Dodatkowo jeszce chciałbym spytać w których miejscach są masy w c16xe bo chyba ślepy jestem. Jedna pamiętam jest przy czujniku temp cieczy.
-- 20 maja 2012, o 11:53 --
Mały add: szczelina prawidłowa 1mm, wtyczka cała

XEV dobija przed zapaleniemja37 pisze:Właśnie tego nie jestem pewny, nie miałem "na kim sprawdzić"
Na tyle, co wiem, to silniki z "C" na początku dobijają ciśnienie po zapłonie, silniki z "X" na początku czekają na sygnał z czujnika wału.

Brak masy nie wiele by tu zmienił, w moim c16sei kabel czujnika jest przedłużony przez poprzedniego właściciela dwukrotnie, na domiar złego na przedłużeniu jest nie podłączona masa a czujnik działa, czasem przy 5000obr. świruje, ale działa.ja37 pisze:Czy na pewno ekran czujnika ma masę?
A jeśli faktycznie coś wpadło między koło a czujnik?wolga85 pisze:Zmniejsz szczelinę miedzy czujnikiem a kołem pasowym (jak najmniej byle nie ocierało ,katalog podaje 0.5-0.7 mm, pokręć czy czasem nie zmienia się przy obrocie wałem )

Bez czujnika wałka jest szansa że odpali, ale bez czujnika położenia wału niema żadnych szans na odpalenie.Porszak pisze:w c16xe bez czujnika walu lub walka odpali i pojedzie w trybie awaryjnym, odcinka na 3500 i max wycofanym zapłonem

sprawdzone na sobie...yosh pisze:Bez czujnika wałka jest szansa że odpali, ale bez czujnika położenia wału niema żadnych szans na odpalenie.Porszak pisze:w c16xe bez czujnika walu lub walka odpali i pojedzie w trybie awaryjnym, odcinka na 3500 i max wycofanym zapłonem
Przynajmniej tak to jest przy moim e16sei, tak jak zresztą mówisz u mnie oplot jest przełamany również i przy czujniku.ja37 pisze:Powiadasz, że bez masy działa?
dziwne, bo w dwulitrówkach często sie łamie ekran przy samym czujniku i wtedy za nic nie zapali.
Porszak pisze:sprawdzone na sobie...yosh pisze:Bez czujnika wałka jest szansa że odpali, ale bez czujnika położenia wału niema żadnych szans na odpalenie.Porszak pisze:w c16xe bez czujnika walu lub walka odpali i pojedzie w trybie awaryjnym, odcinka na 3500 i max wycofanym zapłonem

Spokojnie, wiem co to za check wolgawolga85 pisze:Chwila ,chwila błąd 72 to brak połączenia dis -ecu (przerwa ,brak sygnałów sterujących brak iskry ). Sprawdź wtyczkę do i samego dis-a. Odczytaj jeszcze raz błędy.