Mocniejsza skrzynia do 1.6T

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Mocniejsza skrzynia do 1.6T

Post autor: mr_luke »

Z racji tego, że planuje uturbić swoje 1.6 pojawił się problem skrzyni. Moje c16xe ma zapiętą seryjną F16 i obawiam się, że skrzynia może do końca tego nie przeżyć, zwłaszcza, że planowana docelowa moc to ok. 200KM a jak wiadomo Nm będzie dużo, dużo więcej. Myślałem o zapięciu skrzyni M32 z Astry 1.6 od A16let (przełożenie 3.65) ale nie wiem czy podejdzie ona do mojej CB. Wiecie coś może w tym temacie? Ta skrzynia występuje w kilku wariantach przełożeniowych jak i w kwestii obudowy i mocowania. Mam też do Was drugie pytanie, jak mogłbym wzmocnić moją obecną skrzynię, jakie są metody etc. :D
Corsa - sold
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Mocniejsza skrzynia do 1.6T

Post autor: kamiloooo »

d16 lanos znosi takie potezne moce jak 200 koni
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Potężna to ona nie jest ale w wersji 1.6T będzie dużo więcej Nm niż na wolnossaku a to przecież głównie moment zabija skrzynię :oko: D16 podchodzi p&p?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

czyli ile bedzie tego momentu?? pincet szescet??
200 koni 300 momentu znosi u mnie
kolega w vectrze turbo ma +250 KM i tez daje rade
D16=F16
mozna isc dalej F20 / F28
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Sorry ale wkradl mi sie maly blad. Mam u siebie zapieta F15 bo takie przeciez byly w serii w c16xe. Takze powtarzam pytanie bo F15 moze miec problem z tym momentem rzedu 250-300, prawda?

Dzieki Konik za wyprostowanie mnie :oko:
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 18:30 przez mr_luke, łącznie zmieniany 1 raz.
Corsa - sold
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

tak wlasnie mi cos switalo ze to inny blok :lol: :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

kamiloooo pisze:tak wlasnie mi cos switalo ze to inny blok :lol: :grin:
Tak też pisząc coś mi nie grało i nie wiem czemu mi się wkradła ta F16 :lol:
To teraz w temacie faktycznej skrzyni trzeba by coś wymyśleć. Zastanawiam się nad tą M32 ale kosztuje swoje i też nie wiem czy wariant od a/z16let podejdzie mocowaniami p&p :-? Czytałem gdzieś o wzmacnianiu zębatek poprzez kulowanie ale nie jest to do końca super bo w minimalnym stopniu zmniejsza to dopasowanie elementów. Dodatko to chyba nie koła są w tym wypadku słabym ogniwem.

Kamilu i reszto możecie czymś poradzić? :D
Corsa - sold
Awatar użytkownika
nolack
Nowy
Imię: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: nolack »

jak by cie ratowało to mam f 17 od 1,8 smalblocka jezdziła podpieta pod dbilasa na 150 koni
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

nolack pisze:jak by cie ratowało to mam f 17 od 1,8 smalblocka jezdziła podpieta pod dbilasa na 150 koni
Jeśli nie miałaby problemu z przeniesieniem ok 250-300Nm to by mnie ratowała ale to i tak dopiero na wiosnę :oko: Jakie tam jest przełożenie główne? Dużo jeżdzona?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
nolack
Nowy
Imię: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: nolack »

przebieg jesli nie była przekładana to było cos kolo120-130 tys przełozenie moge sprawdzic jutro
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Ja jak mogę to również się podłączę do tematu ;)
Mianowicie mój skromnie modzony smallblock kula się w tej chwili na F15 z głównym CR 3,74.

Pierwsze dwa biegi bajera, ale potem 3 już jest strasznie długie, 4 jest jakby w formie między biegu, i 5 znowu kiepskawo...

Myślę nad inna skrzynką... Wolniejszą... Z D/F16 jest trochę zabawy z tego co gdzieś tam mi świta...

Co byście polecili ?

Nie zależy mi na V-Max'ie tylko na pierdo*nięciu na każdym biegu... Bo jak narazie to czuć, że trza by zmienić bieg a tu gdzieeeeeeee tam jego koniec... :/
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Zynio »

Bear_ pisze:Ja jak mogę to również się podłączę do tematu ;)
Mianowicie mój skromnie modzony smallblock kula się w tej chwili na F15 z głównym CR 3,74.

Pierwsze dwa biegi bajera, ale potem 3 już jest strasznie długie, 4 jest jakby w formie między biegu, i 5 znowu kiepskawo...

Myślę nad inna skrzynką... Wolniejszą... Z D/F16 jest trochę zabawy z tego co gdzieś tam mi świta...

Co byście polecili ?

