Led i brak regulacji podswietlenia

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak
Imię: Krzysztof
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Led i brak regulacji podswietlenia

Post autor: kunso »

Witam
Po zmianie zarowek na ledy regulacja jasnosci oswietlenia zegarow itp. nie dziala.
Wiem, ze ledy sa inaczej zbudowane i to od tego, ale mam pytanie czy da sie to jakos w latwy sposob przerobic.
Awatar użytkownika
truckerek
Nowy
Imię: Sergiusz
Podziękował;: 2 razy

Re: Led i brak regulacji podswietlenia

Post autor: truckerek »

Kolego wydaje mi się, że jedynie będziesz mógł to regulować potencjometrem napięcia. Tylko z tym to już lepiej do elektryka, no chyba, że sam jesteś elektrykiem :lol: Gdybyś się bawił w to, to pamiętaj o ustawieniu wartości maksymalnej, bo możesz sobie upalić te diody :)

Ale pamiętam, że parę osób widziałem, którzy mieli podłączone diody pod fabryczną regulację i im to działało, ale zabij mnie- nie wiem jak to zrobili.
Obrazek
Posty bez polskich znaków pisane za pośrednictwem telefonu :)
martines_000
Świeżak
Imię: Marcin

Post autor: martines_000 »

podłączam się również, też bym chciał wymienić na te ledy tylko drażnił by mnie sposób braku regulacji natężenia oświetlenia, wiadomo Ledy mocno dają ,,czadu" :D
Karczo_27
Nowy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Karczo_27 »

Sprawa banalnie prosta...
Jeśli chcesz naprawde po taniości to zakup dodatkową żarówkę np. 12V/2W i podłącz ją kabelkiem do układku w którym masz te diody. Żarówkę wkładasz w bezpieczne miejsce żeby nie wypaliła ci nigdzie dziury i cieszysz się regulacją :D
Karas
Świeżak
Imię: Karas

Post autor: Karas »

Winny może być rezystor który znajduje się zaraz na wejściu całego układu podświetlenia( w lewym dolnym rogu). A jeszcze powiedz zegary model z obrotem czy bez bo jest inaczej.
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak

bez obrotomierza
a z ta zarowka to jak zrobic?
dwie diody sa w liczniku i dwie w tym zegarze z data, temperatura i godzina oraz dioda w podsufitce, czy wystarczy w jednej z tych rzeczy zmienic diode na zarowke i to zadziala?
Karczo_27
Nowy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Karczo_27 »

Kolego podświetlenie licznika i podświetlenie TIDa to jeden układ, jeśli nie chcesz bawić się w dolutowywanie żarówki to zmień podświetlenie w liczniku na ledy, a w tidzie zostaw fabryczne żarówki (jeśli chcesz zmienić kolor podświetlenia TIDa zastosuj najlepiej kolorową folię).
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak

Karczo_27 pisze:Kolego podświetlenie licznika i podświetlenie TIDa to jeden układ, jeśli nie chcesz bawić się w dolutowywanie żarówki to zmień podświetlenie w liczniku na ledy, a w tidzie zostaw fabryczne żarówki (jeśli chcesz zmienić kolor podświetlenia TIDa zastosuj najlepiej kolorową folię).
i po takiej operacji regulacja jasnosci bedzie działac i w TID i w liczniku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”