egr

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak
Imię: Krzysztof
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

egr

Post autor: kunso »

Witam
Mam pytanko wywalalo mi bledy 43 i 47 z bledow wynika, ze to egr, wykrecilem go i wyczyscilem tylko nie wiem czy dobrze to zrobilem i czy dziala on prawidlowo bo po skasowaniu bledow przez odpiecie aku na kilka minut te bledy znow wyskakuja.
teraz opisze co i jak:
Obrazek

I - Jak powinna dzialac ta srubka gora-dol ? bo gdzies tak wyczytalem, u mnie tylko sie kreci, ale nie mozna jej ani dokrecic, ani odkrecic
II - tu wlalem rozpuszczalniku na kilka minut oraz polalem na ta srubke I

i pytanie czy bledy domowymi sposobami mozna skasowac tylko przez odlaczenie aku czy jest jakis inny sposob
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Re: egr

Post autor: mehes »

Śrubka o której piszesz to trzpień egr-a musi się ruszać,( masz zapieczony trzpień ) zalej na kilka godzin nitrem lub rozpuszczalnikiem i próbuj przy pomocy np. kombinerek poruszać trzpieniem
oczywiście nie pokiereszuj stożka trzpienia
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak

zalalem i przeczyscilem jeszcze raz, nadal tylko sie obraca, ale wykrecajac egr ta "srubka" byla bardziej schowana, czyli sie rusza, czy nie jest on sterowany elektrycznie :)5 moze lepiej sie z nim nie mocowac
jak dmuchnelem w jeden otwor z tej srubki szlo powietrze
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Ta śrubka ma się wciskać ,otwiera się kanał , pod naporem śrubokręta i wracać do pozycji całkowicie zamkniętej (jest na sprężynce). Opór jaki powinien stawiać jest podobny do tego jaki stawia sprężyna z długopisu. Jeśli nie będzie działał luźno to błędy nadal będą. Często jest tak że silnik pochłania i syf zapychający EGR pochodzi ze spalonego oleju i czyszczenie trzeba co jakiś czas powtarzać.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
kunso
Świeżak

no niestety nie dalo sie tego ruszyc, wiec kupilem nowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”