Czy naciągnięte 195 pali sie lepiej niż nienaciagniete 2xx?

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Czy naciągnięte 195 pali sie lepiej niż nienaciagniete 2xx?

Post autor: !markos »

Naciagniete 195 to najlepsza opona do 300 konnego leta, gratuluje dobrego wyboru! :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re:

Post autor: -=kLaRi=- »

!markos pisze:Naciagniete 195 to najlepsza opona do 300 konnego leta, gratuluje dobrego wyboru! :lol:
Markos przy 7" z przodu 195 praktycznie wogóle nie jest naciągnięte - ogarnij się...
Jak założy 205 to będzie kartofel, który zepsuje efekt jaki dają te felgi... więc w sumie lepiej je sprzedać bo jak pójdą w czarny kolor to będzie porażka na całej linii...
gtszudi pisze:zawsze moze zapodac 16 cali BBS RS z czarnym srodkiem i lustrzanym rantem :)
RS pasuje do corsy jak świni siodło... :lol: :lol: :zakrecony:
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
marek-rz
Nowy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Corsa B C20LET+++

Post autor: marek-rz »

Markos i jego świetne komentarze jest potrzebny jak świni siodło :)) To co on zrobi jest naj ale jak ktoś zrobi coś nie po jego myśli to jest be. .......

w tym temacie komentujemy poczynania właściciela auta, kolejna wycieczka osobista zostanie nagrodzona ostrzeżeniem -m&m
Lichacsw
Nowy
Imię: Marcin

Post autor: Lichacsw »

Obecne felgi są 7" i jest na nich 195 i nie ma żadnego naciągu.
Biały człopak z czarna muza na japońskim systemie
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

marek-rz pisze: jak ktoś zrobi coś nie po jego myśli to jest be. .......
Pewne rzeczy zaczyna sie rozumiec jak ma sie z nimi do czynienia, a jesli nie ma sie z nimi do czynienia, to czasem wystarczy troche pomyslec. Nie wpisujesz sie niestety w zaden z tych przypadkow.

PS.
Ogarnac to sie powinni ludzie, ktorzy krzywdza samochody do stopnia uniemozliwiajacego ich normalne, zgodne z przeznaczeniem uzytkowanie. Do kompletu z tymi felgami i opona 195 brakuje tylko jakiejs hipergleby, dzieki ktorej nigdzie nie da sie normalnie pojechac.
Obrazek
Awatar użytkownika
maximo
Nowy
Imię: Dariusz

Post autor: maximo »

Albo jesteś ...... albo jeździsz na glebie proste. :pig: :grin:
Poza tym corsy na 15 albo 16 z taką normalniejszą oponą nie da sie położyć aż tak bardzo żeby uniemożliwiało to codzienną jazdę, a stwierdzenia ze na glebie nie da się jeździć szybko można sobie włożyć między bajki.
A co do naciągania 195 na 7 j to Ci markos trochę nie pykło :lol:
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

maximo pisze:Albo jesteś .... albo jeździsz na glebie proste.
nie rozpędzasz się aby za mocno?

Lichacsw - siedzisz w PL, czy dalej UK? Jak kupię auto to będzie można się zmierzyć, chociaż jestem z góry na przegranej pozycji
Awatar użytkownika
maximo
Nowy

Zacytuj z emotami i dopiero sie czepiaj chociaż nie ma czego bo to raczej nie było na poważnie :oko:
Byłbym .... bo dupowóz mam na serii i narazie ani myślę go obniżać
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

maximo pisze:stwierdzenia ze na glebie nie da się jeździć szybko można sobie włożyć między bajki
Na moje oko nie da sie jezdzic nawet wolno i blagam - nie rob z ludzi idiotow :lol: :lol: :lol:

[youtube]aycdEnr9rt0[/youtube]

