CB c25xe + F25

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
luke86
Świeżak
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

CB c25xe + F25

Post autor: luke86 »

Witam.

Mam taki oto zestaw w CB: silnik c25xe z skrzynią F25.
Problemem jest to iż nie można ożenić tej skrzyni i oryginalnego licznika z CB. Skrzynia F25 nie ma wyjścia linki prędkości natomiast licznik prędkości w CB jest na linkę.
Czy ktoś może przerabiał podobny temat?
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: CB c25xe + F25

Post autor: !rafi »

CB posiada zarówno liczniki prędkości na linke jak i impulsator :) więc wydaje mi się że to nie problem.
luke86
Świeżak

U mnie problemem jest również sygnał prędkości. Nie mam kompletnej instalacji. Oryginalne CB mające liczniki z impulsatorami skąd biorą sygnał?
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

Możesz założyć F16, 18, 20, czy D16 z lanosa 1.5, ale koło zamahowe i sprzęgło od 2.0 16V musisz założyć. Ma to plusy - lepiej zestopniowane i dużo lżejsze koła zamahowe
luke86 pisze:U mnie problemem jest również sygnał prędkości. Nie mam kompletnej instalacji. Oryginalne CB mające liczniki z impulsatorami skąd biorą sygnał?
z ABSu
luke86
Świeżak

I tu jest ciekawa propozycja. Zastanawiałem się nad zmianą skrzyni na F20 plus sprzęgło. Skrzynia ma wyjście linki więc dało by się radę ożenić z licznikiem.
U mnie jest problem z elektryką, nie mam kompletnej części od ABSu, więc ABS nie działa stąd rozważania na temat wymiany skrzyni.
Sądzę iż to prostsze rozwiązanie niż kupno czujników i i przerabianie instalacji lub kupno kompletnej od c25xe.
A jak z wytrzymałościami skrzyń? F25 wytrzymuje więcej z tego co wiem.
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

luke86 pisze:I tu jest ciekawa propozycja. Zastanawiałem się nad zmianą skrzyni na F20 plus sprzęgło. Skrzynia ma wyjście linki więc dało by się radę ożenić z licznikiem.
U mnie jest problem z elektryką, nie mam kompletnej części od ABSu, więc ABS nie działa stąd rozważania na temat wymiany skrzyni.
Sądzę iż to prostsze rozwiązanie niż kupno czujników i i przerabianie instalacji lub kupno kompletnej od c25xe.
A jak z wytrzymałościami skrzyń? F25 wytrzymuje więcej z tego co wiem.
dlatego poszukaj D16. F20, F16 padają za szybko
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: !rafi »

STELMI pisze: z ABSu
No i ze skrzyni chyba też, gdyż ja nie posiadam ABS, a licznik jest bez linki.
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

!rafi pisze:
STELMI pisze: z ABSu
No i ze skrzyni chyba też, gdyż ja nie posiadam ABS, a licznik jest bez linki.
W CC spotkałem się z rozwiązaniem licznika podłączonego do impulsatora ABS , jednak auto nie posiadało ABSu.

-- 21 paź 2012, o 21:47 --

Jak pisał "Stelmi" najlepiej złożyć silnik ze skrzynią D16, do zespolenia skrzyni z silnikiem niezbędne będzie sprzęgło od c20xe z zamachem płaskim.
W c20xe były montowane dwa rodzaje kół zamachowych, płaskie i garnkowe , sprzęgło z garnkiem już masz, niestety d16, f16 ,f18, f20 i f28 nie wejdą do twojego silnika ze sprzęgłem garnkowym bo sprzęgło jest sporo grubsze .
Co wrzucisz do swojej corsy, twoja decyzja, jednak d16 z płaskim zamachem od c20xe wydaje mi się być najrozsądniejszym rozwiązaniem .
luke86
Świeżak

Czytałem, przeglądałem i postanowiłem na chwilę obecną pozostawić zestaw taki jaki jest tzn c25xe z skrzynią F25. Kupię licznik od Corsy z wejściem na impulsator oraz muszę kupić czujniki ABSu łącznie z przegubami, to jeszcze muszę doczytać co i na jakiej zasadzie działa dokładnie.

-- 5 gru 2012, o 18:24 --

Ma ktoś może wiedzę czy do poprawnej pracy licznika elektronicznego pobierającego sygnał z czujnika abs wymagane są wszystkie czujniki?
Podłączyłem licznik i nie pokazuje prędkości, czujniki abs mam tylko na przedniej osi a z tyłu nie ma. Czy wszystkie 4 są wymagane aby licznik zadziałał czy może coś trzeba przepiąć w instalacji aby zadziałało. Nie chodzi mi o działający abs lecz sam licznik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”