c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?
-
tnj86
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?
Witam koledzy chce zamontować mida w c16xe i mam do was pytanie gdzie po stronie pasażera znaleźć złącze a dokładnie kabelek dający sygnał na wtryski i pod licznikiem w złączu sygnał poziomu paliwa? Jakie kolory mają te kabelki w c16xe pozdrawiam i dzięki za pomoc
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: c16xe sygnał wtrysku i poziomu paliwa ?
Jeśli chodzi o przewody do wtrysków to masz je wszystkie przy ECU, który jest w słupku przy nogach pasażera. Obie wtyczki są opisane numerami pinów od 1 do 16. Czerwona wtyczka posiada piny A (od strony zatrzasku) i piny B po drugiej. Niebieska to odpowiednio E i F.
Wtryskiwacze masz na pinach:
wtrysk 1 -> B1 (br sw)
wtrysk 2 -> A15 (br gn)
wtrysk 3 -> A2 (br ws)
wtrysk 4 -> A4 (br rt)
Jeśli pomogłem zadotuj punktem
Co do poziomu paliwa niestety nie wiem.
Wtryskiwacze masz na pinach:
wtrysk 1 -> B1 (br sw)
wtrysk 2 -> A15 (br gn)
wtrysk 3 -> A2 (br ws)
wtrysk 4 -> A4 (br rt)
Jeśli pomogłem zadotuj punktem
Corsa - sold
-
tnj86
- Nowy
mr luke mi chodzi o jeden główny kabelek sterujący wtryskami bo wolałbym nie zwierać 4 
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Muszę Cię zmartwić kolego tnj86. C16XE to silnik na wielopunktówce (Multec S) i każdy wtrysk jest sterowany osobno tu nie ma jednego głównego przewodu... to nie monowtrysktnj86 pisze:mr luke mi chodzi o jeden główny kabelek sterujący wtryskami bo wolałbym nie zwierać 4
Jeśli boisz się zwarć to każdy przewód zabezpiecz poprzez diodę i uzyskacz bramkę, która nie pozwoli by sygnał leciał w drugą strone jak od kompa do Mida. Tylko nie kombinuj z rozwalaniem wiązki do wtrysków... lepiej wepnij się równolegle do wtyczki ECU niż tnij przewody bo sobie możesz narobić bigosu
Corsa - sold
-
tnj86
- Nowy
No to lipa
czyli nici z mida
heh wielkie dzięki mr luke nie mam zamiaru ingerować w 4 wtryski heh. Musiałbym mieć ilość podawanego paliwa na wtryski, bo obrotomierz mam i ilość paliwa w baku też chyba, brakuje mi tylko ilości podawanej na wtryski
-
behru
- Świeżak
- Imię: Kacper
Nieprawda
Nie wprowadzajcie kolegi w błąd. Owszem są 4 sygnały wtrysku sterujcie otwarciem wtryskiwaczy, ale sygnał wyjściowy wtrysku np do komputera pokładowego jak choćby w MID-zie jest jeden jest to inny PIN
Pin nr 12 - Sygnał wtrysku (a raczej wartość która wypluwa
komputer) - może nie być kabla we wtyczce le sygnał jest wypluwany przez komputer
W załączniku FOTO
Pin nr 12 - Sygnał wtrysku (a raczej wartość która wypluwa
komputer) - może nie być kabla we wtyczce le sygnał jest wypluwany przez komputer
W załączniku FOTO
- Załączniki
-
- Foto wtyczki
- 4.JPG (88.7 KiB) Przejrzano 3047 razy
Behru
-
tnj86
- Nowy
Dzieki behru ulżyło mi że będę musiał sprzedać komplecik przeróbki na mida ;] . Powiedzcie mi tylko jeszcze jakim kabelkiem idzie sygnał na wskaźnik poziomu paliwa, bo wczoraj sie zastanawiałem czy nie jest to przewód niebiesko czarny w złączu pod licznikiem.
P.S. Mógłbyś z oddalenia fotkę ecu i tego pinu pokazać?
P.S. Mógłbyś z oddalenia fotkę ecu i tego pinu pokazać?
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Dokładnie sygnał pod komputer jest. Wiem bo mam zamontowany w x14xe.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
behru
- Świeżak
Fotki ECU i foto całej wtyczki od dołu. Tam gdzie wepchnięte takie cuś na dole po prawej na dole, powyżej jest pin komputera (profesjonalny przytrzymywacz przewodu) i tam jeśli go nie ma powinien znaleźć się kabelek.
