[Corsa B] oświetlenie LED kokpit Zwarcie
-
martines_000
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
[Corsa B] oświetlenie LED kokpit Zwarcie
Witam serdecznie otóż zakupiłem sobie LED bo wypaliły mi się lampki z kokpitu środkowego, Kupiłem od pana z aukcji internetowej http://moto.allegro.pl/led-zarowka-r5-t ... 93161.html po wymianie w gnieździe zapalniczki LED świeci okej , po wymianie gdzie są pokrętła temperatury, mocy nawiewu, i kierunku, Bezpiecznik mi wywala.... czerwony 10 amper, i nie działa mi obrotomierz, wskaźnik paliwa itp. po wyciągnięciu LEDÓW i wymianie bezpiecznika wszystko ok. Czego wina będzie LEDY Tandetne? czy coś u mnie nie tak?
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: [Corsa B] oświetlenie LED kokpit Zwarcie
Jeśli wywala to znaczy, że masz gdzieś jakieś konkretne zwarcie. Być może masz liche diody. Sugerowałbym sprawdzić to jest w ten sposób, że tą która świeci ok wcisnąć w gniazdo którejś z tych co wywala bezpiecznik aby sprawdzić, czy to problem gniazda, czy samej diody. Przetestuj tak po kolei (ale pojedynczo) wszystkie te które wywala.
Jeśli dioda nie świeci to wsuń ją odwrotnie (180 stopni) bo dioda jest kierunkowa i tylko w jednym przewodzi prąd.
Peace
Jeśli dioda nie świeci to wsuń ją odwrotnie (180 stopni) bo dioda jest kierunkowa i tylko w jednym przewodzi prąd.
Peace
Corsa - sold
-
martines_000
- Świeżak
Diody wszystkie sprawdzałem na zamiennym zasilaniu także świecą na bank i są sprawę, nie mam pojęcia co zrobić w tym wypadku, a żarówki wiem że są biegunowe... Macie jakiś pomysł.... próbowałem z 3 razy zmienia LEDY na czerwone, potem niebieskie , i zielone efekt ten sam, wywala bezpiecznik.......
-
mateusz783
- Świeżak
- Imię: mateusz
spróbuj 15 amper włożyć bezpiecznik bo kiedyś tez tak miałem a jak nie to któraś dioda musi m być walnięta i ma w sobie zwarcie
- mariusz2247
- Nowy
- Imię: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
ta, a jak 15A się spali, to niech włoży 20A, i tak dopóki coś się nie zjaramateusz783 pisze:spróbuj 15 amper włożyć bezpiecznik bo kiedyś tez tak miałem a jak nie to któraś dioda musi m być walnięta i ma w sobie zwarcie
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
-
mateusz783
- Świeżak
- Imię: mateusz
twoja głowa sie spali
poszło pierwsze ostrzeżenie/mehes
-
martines_000
- Świeżak
Właśnie nie wiem czy wkładanie mocniejszego bezpiecznika to dobry pomysł.. a jeśli popalę coś?? widocznie coś musi być nie tak ze wywala ten 10A co o tym myślicie??
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Ja myślę , że wrzuć tam zwykłe żarówki i sprawdź wtedy. Jak nic nie pomoże , to widocznie masz coś przetarte co robi zwarcie, a przejrzeć wiązkę kokpitu.. czeka cię dużo pracy, ewentualnie pociągnąć zasilanie inne.
- mariusz2247
- Nowy
- Imię: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
rozwiń myśl, ale na pw i nie zaśmiecaj wątków niepotrzebnymi dyskusjami...mateusz783 pisze:twoja głowa sie spali
a odpowiadając na Twoją jakże przemyślaną odpowiedź powiem tyle, że nie spali się ani "moja głowa" ani jego bezpiecznik
skoro wyznajesz zasadę: "standard bezpiecznik się pali, wsadź większy" to ją stosuj, ale tylko i wyłącznie w swoim aucie...
ja uważam, że lepiej znaleźć przyczynę, niż bez sensu pchać większy bezpiecznik, bo to "pomoże". ale w czym
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:48 przez mariusz2247, łącznie zmieniany 3 razy.
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
- superball
- Świeżak
- Imię: Bartek
miałem ten sam problem. w zapalniczce ok, a w panelu zwarcie i wywala bezpiecznik. Problemem jest to, że w diodach led te druciki są zagięte i znajdują się po obu stronach leda. W momencie podpięcia jest styk plusa i minusa i z tąd zwarcie. Trzeba skrócić te kabelki aby znajdowały się tylko po jednej stronie. Mam nadzieję, że pomoże to rozwiązanie
Na tym zdjęciu widać doskonale jak druciki zaginają się i przebiegają z obu stron, a powinny tylko z jednej. Uciąć w połowie i problem z głowy

Na tym zdjęciu widać doskonale jak druciki zaginają się i przebiegają z obu stron, a powinny tylko z jednej. Uciąć w połowie i problem z głowy
-
martines_000
- Świeżak
Dzisiaj sprawdzę więc dam znać:D też mnie zastanawiał ten długi oplot druta, 
- superball
- Świeżak
- Imię: Bartek
Na bank to będzie ten problem. Ja zanim do tego doszedłem spaliłem chyba z 10 bezpieczników 
-
martines_000
- Świeżak
dzisiaj się tym bawiłem bo nie miałem czasu, i działa elegancko dzięki za cenna informację, wymieniłem w sumie 3 żarówki LED
-1 LED czerwona od pokrętła nawiewu (zimno ciepło)
-1 LED czerwony od pokrętła ogrzewania szyby ( umordowałem się strasznie bo u mnie trzeba cały przycisk rozbierać i trzeba stara odlutować żarówkę i nowa wlutować, przerobiłem trochę tą ledową żarówkę aby pasowała do włącznika ogrzewania szyby pasuje jak ulał)
-1 LED Niebieska od pokrętła nawiewu ( Czyli kierunek nawiewu)
Powiem tak efekt ekstra pokrycie praktycznie całe mam.
Dzięki stary za pomoc
Troszkę roboty z tym miałem ale zadowolenie jest!!
mała rzecz a naprawdę cieszy!!
TAKŻE PAMIĘTAĆ JEŻELI KTOŚ MA ZWARCIE TO PRZYKRÓCIĆ OPLOT DRUCIKÓW OD ŻARÓWECZKI LED TAK ABY ZNAJDOWAŁA SIĘ TYLKO PO 1 STORNIE A NIE PO OBU
-1 LED czerwona od pokrętła nawiewu (zimno ciepło)
-1 LED czerwony od pokrętła ogrzewania szyby ( umordowałem się strasznie bo u mnie trzeba cały przycisk rozbierać i trzeba stara odlutować żarówkę i nowa wlutować, przerobiłem trochę tą ledową żarówkę aby pasowała do włącznika ogrzewania szyby pasuje jak ulał)
-1 LED Niebieska od pokrętła nawiewu ( Czyli kierunek nawiewu)
Powiem tak efekt ekstra pokrycie praktycznie całe mam.
Dzięki stary za pomoc
Troszkę roboty z tym miałem ale zadowolenie jest!!
mała rzecz a naprawdę cieszy!!
TAKŻE PAMIĘTAĆ JEŻELI KTOŚ MA ZWARCIE TO PRZYKRÓCIĆ OPLOT DRUCIKÓW OD ŻARÓWECZKI LED TAK ABY ZNAJDOWAŁA SIĘ TYLKO PO 1 STORNIE A NIE PO OBU