Akumulator do x14
- trolix
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Cezary
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Akumulator do x14
corsa b '93 1.4 8v, padl mi stary aku na ktorym nic nie jest napisane nie wiem jaki kupic. Czy standardowy aku dawal rade czy lepiej ciut wiekszy kupic?
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator do x14
Jeśli nie masz jakiś dodatkowych urządzeń pobierających energię to standardowy wystarczy. Wcześniej w mojej corsie jeździł aku 61Ah a teraz mam 44Ah( dedykowany do mojego modelu) i spokojnie daję radę.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Od tak jak pisala kolezanka wyzej od 44 do 54-60 Ah. Wszystko zalezy od tego ile elektryki na pokladzie. U mnie z szybami w pradzie i szyberdachu plus audio mam zalozone 60 Ah. Bardziej intersuja cie wymiary juz nieraz widzialem jak ktos zakladal nowy aku do corsy b. Po czym zamykal klape silnika i zwarcie bo jest jednak ciut za wysoki. Ja tez zwracam uwage czy aku ma korki od cel wklejone (nie ma mozliwosci dolania wody) czy wystarczy odkleic naklejke i jest dostep. Bo to ze aku jest bezobslugowy to znaczy tylko tyle ze zaglada sie do niego rzadziej ale w praktyce po 4-5 latach jednak ubywa z niego wody i wypadalo by dolac. Co zreszta nieraz przedluza jego zywot o 3-5 lat. Druga sprawa to data produkcji jak za dlugo stoi w sklepie (jeszcze nikt go nie doladuje) to taki aku traci juz troche ze swojego zywota.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- wolga85
- Weteran
Generalnie prąd im większy tym lepszy . Tylko trzeba patrzeć wg jakiej normy bo są różne i wyniki się różnią. Gdzieś widziałem tabelkę do przeliczania. Ale w corsie z benzyna 1,4 to co daje zwykły wapniowy (czyli najmniejsza wartość jaką można kupić ) spokojnie wystarczy. Ta wartość liczy się bardziej w dieselach i to tych nowszych. Bo tam skrzynka na aku jest na tyle małą że wsadzić można tylko coś lepszego żeby prąd dało się to w zimie przy - 20 C odpalić. Ja zapomniałem jeszcze że ważnym kryterium przy doborze jest olej jakim jest silnik zalany. Z doświadczenia wiem że potrzeba wiecej mocy aby krecić silnikiem z 15 w40 przy -20 (im niższa temp tym bardziej gęstnieje olej a aku słabnie) niż np na 5 w 40 gdzie przy - 20 jest jescze jako tako płynne.
- trolix
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Cezary
no wlasnie sluszna uwaga. dzieki za pomocwolga85 pisze: Ja zapomniałem jeszcze że ważnym kryterium przy doborze jest olej jakim jest silnik zalany. Z doświadczenia wiem że potrzeba wiecej mocy aby krecić silnikiem z 15 w40 przy -20 (im niższa temp tym bardziej gęstnieje olej a aku słabnie) niż np na 5 w 40 gdzie przy - 20 jest jescze jako tako płynne.
- mariusz2247
- Nowy
- Imię: Mariusz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
większego aku i tak alternator nie doładuje, więc jaki jest sens wkładania aku o większej pojemności...
??
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
- wolga85
- Weteran
Aku np 60 Ah potrzebuje prądu do ładownia (normalnego ok 6A ) więc jakim prawem nie doładuje jak altek daje spokojnie 50 -80 amperów. Takie bajki to były w maluchu jak prądnica (tak prądnica) dawała max 12 A. Nie te czasy. teraz mozęsz sobie od traktora 120 założyć i tylko pasek od altka może trochę śmierdzieć. Zresztą sam mam 60 Ah i jakoś problemu niedoładowania nie ma. A robię krótkie trasy 12-15km. Aku ma już 6-7 lat
- mariusz2247
- Nowy
- Imię: Mariusz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
zależy co dla kogo jest duże...
dla mnie 60Ah nie jest duży...
dla mnie 60Ah nie jest duży...
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
- wolga85
- Weteran
No max co można wsadzić w ori miejsce to chyba 70 Ah (prąd ładowania normalny 7 A). Resztę trzeba chyba wozić w bagażniku. Ale tu jest do zrobienia wiązka główna ,a z racji długości to musiała by być na kablach od spawarki.