Zmiana tarcz na wentylowane, zaciski

Wszystkie informacje o elementach układu hamulcowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
KoRbA
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Zmiana tarcz na wentylowane, zaciski

Post autor: KoRbA »

Witam.

Jako, że zbliża się u mnie wymiana tarcz i klocków pomyślałem, żeby wstawić tarcze wentylowane (są pełne). Wiem, że trzeba wtedy wymienić zaciski na szersze, tylko czy ktoś z Was wie, jakie one mają numery, żeby odróżnić je od tych węższych? I czy jeśli kiedyś chciałbym zamontować ABS to czy będę znów musiał coś grzebać w zaciskach czy wystarczy kupić zwrotnice z wersji z ABS-em i po prostu przełożyć tarcze? Nie chce wyrzucać 2 razy pieniędzy. Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Zmiana tarcz na wentylowane, zaciski

Post autor: STELMI »

KoRbA pisze:Witam.

Jako, że zbliża się u mnie wymiana tarcz i klocków pomyślałem, żeby wstawić tarcze wentylowane (są pełne). Wiem, że trzeba wtedy wymienić zaciski na szersze, tylko czy ktoś z Was wie, jakie one mają numery, żeby odróżnić je od tych węższych? I czy jeśli kiedyś chciałbym zamontować ABS to czy będę znów musiał coś grzebać w zaciskach czy wystarczy kupić zwrotnice z wersji z ABS-em i po prostu przełożyć tarcze? Nie chce wyrzucać 2 razy pieniędzy. Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
zaciski nie mają absolutnie nic wspólnego z ABSem, ponieważ czujnik do ABSu czyta z zębów na półosi, a nie z tarczy hamulcowej czy zacisku
Jeżeli mogę coś doradzić i nie przeszkadza Tobie, że będziesz mógł min felgę 14 cali założyć to polecam zaciski i tarcze z Vectry B 1.6 i 1.8. Sa tam tarcze 256mm X24mm szerokości. Hamulec bardzo mocny, a caly zestaw idealnie do siebie pasuje.
Można rownież z Astry/kadetta, jednak z Vectry są nowsze i w zaciskach są większe otwory wentylacyjne do chłodzenia tarcz
KoRbA
Bez listowiec ;-)

Post autor: KoRbA »

Rozważałem to, ale niestety na zimę mam 13 calowe felgi i jest problem. Letnie mam na R14 wiec byłoby ok, ale te zimóweczki niestety nie podejdą. A po za tym wydaje mi się, że 236 mm powinno wystarczyć przy litrowym silniku z kosiarki ;) Znasz może kody tych zacisków z wentylowanych 236 ?
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak
Imię: Klaudiusz

Post autor: marcinboree »

KoRbA pisze:Rozważałem to, ale niestety na zimę mam 13 calowe felgi i jest problem. Letnie mam na R14 wiec byłoby ok, ale te zimóweczki niestety nie podejdą. A po za tym wydaje mi się, że 236 mm powinno wystarczyć przy litrowym silniku z kosiarki ;) Znasz może kody tych zacisków z wentylowanych 236 ?

heh mam ten sam problem chętnie założył bym większe tarcze ... ale nowy komplecik krislapów 3 na stalówkach 13 opla nie pozwala.

brembo robi nacinane dla naszej kosiarki ATE również

http://allegro.pl/ate-powerdisc-tarcze- ... 78546.html
to zakończona aukcja - zobacz sobie dane
zastanów się jednak czy chodzi ci o wygląd czy o drogę hamowania bo przy tym drugim nie za wiele się zmieni po wymianie choć to tylko moje uwagi . a pewnie szybciej zetrze się zestaw.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Wentylowane maja 20 mm grubości a lite 12,7 mm
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Hamulcowy”