Niestety w sieci schemat sterownika do C16XE jest praktycznie nieosiągalny ale zakładam, że powinien mieć taki sam (lub badzo zbliżony) pinout jak ten w X14XE/X16XE oba to delco multec S wiec możesz być dobrej myśli
Niestety w sieci schemat sterownika do C16XE jest praktycznie nieosiągalny ale zakładam, że powinien mieć taki sam (lub badzo zbliżony) pinout jak ten w X14XE/X16XE oba to delco multec S wiec możesz być dobrej myśli
- Załączniki
-
- Wtyczka
- 5.JPG (109.18 KiB) Przejrzano 3026 razy
-
- ECU
- 3.JPG (96.04 KiB) Przejrzano 3026 razy
Behru
-
tnj86
- Nowy
Zbliżony pinout tzn ?
Mam schemat ale według schematu powinienem się podpiąć pod brązowo niebieski kabelek.
Oto link do schematu i poprawcie mnie jeśli się mylę :
http://corsa-b.cba.pl/Schemat1.JPG
W schemacie nie ma żadnego białego kabelka
A co jeśli podłączył bym się pod przekaźnik paliwa K58 styk 87 - wszystkie wtryski idą do niego i są zwarte ?
Mam schemat ale według schematu powinienem się podpiąć pod brązowo niebieski kabelek.
Oto link do schematu i poprawcie mnie jeśli się mylę :
http://corsa-b.cba.pl/Schemat1.JPG
W schemacie nie ma żadnego białego kabelka
A co jeśli podłączył bym się pod przekaźnik paliwa K58 styk 87 - wszystkie wtryski idą do niego i są zwarte ?
-
behru
- Świeżak
Nie patrz na moje kolory bo to kable są dorabiane
nie miałem wyprowadzenia w corsie sygnału wtrysku ale sobie podciągnąłem. Nie możesz się podpiąć pod przekaźnik paliwa bo on steruje pompą a nie czasem wtrysku. Pogrzebałem trochę w tych schematach i jestem pewien ze taki PIN który podaje sygnał dot wtrysku na zewnętrzny komputer istnieje tyle ze nie jestem na 100% pewien ze to będzie B12 tak jak u mnie. Jeżeli będzie analogicznie to szukaj sygnału obrotomierza ( u mnie zielony kabelek) i któryś obok będzie sygnałem wtrysku
powiem Ci ze schematy nawet te z książek sam naprawiam są często blednę. Ja mam zamienione linie A i B w stosunku do siebie. Linia A jest tą B z książki i na odwrót choc sam opis pinow jest już OK.
Podejrzewam ze tak jak ja nie będziesz miał wyprowadzonego kabelka od tego pinu, Bo po co w corsie? więc albo zrób foto poglądowe jak to u Ciebie jest we wtyczce albo szukaj sygnału obrotomierza i w jego pobliżu wolnego pinu
powiem Ci ze schematy nawet te z książek sam naprawiam są często blednę. Ja mam zamienione linie A i B w stosunku do siebie. Linia A jest tą B z książki i na odwrót choc sam opis pinow jest już OK.
Podejrzewam ze tak jak ja nie będziesz miał wyprowadzonego kabelka od tego pinu, Bo po co w corsie? więc albo zrób foto poglądowe jak to u Ciebie jest we wtyczce albo szukaj sygnału obrotomierza i w jego pobliżu wolnego pinu
Behru
-
tnj86
- Nowy
No behru podłączyłem kabelek pod pin B12 i pociągnąłem pod mida ale nie pokazuje mi spalania chwilowego, może to wina mida że nie jest jeszcze przeprogramowany albo ten pin nie działa 
- wolga85
- Weteran
W c16xe nie ma takiego pinu. W x14xe i x16xe jest.
-
tnj86
- Nowy
Co za pech
wyszło na to że albo będę śmigał bez spalania chwilowego tylko i średniego, ale z prędkością, zasięgiem na baku, albo opchnę komuś komu się przyda komplet do przeprogramowania tylko i podłączenia
- wolga85
- Weteran
Istnieje też opcja posumowania sygnałów wtrysku prostym układem scalonym . Zapytaj gościa od przeprogramowania lub jakiegoś elektronika amatora czy by ci nie pomógł (chodzi o układ z bramkami nand lub nor). Można też podłączyć pod jeden wtrysk (jako sygnał) i skorygować wartość (straci na dokładności) ale o to zapytaj gościa od przeprogramowania.