Ten koles tez mowi, ze zrobil po Polsce 1000km i bylo luzik, ale ma do naprawy wydech i polosie :lol: Niezmiennie twierdzi, ze takim samochodem da sie normalnie jezdzic. Wydaje mi sie, czy tacy ludzie maja cos z glowa i sa tak mocno zafiksowani na tym, ze musi byc gleba, ze ich mozg przestaje dostrzegac, ze cos jest nie tak? :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Nie ma się tu o co sprzeczać ale Z tym naciągiem 195 na 7" to Markos pojechałeś... to żaden naciąg...
Jak ja jeździłem corsche to z przodu było 6" a z tyłu 8" - wszędzie 195/40 - z przodu był klocek aż za bardzo - dlatego kupiłem 7" . Z tyłu natomiast był naciąg i nic się nie wydarzyło a uwierz mi nie oszczędzałem pedału gazu... Na estakadzie w Katowicach przy SCC na budziku było 22o i nie odczułem żadnego nerwowego zachowania... Zwykłym dupowozem wejść tam 16o to niemal wyczyn... I żeby nie było, że nie mam rozumu itp, że tak szybko tam jechałem tylko tym autem nie było strachu...
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

maximo pisze:a stwierdzenia ze na glebie nie da się jeździć szybko można sobie włożyć między bajki.
pewnie ze sie da, ale chyba na dobrej autobanie :lol:
maximo pisze: bo dupowóz mam na serii i narazie ani myślę go obniżać
wiec masz spore doswiadczenie o glebie i szybkich autach :pig: :lol:

co do opon: 205 to minimum do takiej mocy, 215 byloby najrozadniejszym rozwiazaniem

musisz sie tez okreslic gdzie auto bedzie glownie eksploatowane i do tych warunkow dobrac butki.

ps. 195 to mialem jak bylo 1.0 :lol: :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
maximo
Nowy

Czytanie ze zrozumieniem Czester. Dupowóz, nie corse.
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

-=kLaRi=- pisze:Z tym naciągiem 195 na 7" to Markos pojechałeś
Nie widze, zebym wspomnial cos o feldze. Widze tylko w jaka strone ten samochod zmierza i spodziewam sie takiego wlasnie efektu. Nisko, szeroko, bez sensu :-?
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Uuuaaa, alez emocje :)

Licha, fajnie, ze się ujawniłeś :)

Na razie, widze, ze tak wszystkich zafascynował temat kół, że nikt nie dostrzegł subtelnej róznicy w specyfikacji mechanicznej, miedzy stanem obecnym a tym co siedziało w aucie za mojej kadencji. Licha mi "oddał" na chwile Corse niedawno i pod maska został wprowadzony mod, który chodził mi po głowie, ale nie zdazyłem go zrobić przed sprzedaza. Tak więc do auta wpadła F28 i tym samym jakis tam mój plan mechaniczny na to auto został zrealizowany. Licha postawił kropke nad "i". Tak jest Corsa, która lata na 6-ciu biegach i ma V-max ponad 250 km/h. F28 ma chyba przełożenie na cos między 270 a 280. Wiem, ze Licha juz przetestował "wyzsza" predkosc :) Tak więc własciciele mocnych aut z ograniczeniem prędkości na 250km/h już się dziwia nie tylko ze startu ale tez na autobahnie :)

Te czarne kółka to dokładnie 7 cali i 195 siada do nich wyśmienicie.

Czester nie ma problemu z jazdą na 195. Kwestia umiejetnego operowania gazem. A jak miałes 195 w 1.0 to w ogóle dałes rady pchnąc to zmiejsca czy musiało bys z górki? :lol: żart

maximo, niestety nie wiesz o czym piszesz. Szybka jazda i max gleba nie ida w parze. Oczywiście róznie rozumie się szybka jazdę, ale jeżeli poruszasz się Corsą jak w podpisie to Twoje pojecie szybkiej jazdy takim autem na pewno mocno odbiega od Lichy, markosa czy np mojego.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
maximo
Nowy

Odbiega na 100% i nie ma dyskusji na ten temat. Mój punkt widzenia wyglada tak ze mając 5cm od ziemi,przycierające o nadkola opony i mimo słabego silniczka daje rade sprawnie poruszać sie po drogach. Głównie w Rybniku i może dlatego mam takie zdanie a nie inne. Dobra koniec ot :oko:

