cosa b gsi 1.6 16v błędy 44 i 67 dużo pali

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
pitervectra
Bez listowiec ;-)
Imię: piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

cosa b gsi 1.6 16v błędy 44 i 67 dużo pali

Post autor: pitervectra »

mam problem z corsą gsi 109 ps autko szarpie zamula i dużo pali (15/100) odczytałem dwa błędy 44 sonda lambda za bogata mieszanka paliwowo powietrzna, i 67 czujnik położenia przepustnicy i przepływomierz, lecz przepływka jest dobra zostaje czujnik i sonda czy obydwie te rzeczy są do wymiany?
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: cosa b gsi 1.6 16v błędy 44 i 67 dużo pali

Post autor: mr_luke »

67 to taki troszkę inny błąd w ogóle nie związany z TPSem. W/g wytycznych ASO (dostałem kiedyś opis usterki) błąd ten pojawia się gdy przez ponad 5 sec przepływka podaje wartość z poza zakresu a mówiąc języki elektryki jak występują w niej chwilowe spadki napięcia. Miałem u siebie ten sam problem i tak naprawde nie jestem pewien co mi pomogło... albo mówic inaczej zamaskowało na jakiś czas bo wczoraj znów wymrugał mi tą przepływkę. Może to kwestia kabli, może być też związane z padającym altkim albo po prostu przepływka już ma dość.

Bear poradziłeś sobie już z tym błędem bo pamiętam, że też miałeś z tym jazdy?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: cosa b gsi 1.6 16v błędy 44 i 67 dużo pali

Post autor: wolga85 »

Tak jak wyżej jest napisane 67 błąd przeplywki ( wartość poza zakresem dopuszczalnym) spawdź czy zasilanie jest ok (najlepiej podłącz małą żarówkę) , kabelki i styki we wtyczce. A co do spalania to błąd 44 wg mnie to mieszanka za uboga co wskazuje na problem z sondą lub przewodami do niej i stąd wysokie spalanie ( sonda podaje że mieszanka uboga gdy tak naprawdę jest ok i podlewa żeby wyrównać do tego co podaje lambda).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”