Wypadek - wycena przez rzeczoznawce

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
fst
Świeżak
Imię: Rafal
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wypadek - wycena przez rzeczoznawce

Post autor: fst »

Witam, niedawno niestety moja corsa dostała strzał od dużo większego i cięższego auta... Auto, które kiedyś wyglądało tak:
Obrazek

Obecnie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Obecnie czekam na rzeczoznawcę, który ma się pojawić za kilka dni. Wypadek był nie z mojej winy, odszkodowanie będzie ściągane z OC drugiego kierowcy. Auto jest do kasacji, nic już z niego nie będzie. Uszkodzona jest praktycznie wszystko z przodu, w środku też sporo rzeczy. Trochę już poczytałem na temat odszkodowań itp. Mam parę pytań dotyczących samej wyceny - za auto zapłaciłem około 4500zł rok temu, czy to ma teraz jakieś znaczenie? Czy rzeczoznawca będzie się sugerował tylko własnymi danymi? Przeczytałem już, że kwoty wyższej niż wartość auta nie dostanę - więc załóżmy, że auto zostanie wycenione na 3000zł - jest do kasacji, więc dostanę tę kwotę + zostanie mi ten złom?
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wypadek - wycena przez rzeczoznawce

Post autor: Peter »

Mój znajomy nie dawno miał podobny wypadek i przyznali mu szkodę całkowitą ... Dostał 80% procent ceny rynkowej auta (Honda Civi 5 gen) i auto zostało u niego w domu ....
Awatar użytkownika
Tycjan
Świeżak
Imię: Tycjan
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

katalogowa wartość auta z przed wypadku (są 2 katalogi, przykładowo w jednym mi w AC na ten rok wycenili tigre na 10tys, w drugim na 6tys...) minus wartość wraku (ktoru zostaje u Ciebie) - tyle dostaniesz
Tigra miłością, jazda Nią radością. A spalanie? A hu* ze spalaniem! :P
Obrazek
wojtas89
Świeżak
Imię: Wojtek

Post autor: wojtas89 »

Na początku października miałem wypadek VW vento. Wypadek nie z mojej winy. OC sprawca miał w PZU.
Samochód szkoda całkowita. 3-4 dni po wypadku pojawił się rzeczoznawca. Po południu dzwoni i jego wycena to 3800zł ( auto kupiłem niecały rok wcześniej za 3700zł) natomiast wartość wraku wycenił na 250zł (naprawdę mocno uszkodzone).
Dostałem dwie możliwości:
1) wystawiają wrak na swoim portalu i pomagają w sprzedaży jeżeli wartość ze sprzedaży przekroczy 250zł to i tak wypłacają tylko 3800zł, jeśli nie osiągnie 250zł to też dostaje 3800zł.
2) wrak sprzedaje sam i wypłacają mi tylko różnice czyli 3550zł.

Wybrałem opcje drugą. Sprzedałem kilka drobiazgów za 100zł, a resztę wraku za 700zł wzięła stacja demontażu pojazdów.

Wycena zależy od ubezpieczyciela. PZU myślę ze robi to dość solidnie i szybko. Wypłate kasy miałem po 3 tygodniach od zgłoszenia.
fst
Świeżak

Dzięki za informacje. W internecie nie znalazłem darmowej opcji wyceny. Rzeczoznawca pojawi się w poniedziałek. Sprawca miał OC w generali, jest wiele nieciekawych opinii o tej firmie w internecie, ale wiadomo - jak było wszystko w porządku, to nikt nic nie pisał, tylko pokrzywdzeni...
fst
Świeżak

Cena rynkowa auta = 4900
Wartosc wraku = 400
Do wyplacenia = 4500zl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”