Fajnie że w aucie jest 6 biegów bo to coś innego kolejny mechaniczny rarytas w corsie :D
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Fifo pisze:nie ma problemu z jazdą na 195. Kwestia umiejetnego operowania gazem.
Kaman... Na 175 tez daloby sie jechac umiejetnie operujac gazem, tylko gdzie tu sens? Szczegolnie, ze raczej nie mowimy o R888, czy innej tego typu oponie, bo zwykle nie ma ich w rozmiarze "nalesnik".
Obrazek
Lichacsw
Nowy

Re:

!markos pisze:
PS.
Ogarnac to sie powinni ludzie, ktorzy krzywdza samochody do stopnia uniemozliwiajacego ich normalne, zgodne z przeznaczeniem uzytkowanie.
Markos a czy Twoje auto służy do normalnego, zgodnego z przeznaczeniem użytkowania dla typowego Kowalskiego?
!markos pisze: Do kompletu z tymi felgami i opona 195 brakuje tylko jakiejs hipergleby, dzieki ktorej nigdzie nie da sie normalnie pojechac
Rozumiem że jesteś antybleba, ale w tym momencie najniższym punktem w aucie jest dolna rozpórka która idzie pod skrzynią, między nią a ziemią jest 4.5 cm, a zawieszenia nie dotykałem. Więc i tak przód niżej nie pójdzie.

-- 6 lip 2012, o 15:40 --
STELMI pisze:Lichacsw - siedzisz w PL, czy dalej UK? Jak kupię auto to będzie można się zmierzyć, chociaż jestem z góry na przegranej pozycji
Cały czas w UK ale od 17 sierpnia do 3 września bd w PL. Jak bd miał auto to daj znać to jakoś się ustawimy :D

-- 6 lip 2012, o 15:47 --
!markos pisze:
Fifo pisze:nie ma problemu z jazdą na 195. Kwestia umiejetnego operowania gazem.
Kaman... Na 175 tez daloby sie jechac umiejetnie operujac gazem, tylko gdzie tu sens? Szczegolnie, ze raczej nie mowimy o R888, czy innej tego typu oponie, bo zwykle nie ma ich w rozmiarze "nalesnik".
A 350 konna honda na 215 ma sens? Popadasz ze skrajności w skrajność.
gawron
Nowy
Imię: Krzysztof

Post autor: gawron »

po co ogole ta Spina ? jedni lubią turbo inni mega glebe,a jak się komuś cos nie podoba to lepiej zamilczec i tyle ;) możesz sobi i na te felgi 135 opony zalozyc i mi to obojetne bo to Ty nim będziesz jezdzic a nie ja ;) podobały by Ci sie na czarno to maluj nie zastanawiaj się ;)
i skonczcie głupie gadki o glebie i ze sie nie da zapier&^%^ć,jak ktoś ma pecha to i na gwóżdż w cip*e trafi :]... a niektóre auta nie mają gleby i tez nie zapierdalają bo stoją kupe czasu z róznymi innymi awariami.
P.S Markos nie obrażaj Świeżego i nie komentuj,bo jest to niewporządku. a z głową to może coś Ty masz bo na wszystkich w koło zawsze najeżdżasz,peace
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

maximo pisze:Czytanie ze zrozumieniem Czester. Dupowóz, nie corse.
no sporo o nim slyszelismy na forum corsy, probujesz wyjsc na prosta? :lol: :0
Fifo pisze:CzesterA jak miałes 195 w 1.0 to w ogóle dałes rady pchnąc to zmiejsca czy musiało bys z górki? :lol: żart
w 1.0 to bylo do lansu, "moc" i komfort spadl, ale nie to sie liczylo :lol: . plusy: trzymalo w zakretach i lepiej hamowalo.

i ja mam slabe doswiadczenie ale:

po swapie zalozylem to co bylo w AG OPC czyli 215, i to do lzejszej corsy. po sezonie zmienilem na 205 ale tylko z powodu ze bez wspomagania nie dawalem rady :-P

a teraz gdzie jest podobnie jak tu czyli ok. 300PS mam 235.

i to nie ja wymyslilem, tylko inz. co to budowali, nie mam zamiaru byc od nich madrzejszy

w obu przypadkach jak dopier..isz to na 3 mielisz, co bedzie na wezszych - wiadomo.

