Mocniejsza skrzynia do 1.6T
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Mocniejsza skrzynia do 1.6T
Z racji tego, że planuje uturbić swoje 1.6 pojawił się problem skrzyni. Moje c16xe ma zapiętą seryjną F16 i obawiam się, że skrzynia może do końca tego nie przeżyć, zwłaszcza, że planowana docelowa moc to ok. 200KM a jak wiadomo Nm będzie dużo, dużo więcej. Myślałem o zapięciu skrzyni M32 z Astry 1.6 od A16let (przełożenie 3.65) ale nie wiem czy podejdzie ona do mojej CB. Wiecie coś może w tym temacie? Ta skrzynia występuje w kilku wariantach przełożeniowych jak i w kwestii obudowy i mocowania. Mam też do Was drugie pytanie, jak mogłbym wzmocnić moją obecną skrzynię, jakie są metody etc. 

Corsa - sold
- mr_luke
- Nowy
Re: Mocniejsza skrzynia do 1.6T
Potężna to ona nie jest ale w wersji 1.6T będzie dużo więcej Nm niż na wolnossaku a to przecież głównie moment zabija skrzynię
D16 podchodzi p&p?

Corsa - sold
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
czyli ile bedzie tego momentu?? pincet szescet??
200 koni 300 momentu znosi u mnie
kolega w vectrze turbo ma +250 KM i tez daje rade
D16=F16
mozna isc dalej F20 / F28
200 koni 300 momentu znosi u mnie
kolega w vectrze turbo ma +250 KM i tez daje rade
D16=F16
mozna isc dalej F20 / F28

- mr_luke
- Nowy
Sorry ale wkradl mi sie maly blad. Mam u siebie zapieta F15 bo takie przeciez byly w serii w c16xe. Takze powtarzam pytanie bo F15 moze miec problem z tym momentem rzedu 250-300, prawda?
Dzieki Konik za wyprostowanie mnie
Dzieki Konik za wyprostowanie mnie

Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 18:30 przez mr_luke, łącznie zmieniany 1 raz.
Corsa - sold
- mr_luke
- Nowy
Tak też pisząc coś mi nie grało i nie wiem czemu mi się wkradła ta F16kamiloooo pisze:tak wlasnie mi cos switalo ze to inny blok![]()

To teraz w temacie faktycznej skrzyni trzeba by coś wymyśleć. Zastanawiam się nad tą M32 ale kosztuje swoje i też nie wiem czy wariant od a/z16let podejdzie mocowaniami p&p

Kamilu i reszto możecie czymś poradzić?

Corsa - sold
- nolack
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
jak by cie ratowało to mam f 17 od 1,8 smalblocka jezdziła podpieta pod dbilasa na 150 koni
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
- mr_luke
- Nowy
Jeśli nie miałaby problemu z przeniesieniem ok 250-300Nm to by mnie ratowała ale to i tak dopiero na wiosnęnolack pisze:jak by cie ratowało to mam f 17 od 1,8 smalblocka jezdziła podpieta pod dbilasa na 150 koni

Corsa - sold
- nolack
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
przebieg jesli nie była przekładana to było cos kolo120-130 tys przełozenie moge sprawdzic jutro
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Ja jak mogę to również się podłączę do tematu 
Mianowicie mój skromnie modzony smallblock kula się w tej chwili na F15 z głównym CR 3,74.
Pierwsze dwa biegi bajera, ale potem 3 już jest strasznie długie, 4 jest jakby w formie między biegu, i 5 znowu kiepskawo...
Myślę nad inna skrzynką... Wolniejszą... Z D/F16 jest trochę zabawy z tego co gdzieś tam mi świta...
Co byście polecili ?
Nie zależy mi na V-Max'ie tylko na pierdo*nięciu na każdym biegu... Bo jak narazie to czuć, że trza by zmienić bieg a tu gdzieeeeeeee tam jego koniec...

Mianowicie mój skromnie modzony smallblock kula się w tej chwili na F15 z głównym CR 3,74.
Pierwsze dwa biegi bajera, ale potem 3 już jest strasznie długie, 4 jest jakby w formie między biegu, i 5 znowu kiepskawo...
Myślę nad inna skrzynką... Wolniejszą... Z D/F16 jest trochę zabawy z tego co gdzieś tam mi świta...
Co byście polecili ?
Nie zależy mi na V-Max'ie tylko na pierdo*nięciu na każdym biegu... Bo jak narazie to czuć, że trza by zmienić bieg a tu gdzieeeeeeee tam jego koniec...

- Zynio
- Swój
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Bear jesli szukasz Pier.... to szukaj F17 wr 4,19 bardzo mocna skrzyniaBear_ pisze:Ja jak mogę to również się podłączę do tematu
Co byście polecili ?
a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
- mr_luke
- Nowy
Właśnie to sterowanie w M32 to mały magic i musze wymyślić sposób jak to rozsądnie zapiąć w budzie B bo zapadła ostatnio decyzja, że będzie kompletne z16let/r lekko odchudzone ze zbędnych gratów (EGR, przepustnica na linke etc) i wysterowane na ECM SA (które ma się pojawić za jakiś czas)zyniogs pisze:a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło

