Kostka licznika.

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
luke86
Świeżak
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Kostka licznika.

Post autor: luke86 »

Cześć.

Mam pytanie odnośnie kostki licznika.
Mianowicie u mnie tył licznika wygląda następująco:
Obrazek
Czy dobrze rozumie iż numeracja tak jak nadrukowana na liczniku zaczyna się od góry od lewej strony od nr 2.
Na zdjęciu widać iż pin nr 2,12,14,15,16,17,26 nie są podłączone, nie są wytarte.
Czy dobrze się domyślam iż pin 25 odpowiada za prędkościomierz? U mnie prędkościomierz jest na linkę a chcę wymienić na elektroniczny i nie wiem czy mam w kostce licznika podciągnięty ten przewód sygnałowy.
yosh
Nowy
Imię: yosh
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Kostka licznika.

Post autor: yosh »

luke86 pisze:nie wiem czy mam w kostce licznika podciągnięty ten przewód sygnałowy.
Powinien tam być i najprawdopodobniej jest (kolor zielony) :oko:
luke86
Świeżak

Obrotomierz ma kolor zielony.
Chodzi mi o pin 25, mam w nim przewód niebiesko czerwony ale jak sprawdzić czy idzie na niego jakiś sygnał?
Na chwilę obecną i tak nie jest on wykorzystywany bo mam licznik na linkę, po zmianie na licznik cyfrowy wtedy ten pin będzie już wykorzystywany.
Gdzie jest poprowadzony ten przewód, skąd bierze sygnał prędkości?
Czyżby z czujników ABSu?
Karczo_27
Nowy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Karczo_27 »

Troche dziwi mnie żeby w modelu w którym licznik jest fabrycznie na linkę były poprowadzone wszystkie czujniki i przewody do założenia licznika elektronicznego :oko: Wg. schematu przewód ten (niebiesko-czerwony z pinu 25) połączony jest z wąską kostką w nogach (pin nr7) i tam najpewniej się kończy. Po prostu jest kawałek przewodu od kostki licznika do głównej kostki w nogach kierowcy - i jest to najbardziej prawdopodobna teza. Proponuję to zbadać, ew. multimetr w dłoń i sprawdź czy w tym pinie 25 licznika pojawia sięjakiekolwiek napięcie przy zapaleniu silnika :oko:
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

luke86 pisze:odpowiada za prędkościomierz?
Sorry , źle przeczytałem , jeśli masz prędkościomierz na linkę to ten elektroniczny raczej nie będzie działać.
Sygnał jest brany z ABSu , lub w przypadku nowszych wersji bez ABSu jak pisałeś c czujnika ABS .
luke86
Świeżak

Dziś tak w święto okiem rzuciłem, nie chciałem zbytnio grzebać przy aucie. Sądzę że to prawda iż przewód kończy się w kostce przy nogach kierowcy, jutro to dokładnie obadam.
A może będę miał farta i corsa ma dalszą instalację :D
Karczo_27
Nowy

Też wydaje mi się to najrozsądniejsze wyjaśnienie. I jeśli rzeczywiście tak będzie to połowa kabelkologii w twojej operacji zmiany licznika na elektroniczny za Tobą, wepniesz się po prostu przewodem w pin nr 7 i połączysz z czujnikiem. Następnie zmiana samego prędkościomierza na taki z wersji elektronicznej i wsio :oko:
Masz ABS w swojej Corsie?
luke86
Świeżak

Czujniki mam i pompa też, ale kontrolka ABSu świeci i abs nie działa :-(
Będę musiał coś na to poradzić.
Karczo_27
Nowy

Ten ABS był fabrycznie? Czasami czujniki padają jeśli przy wymianie tarcz/klocków psikasz piasty pastą miedzianą, a ona dostanie się właśnie na czujnik... Nie jest to reguła, ale są to takie warsztatowe plotki :oko: Stąd też zacząłbym od sprawdzenia czujników, ew czy nie ma przetartych przewodów... Jeśli potrzebujesz schemat lub objaśnienie to służę uprzejmie.
luke86
Świeżak

ABS fabryczny, sądzę że ktoś kto się na tym zna będzie musiał na to rzucić okiem :)

-- 21 lis 2012, o 11:48 --

Może ktoś będzie wiedział.
Czy obrotomierz o CB będzie prawidłowo pokazywał obroty w połączeniu z silnikiem V6 ? Czy nie będzie zawyżał?
Próbował ktoś wcisnąć licznik od Calibry V6 do CB ??
Piter323
Świeżak
Imię: Piotr

Post autor: Piter323 »

Troche odświeże temat mam takie pytanie zmieniam skrzynię biegów która ma impulsator moja corsa ma licznik na linke wystarczy ze pociągnę prąd masę i sygnał do kostki licznikowej i zmienię licznik i będzie ok??
jak coś nie mam ABS
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Coś pokaże pytanie czy impulsator w skrzyni będzie zgodny z licznikiem (czy nie będzie zawyżał zaniżał).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
ArekGSi
Świeżak
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: ArekGSi »

U mnie jak zakładałem eketryczny licznik wystarczyło załozyć impulsator, licznik i wpiąć koste do impulsatura. Wszystkie kable z kostką do impulsatora były już w wiązce.
Piter323
Świeżak

U mnie raczej tak bogato nie ma, będę sprawdzał jutro czy w kostce od licznika jest kabel niebiesko czerwony pod pinem 25 i czy idzie do kostki w nogach, jeżeli tak no to kabel od impulsatora podpinam w tym miejscu i wszystko si tak ??
A co do licznika to najwyżej się go sprawdzi o ile będzie przekłamywał i albo będzie się miało to na uwadze albo jak da rade poprawię błąd.
Awatar użytkownika
ArekGSi
Świeżak
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: ArekGSi »

Moja Corsa też była wersją bieda. Nie miałem nawet zapalniczki, a jednak kostka do impulsatora była przypięta do tylnej wiazki silnika. W kostce ipulsatora i ile się nie myle są kable : niebieskoczerwony - sygnał, czarny - plus, brązowy - masa. Jeżeli będziesz miał w kostce od licznika te kable, to raczej będzie też kostka od impulsatora. A jeżeli nię bedzie kostki od impulsatora a będą kable w kostce licznika, to się z nie wlutuj odpowiednimi kolorami :
Obrazek
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

Tak naprawdę jedyne, czego może nie być, to sygnał obrotomierza.
Impulsator musi być, bo czy to w liczniku jest impulsator, czy na licznik ma iść sygnał impulsatora, to i tak tym samym kablem idzie.
Piter323
Świeżak

no niestety po przejrzeniu instalacji nie mam żadnych luźnych kostek :/ ale sprawdzałem kostkę licznika i jest tam niebiesko-czerwony kabel który dalej idzie do TID. niestety nie idzie on do kostek które są w nogach kierowcy.. Czyli niebiesko-czerwony kabel z impulsatora wlutować do kostki licznikowej gdzie jest ten sam kabel , poprowadzić prąd ze stacyjki co było by po zapłonie i masę dobrze myślę? (po sprawdzeniu ścieżki na starym liczniku(na linkę) ten pin gdzie jest kabel niebiesko-czerwony ścieżka prowadzi właśnie do prędkościomierza do takiej małej kostki)
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

A poszukaj w złaczu 9-pin w nogach pasażera.
Tak jest właśnie ten kabel niebiesko/czerwony.
Piter323
Świeżak

Ok dzięki za pomoc dzisiaj licznik podłączony, podłączyłem się pod kostkę w licznik doprowadzony prąd z masa cała instalacja poprowadzona tak jak wcześniej szła linka i gitara :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”