ale my tu mozemy sobie wciskac smuty, a nowy uzytkownik i tak sie nie okreslil gdzie i jak auto bedzie jezdzilo
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

To co Markos pokazałeś to oczywiście racja - tak się nie da jeździć.
Jeśli o mnie chodzi to u mnie pojęcie gleby jest trochę inaczej rozumiane.. ma być niżej dla estetyki ale bez przesady... autem trzeba jeździć a nie tylko uważać...
U siebie mam nisko ale do tego stopnia, że jeżdżę normalnie i w miarę bez stresu. Wiadomo, że przy obniżeniu trzeba uważać ale umówmy się , stan naszych dróg wymusza uważanie nawet autem seryjnym...

Czester - nie przesadzaj w c20xe miałem 195 i dawały radę bez problemu... Przy tej wadze i mocy nawet 215 nie pomoże trakcji... której i tak, i tak nie będzie jak ruszy ogniem...
Mój przyjaciel ma u siebie w golfie3 silnik z S3 podłubany aktualnie na 327KM (zmiana IC prawdopodobnie poprawi do 350KM) i 215 mieli jak zły... Myślę, że i większa opona nie zmieniłaby za wiele...
Mocowo bardzo podobnie z corsą jednak corsa jest spokojnie o 300-400kg lżejsza niż mk3 Kevina na pełnym wypasie...
Awatar użytkownika
gtszudi
Nowy

Re: Re:

Post autor: gtszudi »

-=kLaRi=- pisze:
!markos pisze:Naciagniete 195 to najlepsza opona do 300 konnego leta, gratuluje dobrego wyboru! :lol:
Markos przy 7" z przodu 195 praktycznie wogóle nie jest naciągnięte - ogarnij się...
Jak założy 205 to będzie kartofel, który zepsuje efekt jaki dają te felgi... więc w sumie lepiej je sprzedać bo jak pójdą w czarny kolor to będzie porażka na całej linii...
gtszudi pisze:zawsze moze zapodac 16 cali BBS RS z czarnym srodkiem i lustrzanym rantem :)
RS pasuje do corsy jak świni siodło... :lol: :lol: :zakrecony:
dlaczego tak sadzisz

http://imageshack.us/photo/my-images/524/61831605.jpg/
Mechanika Elektryka Kosmetyka Samochodowa Opel Renault SWAPy
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Lichacsw pisze:Markos a czy Twoje auto służy do normalnego, zgodnego z przeznaczeniem użytkowania dla typowego Kowalskiego?
Nigdzie nie pisalem o Kowalskim. Przeznaczeniem mojego samochodu jest zapie*dalanie tu i tam, gdzie bede chcial. Pomijajac wystepujace raz na jakis czas awarie, spelnia swoje zadanie znakomicie. Gdyby lezal na ziemi i mial tyle samo mocy, to.. Nie jezdzilby wszedzie bez problemu tak jak jezdzi teraz. Nawet na zadna pojezdzawke nie moglbym pojechac, bo zaraz cos bym urwal. Teraz nie musze sie o to martwic. Dobralem wysokosc zawieszenia odpowiednio do przeznaczenia.
Jesli samochod, ktory ma 300, czy wiecej koni ma sluzyc do lansowania sie i ostroznej jazdy, bo urywa tlumik na drobnej nierownosci, to spoko - rozumiem, choc wcale to do mnie nie trafia. Nie piszcie tylko, ze takimi samochodami da sie normalnie jechac, bo to bzdura.
Lichacsw pisze:A 350 konna honda na 215 ma sens? Popadasz ze skrajności w skrajność.
Ma, nie narzekam na zadne braki trakcyjne i nie musze "umiejetnie operowac gazem", zeby moc sprawnie przyspieszac. To jest fajne, wiesz?
Nie widze tam zadnej skrajnosci, mozna jasniej? Jesli nie wylapales - pisanie o 175 bylo podkresleniem bezsensu jakim jest jazda takim samochodem na 195.
Obrazek
Awatar użytkownika
gtszudi
Nowy

Re:

Post autor: gtszudi »

