba, brakuje mi tylko ilości podawanej na wtryski
behru
Świeżak
Imię: Kacper

Post autor: behru »

Nieprawda ;-) Nie wprowadzajcie kolegi w błąd. Owszem są 4 sygnały wtrysku sterujcie otwarciem wtryskiwaczy, ale sygnał wyjściowy wtrysku np do komputera pokładowego jak choćby w MID-zie jest jeden jest to inny PIN :-D

Pin nr 12 - Sygnał wtrysku (a raczej wartość która wypluwa
komputer) - może nie być kabla we wtyczce le sygnał jest wypluwany przez komputer

W załączniku FOTO
Załączniki
Foto wtyczki
Foto wtyczki
4.JPG (88.7 KiB) Przejrzano 3047 razy
Behru
tnj86
Nowy

Dzieki behru ulżyło mi że będę musiał sprzedać komplecik przeróbki na mida ;] . Powiedzcie mi tylko jeszcze jakim kabelkiem idzie sygnał na wskaźnik poziomu paliwa, bo wczoraj sie zastanawiałem czy nie jest to przewód niebiesko czarny w złączu pod licznikiem.

P.S. Mógłbyś z oddalenia fotkę ecu i tego pinu pokazać?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Dokładnie sygnał pod komputer jest. Wiem bo mam zamontowany w x14xe.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
behru
Świeżak

Fotki ECU i foto całej wtyczki od dołu. Tam gdzie wepchnięte takie cuś na dole po prawej na dole, powyżej jest pin komputera (profesjonalny przytrzymywacz przewodu) i tam jeśli go nie ma powinien znaleźć się kabelek.

Niestety w sieci schemat sterownika do C16XE jest praktycznie nieosiągalny ale zakładam, że powinien mieć taki sam (lub badzo zbliżony) pinout jak ten w X14XE/X16XE oba to delco multec S wiec możesz być dobrej myśli ;-)
Załączniki
Wtyczka
Wtyczka
5.JPG (109.18 KiB) Przejrzano 3026 razy
ECU
ECU
3.JPG (96.04 KiB) Przejrzano 3026 razy
Behru
tnj86
Nowy

Zbliżony pinout tzn ?
Mam schemat ale według schematu powinienem się podpiąć pod brązowo niebieski kabelek.

Oto link do schematu i poprawcie mnie jeśli się mylę :
http://corsa-b.cba.pl/Schemat1.JPG

W schemacie nie ma żadnego białego kabelka :/

A co jeśli podłączył bym się pod przekaźnik paliwa K58 styk 87 - wszystkie wtryski idą do niego i są zwarte ?
behru
Świeżak

Nie patrz na moje kolory bo to kable są dorabiane ;-) nie miałem wyprowadzenia w corsie sygnału wtrysku ale sobie podciągnąłem. Nie możesz się podpiąć pod przekaźnik paliwa bo on steruje pompą a nie czasem wtrysku. Pogrzebałem trochę w tych schematach i jestem pewien ze taki PIN który podaje sygnał dot wtrysku na zewnętrzny komputer istnieje tyle ze nie jestem na 100% pewien ze to będzie B12 tak jak u mnie. Jeżeli będzie analogicznie to szukaj sygnału obrotomierza ( u mnie zielony kabelek) i któryś obok będzie sygnałem wtrysku

powiem Ci ze schematy nawet te z książek sam naprawiam są często blednę. Ja mam zamienione linie A i B w stosunku do siebie. Linia A jest tą B z książki i na odwrót choc sam opis pinow jest już OK.

Podejrzewam ze tak jak ja nie będziesz miał wyprowadzonego kabelka od tego pinu, Bo po co w corsie? więc albo zrób foto poglądowe jak to u Ciebie jest we wtyczce albo szukaj sygnału obrotomierza i w jego pobliżu wolnego pinu ;-)
Behru
tnj86
Nowy

No behru podłączyłem kabelek pod pin B12 i pociągnąłem pod mida ale nie pokazuje mi spalania chwilowego, może to wina mida że nie jest jeszcze przeprogramowany albo ten pin nie działa :/
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

W c16xe nie ma takiego pinu. W x14xe i x16xe jest.
tnj86
Nowy

Co za pech :/ wyszło na to że albo będę śmigał bez spalania chwilowego tylko i średniego, ale z prędkością, zasięgiem na baku, albo opchnę komuś komu się przyda komplet do przeprogramowania tylko i podłączenia
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Istnieje też opcja posumowania sygnałów wtrysku prostym układem scalonym . Zapytaj gościa od przeprogramowania lub jakiegoś elektronika amatora czy by ci nie pomógł (chodzi o układ z bramkami nand lub nor). Można też podłączyć pod jeden wtrysk (jako sygnał) i skorygować wartość (straci na dokładności) ale o to zapytaj gościa od przeprogramowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”