opel corsa B 1.2 strasznie muli

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
karas63
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

opel corsa B 1.2 strasznie muli

Post autor: karas63 »

witam szukam pomocy mój opel corsa 1.2 8v 1994r nie dość ze dużo pali benzyny i gazu to na benzynie ma dziwne akcje po zmianie biegów muli i po pewnym momencie jest w miarę normalnie i na na gazie mi lepiej chodzi niż na benzynie tylko ze gazu pali 10 l a jakiś czas temu 8 l nie przekraczało. bylem żeby podłączyć do komputera wyskoczyło mi ze błąd czujnika sterowania obrotami silnika i tam mechanik powiedział mi ze do wymiany jest czujnik Halla i nie był pewny ale mi się wydaje to trochę dziwne bo z paleniem nie ma problemu ani mi nie gaśnie ani nic. proszę o pomoc bo chciałbym żeby on mi dobrze chodził :)
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Re: opel corsa B 1.2 strasznie muli

Post autor: Bear_ »

Był ostatnio taki przypadek z 1.2 na forum ale auto źle chodziło i na gazie i na benzynie... Skoro błąd pokazuje ten czujnik to należy go wymienic... Dla pewności sprawdź świece, kable, cewke. Ale to tak raczej profilaktycznie. Ewentualnie jak nie czujnik Halla to jeszcze zmierzyłbym sondę... Ale skoro jest błąd to jest przyczyna ;)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: opel corsa B 1.2 strasznie muli

Post autor: mr_luke »

Jeśli błąd Halla to po pierwsze sprawdź czy się rozrząd nie przestawił bo przeskok o ząbek czy dwa wywala błąd i bardzo "udziwnia" pracę silnika. Jeśli będzie ok to wymień go i sprawdź to o czym pisał Bear :oko:
Corsa - sold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”