Nie zależy mi na V-Max'ie tylko na pierdo*nięciu na każdym biegu... Bo jak narazie to czuć, że trza by zmienić bieg a tu gdzieeeeeeee tam jego koniec... :/
Bear jesli szukasz Pier.... to szukaj F17 wr 4,19 bardzo mocna skrzynia

a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

zyniogs pisze:a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
Właśnie to sterowanie w M32 to mały magic i musze wymyślić sposób jak to rozsądnie zapiąć w budzie B bo zapadła ostatnio decyzja, że będzie kompletne z16let/r lekko odchudzone ze zbędnych gratów (EGR, przepustnica na linke etc) i wysterowane na ECM SA (które ma się pojawić za jakiś czas) :)
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Kontakt:

mr_luke pisze:
zyniogs pisze:a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
Właśnie to sterowanie w M32 to mały magic i musze wymyślić sposób jak to rozsądnie zapiąć w budzie B bo zapadła ostatnio decyzja, że będzie kompletne z16let/r lekko odchudzone ze zbędnych gratów (EGR, przepustnica na linke etc) i wysterowane na ECM SA (które ma się pojawić za jakiś czas) :)
Ja szukam jeszcze od fiata skrzyni bo tam wiele rzeczy jest uproszczone moze ta droga isc
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

mr_luke pisze:
no i to jest moim zdaniem najlepsza decyzja, seryjny mocny silnik i SA, ktory pozowli to w normalny sposob wsadzic w starsze auto.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

zyniogs pisze:
Bear_ pisze:Ja jak mogę to również się podłączę do tematu ;)

Co byście polecili ?

Bear jesli szukasz Pier.... to szukaj F17 wr 4,19 bardzo mocna skrzynia

a co do lukiego trudno ci bedzie znaleść skrzynie na małym bloku zeby taki moment wytrzymała najbardziej wytrzymala bedzie i tak F17 co do M32 dużo zabawy i sterowanie na linkach no i do tego hydrauliczne sprzegło
Zyniu, a orientujesz się czy to zejebiste hydrauliczne łożysko da radę zamienić na zwykły tradycyjny wybierak?
Bo z tego co widzę w środku tej skrzyni zostawili podporę w którą wsuwa się wybierak... Ale wolałbym się upewnić...
Ma ktoś może namiar na jakiś filmik jak to śmiga na takiej f17 ??
Obrazek

Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Bear_ pisze:Bo z tego co widzę w środku tej skrzyni zostawili podporę w którą wsuwa się wybierak... Ale wolałbym się upewnić...
mam pękniętą skrzynie pomodze zobaczę jak będzie chciał leżeć wybierak ...
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Wydaje mi się mehes że będzie banglać bo kiedyś robiłem skrzynia w merivie 1.6 i tam chyba siedziało f17 właśnie na tradycyjnym wybieraku ale nie jestem pewny. Z drugiej strony muszę to przetrawic wszystko bo corsa lata też trasami takimi szybszymi i kurcze z drugiej strony nie uśmiecha mi się jechać np. A4 140 km/h przy 4 tys na 5 biegu ;) ale jak to mówią, coś za coś ;) ... zobaczymy.
Obrazek

Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Nie pamiętam ale chyba dolne gniazdo dźwigni łożyska sprzęgła jest bez otworu, więc może wystarczy wywiercić ...
W niedziele się pobawię
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

bear nie wiem czmu narzekasz na f15 3.74. moim zdaniem 3 bieg jest tu najfajniejszy. auto na nim swietnie sie rozpedza. najwieksza bolaczka przy mocnym n/a jest waski power band i spadek ponizej niego przy zmianie z 1 na 2, ale to na szczescie sa niskie biegie i da sie to przezyc. pisze to na swoim przykladzie, u Ciebie chrakterystyka jest troszke lepsza

mnie sie kiedys cos obilo o uszy ze nie ma problemu z wpasowaniem skrzyni z hydraulicznym sprzeglem to auta gdzie byla linka.

co do wytrzymalosci skrzyni to kiedys juhol pisal ze jezdzil na f13 spietej z c20ne turbo.... wszystko zalezy od charakterystyki i kierowcy
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Kontakt:

hej sorry ale byłem na wyjeździe i dopiero teraz czytałem forum

bear ja tak jeźdzę czyli skrzynia F17 ze sprzegłem od x18xe1, a łozysko od c16xe i działa dobrze, ale zastanawiam się czy da się przerobić m32 na zwykłe sprzegło bo reszta jest do ogarnięcia nawet te 33 zeby na wejsciu przegóbu do skrzyni
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Porszak, ja nie narzekam aż tak ale kurcze długie te biegi czasem ;) jednak jak pisałem i tak sprawuje się dość dobrze. Wczoraj przy okazji eliminacji automobilklubu ziemi tyskiej, jeden z kierowców chciał ze mną gadać o wydechu itp. Skończyło się na tym że większość kierowców na strefie serwisowej przyszło poogladac auto hehe, ale to mniejsza o to. Koles jeździ 140 konnym saxo vts, bez wnętrza, odelzona z czego się dało, dobry zawias i dobra guma na kole. Przejechałem się tym jako szofer i muszę przyznać bardzo fajna skrzynia w tym gownie idzie aż miło. Takie coś by mi pasowało. Jednak ;) przed odjazdem do domu propozycja kierowcy o sprawdzenie się autami... Wynik. 2x z rolki, 1x z miejsca... 3 do 0 dla corsy wynikiem na 2-3 długości auta. Od samego startu... Także jak porszak pisze, dużo zależy również od mięsnego łącznika między kierownicą a pedałem gazu...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”