Srebrna Corsa B 93r.

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Srebrna Corsa B 93r.

Post autor: pitervip »

Witam. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem auta marki Opel Corsa B z 1993r., z silnikiem o pojemności 1.2 (45 KM). Dodatkowo auto wyposażone jest w kilkuletnią instalacje gazową II generacji [LPG]. Ogólny stan auta jest zadowalający, musiałem tylko zedrzeć, z tylnej szyby starą i zniszczona folię przyciemniającą, oraz zrobić kilka zaprawek lakierniczych. No i powyciągałem wszystkie fotele, dywaniki i plastiki rozebrałem i umyłem to wszystko.
Wczesnej przez kilka lat jeździłem fiatem 126p (niestety rdza go pokonała). Pojeździłem już trochę moją Corsą, i wrażenia z jazdy jak najbardziej pozytywne. Maluszek dawał radę, ale Corsa o niebo lepsza :) Postanowiłem wiec, pokazać Wam moje autko. A to forum wybrałem dlatego, ze znalazłem w poradach technicznych kilka interesujących mnie tematów. Jestem Z WLKP.

Co do planów, narzazie z powodu kasy ograniczone. Może w tym roku jakieś alusy kiedyś się założy, zobaczymy.

Oto moja bryka :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i życzę wszystkim szerokiej drogi
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 17:02 przez pitervip, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
truckerek
Nowy
Imię: Sergiusz
Podziękował;: 2 razy

Re: Srebrna Corsa B 93r.

Post autor: truckerek »

Autko ładne, zadbane widzę jak na rok 93 :) Widzę zastępczy TID na desce? :lol: Co jeszcze przykuło moją uwagę- car audio :D To są kolumny od wieży wsadzone w półkę? :pig:
Obrazek
Posty bez polskich znaków pisane za pośrednictwem telefonu :)
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Corsa teraz tak wygada, ale przeszła wielkie mycie i pranie tapicerek, bo przy zakupie nie była taka ładna (czysta). Zastępczy,ale zobaczyłem że w moim radyjku na kasety ale z autorewersem jest zegarek. A co do półki to tam były puste dziury, a narazie nie mam odpowiednich głośników , lubię żeby mi ładnie grało, a to jest wiesz, pod tą klapa nie ma całej kolumny, tylko ten plastik jest, a te głośniki co są w tych kolumnach są za małe żeby zakryć te wielkie dziury w półce.
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Dzisiaj dotarły przesyłki z małymi dodatkami do mojej Corsuni. Zagłówek do przedniego fotela (lekko odświeżony) , oraz nowy mieszek dźwigni zmiany biegów, bo ten stary był bardzo zniszczony i podziurawiony.
Zagłówek po lekkim wyczyszczeniu, podczas suszenia ;)
Obrazek
Zagłówek zamontowany, na fotel
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Ten temat to dla mnie prawie jak książka serwisowa :-D Wymieniłem filtr powietrza, wstawione w drzwi po obu stronach takie male głośniczki, tzw> "cykacze". Schowane w tych wlotach przy uchwycie klamki. A i wyciągłem i wyczyściłem dokładnie podsufitkę, teraz wygląda elegancko :) Pierwszy 1000 km porzejechane :)
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, o 16:53 przez pitervip, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
truckerek
Nowy

Oby było więcej tych tysięcy mistrzu :) Tweetery też mam, ale na wierzchu w tym samym miejscu. Hertz ma zajebisty wygląd i szkoda było maskować :D
Obrazek
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Jednak plany troszkę się zmieniły. Stare tweetery umieszczone w środku przy klamce wymontowałem i zamontowałem nowe takie zewnętrzne. Te o niebo lepiej graja , a do tego dokupione, póki nie załatwię jakiegoś porządnego radia z mp3, takie urządzenie zastępcze tzw. TRANSMITER FM + PILOT MP3 MP4 czytnik SD USB. Kilka dni go użytkuje i stwierdzam że działa bardzo dobrze żadnych zakłóceń, a dźwięk przekazywany do radia jest czysty i wyraźny. A po za tym w sklepie lakierniczym dobrałem farbę pod kolor auta i odświeżyłem zderzaki (po uprzednim posklejaniu i poszpachlowaniu małych dziurek) prezentuję się świetnie . A i zrobiłem mały bajer w lampce pod sufitem, włączanie tej lampki przy zamkniętych dziwach, poprzez założenie odpowiedniego przełącznika.

Oto kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: !rafi »

Takie małe OT, w przedliftach nie ma możliwości włączenia światła w środku poprzez wyciągniecie pokrętła od świateł :)5
Awatar użytkownika
truckerek
Nowy

Pewnie, ze jest taka mozliwosc:) Ciagniesz pokretlo do siebie i swiatlo swieci:) w pierwszy dzien jak kupilem corse, to tez nie wiedzialem o tym. Dopiero kumpel mnie uswiadomil :) Tak samo jest z wlaczaniem podgrzewania szyby :D wiec chyba kolega sie pospieszyl :D
Obrazek
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Mnie nikt w tym temacie nie uświadomił, ale co tam pasażer będzie mógł sam sobie włączyć i wyłączyć lampkę :)
Awatar użytkownika
truckerek
Nowy

A no bo trza było się zapytać :D Czasami nie rób nic do podgrzewania szyby tylnej :-P Także ciągniesz środkowe pokrętło w konsoli nawiewu :D
Obrazek
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Panowie dzięki z rady. Kto pyta nie błądzi, spoko nic nie będe przerabiał :) Brakuje mi do szczęścia prawej nakładki fotela Opel Corsa B.
Karczo_27
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Karczo_27 »

Straszny drut z tą lampką... :)3
Jeśli już to mogłęś zastosować lampkę z viki BFL http://allegro.pl/lampka-oswietlenia-ka ... 40158.html
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Zrobiłem ten wlacznik gdyż nie wiedzialem, ze mozna to światełko właczyć poprzez pociągniecie pokrętła od światła. Teraz już wiem. I w sumie za 70 złotych to można, kupić jakiś bardziej pożyteczną cześć do mojej Corsy. A włącznik kosztował mnie tylko 2 zł. Ale cóż, niech narazie tak będzie ;) A ten zastępczy TID wyleciał, gdyż okazało się że w moim radio jest zegarek.
Awatar użytkownika
pitervip
Świeżak

Przejechane ponad 2000 km za mojej kadencji . W międzyczasie zrobione kilka rzeczy, a mianowicie:
1. Wymiana uszczelki miski olejowej,
2. Wymiana magistrali wody i kilku wężyków,
3. Wymiana filtra powietrza, piór wycieraczek,
4. Wymiana oleju na Mobil (olej gratisowo od znajomej :))
5. I oczekuje na przesyłkę ze mocowaniami do przednich reflektorów
Ogólnie po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że jestem zadowolony z mojego autka, silnik pracuje równo na benzynie i gazie, hamulce są w porządku. A ze trzeba czasem coś naprawić w końcu nie jest to nowe auto , ale koszty nie są duże bo mam znajomego mechanika. Tankować i jeździć. Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”