Corsa - sold
- Zynio
- Swój
- Kontakt:
Ja szukam jeszcze od fiata skrzyni bo tam wiele rzeczy jest uproszczone moze ta droga iscmr_luke pisze:Właśnie to sterowanie w M32 to mały magic i musze wymyślić sposób jak to rozsądnie zapiąć w budzie B bo zapadła ostatnio decyzja, że będzie kompletne z16let/r lekko odchudzone ze zbędnych gratów (EGR, przepustnica na linke etc) i wysterowane na ECM SA (które ma się pojawić za jakiś czas)zyniogs pisze:a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
no i to jest moim zdaniem najlepsza decyzja, seryjny mocny silnik i SA, ktory pozowli to w normalny sposob wsadzic w starsze auto.mr_luke pisze:Właśnie to sterowanie w M32 to mały magic i musze wymyślić sposób jak to rozsądnie zapiąć w budzie B bo zapadła ostatnio decyzja, że będzie kompletne z16let/r lekko odchudzone ze zbędnych gratów (EGR, przepustnica na linke etc) i wysterowane na ECM SA (które ma się pojawić za jakiś czas)zyniogs pisze:a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Zyniu, a orientujesz się czy to zejebiste hydrauliczne łożysko da radę zamienić na zwykły tradycyjny wybierak?zyniogs pisze:Bear jesli szukasz Pier.... to szukaj F17 wr 4,19 bardzo mocna skrzyniaBear_ pisze:Ja jak mogę to również się podłączę do tematu
Co byście polecili ?
a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
Bo z tego co widzę w środku tej skrzyni zostawili podporę w którą wsuwa się wybierak... Ale wolałbym się upewnić...
Ma ktoś może namiar na jakiś filmik jak to śmiga na takiej f17 ??
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
mam pękniętą skrzynie pomodze zobaczę jak będzie chciał leżeć wybierak ...Bear_ pisze:Bo z tego co widzę w środku tej skrzyni zostawili podporę w którą wsuwa się wybierak... Ale wolałbym się upewnić...
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Wydaje mi się mehes że będzie banglać bo kiedyś robiłem skrzynia w merivie 1.6 i tam chyba siedziało f17 właśnie na tradycyjnym wybieraku ale nie jestem pewny. Z drugiej strony muszę to przetrawic wszystko bo corsa lata też trasami takimi szybszymi i kurcze z drugiej strony nie uśmiecha mi się jechać np. A4 140 km/h przy 4 tys na 5 biegu
ale jak to mówią, coś za coś
... zobaczymy.

- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Nie pamiętam ale chyba dolne gniazdo dźwigni łożyska sprzęgła jest bez otworu, więc może wystarczy wywiercić ...
W niedziele się pobawię
W niedziele się pobawię
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
bear nie wiem czmu narzekasz na f15 3.74. moim zdaniem 3 bieg jest tu najfajniejszy. auto na nim swietnie sie rozpedza. najwieksza bolaczka przy mocnym n/a jest waski power band i spadek ponizej niego przy zmianie z 1 na 2, ale to na szczescie sa niskie biegie i da sie to przezyc. pisze to na swoim przykladzie, u Ciebie chrakterystyka jest troszke lepsza
mnie sie kiedys cos obilo o uszy ze nie ma problemu z wpasowaniem skrzyni z hydraulicznym sprzeglem to auta gdzie byla linka.
co do wytrzymalosci skrzyni to kiedys juhol pisal ze jezdzil na f13 spietej z c20ne turbo.... wszystko zalezy od charakterystyki i kierowcy
mnie sie kiedys cos obilo o uszy ze nie ma problemu z wpasowaniem skrzyni z hydraulicznym sprzeglem to auta gdzie byla linka.
co do wytrzymalosci skrzyni to kiedys juhol pisal ze jezdzil na f13 spietej z c20ne turbo.... wszystko zalezy od charakterystyki i kierowcy
- Zynio
- Swój
- Kontakt:
hej sorry ale byłem na wyjeździe i dopiero teraz czytałem forum
bear ja tak jeźdzę czyli skrzynia F17 ze sprzegłem od x18xe1, a łozysko od c16xe i działa dobrze, ale zastanawiam się czy da się przerobić m32 na zwykłe sprzegło bo reszta jest do ogarnięcia nawet te 33 zeby na wejsciu przegóbu do skrzyni
bear ja tak jeźdzę czyli skrzynia F17 ze sprzegłem od x18xe1, a łozysko od c16xe i działa dobrze, ale zastanawiam się czy da się przerobić m32 na zwykłe sprzegło bo reszta jest do ogarnięcia nawet te 33 zeby na wejsciu przegóbu do skrzyni
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Porszak, ja nie narzekam aż tak ale kurcze długie te biegi czasem
jednak jak pisałem i tak sprawuje się dość dobrze. Wczoraj przy okazji eliminacji automobilklubu ziemi tyskiej, jeden z kierowców chciał ze mną gadać o wydechu itp. Skończyło się na tym że większość kierowców na strefie serwisowej przyszło poogladac auto hehe, ale to mniejsza o to. Koles jeździ 140 konnym saxo vts, bez wnętrza, odelzona z czego się dało, dobry zawias i dobra guma na kole. Przejechałem się tym jako szofer i muszę przyznać bardzo fajna skrzynia w tym gownie idzie aż miło. Takie coś by mi pasowało. Jednak
przed odjazdem do domu propozycja kierowcy o sprawdzenie się autami... Wynik. 2x z rolki, 1x z miejsca... 3 do 0 dla corsy wynikiem na 2-3 długości auta. Od samego startu... Także jak porszak pisze, dużo zależy również od mięsnego łącznika między kierownicą a pedałem gazu...