!markos pisze:
Lichacsw pisze:Jesli samochod, ktory ma 300, czy wiecej koni ma sluzyc do lansowania sie i ostroznej jazdy, bo urywa tlumik na drobnej nierownosci, to spoko - rozumiem, choc wcale to do mnie nie trafia. Nie piszcie tylko, ze takimi samochodami da sie normalnie jechac, bo to bzdura.
Lichacsw pisze:
a dam przyklad ale mega nie odpowiedni , ale Mercedes C63 AMG ma nieduyz przeswit a mozna nim prawie wszedzie wjechac , polansowac , i uderzyc na tor :P
Mechanika Elektryka Kosmetyka Samochodowa Opel Renault SWAPy
Awatar użytkownika
mariusz2247
Nowy
Imię: Mariusz
Podziękował;: 1 raz

Post autor: mariusz2247 »

dajcie już spokój co :zakrecony: ??
Lichacsw i tak zrobi tak jak będzie uważał że jest najlepiej :) . i niech robi. to jego samochód i nikomu nic do tego czy w takim aucie chce mieć glebę, czy chce sprawnie przyspieszać.
a markos! ma świętą rację. albo max gleba, albo zapierdalanie. w końcu nie od dziś jeździ mocnym autem, więc wie co jest dobre, a co nie bardzo... :grin:
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Nowa 911 też jest bardzo niska i nawet w trybie sport+ lata po wszystkich drogach z koleinami i nic... :))) przetestowane !
sorki za ot
Lichacsw
Nowy

Re:

!markos pisze:pisanie o 175 bylo podkresleniem bezsensu jakim jest jazda takim samochodem na 195.
Jest to takim samym bezsensem jak jazda na 215 twoim autem. Jak właścicielem był fifo, nie widziałem z twojej strony problemu co do rozmiaru opon. Odkąd corsa była budowana jeździła 195/50R15... dobra temat rzeka koniec...

-- 7 lip 2012, o 00:04 --

Przeznaczeniem samochodu jest zapie&dalanie i sporadyczne stawanie na kresce. Co do wysokości zawiasu nie muszę się tym martwić od Bydgoszczy do Świecia jak i w całym mieście jest równo jak stół. Najbliższy tor jest w Toruniu i jest on równy, ale krótki. Na niego też od czasu do czasu pojadę. Jak bd chciał się polansować to na porschakach a jak zapie&dalać to wrzucę inne fele z odpowiednimi oponami do tego. I nie bd robił max gleby, skąd to się w ogóle wzieło, bo ja tego nie pisałem. Peace
Ostatnio zmieniony 7 lip 2012, o 00:07 przez Lichacsw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Re: Re:

Lichacsw pisze:Jest to takim samym bezsensem jak jazda na 215 twoim autem.
A to jest dobre :lol: Jakie opony bardziej odpowiednie niz 215/45/16 polecilbys do mojego samochodu? :lol: Takie, zeby dalo sie przyspieszac, hamowac i skrecac i zebym przy kazdym z tych manewrow nie musial myslec czy opona juz puscila, czy jeszcze moment potrzyma.
Lichacsw pisze:Jak właścicielem był fifo, nie widziałem z twojej strony problemu co do rozmiaru opon. Odkąd corsa była budowana jeździła 195/50R15.
Najwyrazniej tego nie zauwazylem. Wybacz, nie wszystko przegladam az tak dokladnie :zakrecony: W takim ukladzie dodaje, ze bylo to rownie bezsensowne jak i teraz. To nie sa opony odpowiednie do takich mocy.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2012, o 00:08 przez !markos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Lichacsw
Nowy

A ty dalej swoje...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Nie "swoje", tylko mam argument bedacy faktem - przy tej mocy brak trakcji na 195/50. Jaki jest Twoj, ktory stoi za tym, ze do mojego samochodu bez sensu sa opony 215/45?
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Hehe... Czytam i czytam i gęba mi się śmieje :P

Sorry za ot... a tak nawiasem mówiąc - fajna Honda :D :pig:

P.S. Mnie się markos nie czepia :grin:

P.S. 2 DAJCIE W KOŃCU WYSŁAĆ POSTA :P Bo piszecie jak na czacie - jeden za drugim :P :pig:
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”