Witam
Mam pytanie, moja corsa b x12sz nie chce odpalic, sprawdzilem pod korkiem oleju i samą pokrywa maslo, na bagnecie nie, plynu nie ubywa, a jezeli juz to niewiele za to ubylo oleju, zdjąłem obudowe z przepustnicy, a tam pelno masla i jakby woda.Wszystko wyczyscilem ale nadal nie odpala, kiedy jeszcze palil to 2 moze 3 dni wczesniej zaczelo sie dymienie na bialo, spalanie wzroslo i glosniej chodzi przy probie odpalenia.
Moglo wywalic uszczelke badz pekla glowica?
Jaki bylby ewentualny koszt naprawy, wymiany uszczelki corsa b 1.2 8v x12sz.
nie odpala
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: nie odpala
Uszkodzona uszczelka pod głowicą przede wszystkim powodowała by znaczne ubytki płynu chłodzącego no i z odpaleniem mimo wszystko nie powinno być większego problemu, bo jakie jest prawdopodobieństwo że w wyniku padniętej uszczelki płyn chłodzący przedostanie się do wszystkich cylindrów.
Masło na korku to normalka, szczególnie przy pokonywaniu niewielki przebiegów, co do masła na przepustnicy to nie wypowiadam się bo nie spotkałem się z tym.
Koszt naprawy zależy od tego kto będzie wykonywał planowanie głowicy, kto będzie dokonywał wymiany uszczelki i jakie dodatkowe czynności zostaną wykonane przy wymianie.
Mówiąc "czynności dodatkowe" mam na myśli:
-sprawdzenie szczelności zaworów i uszczelnienie
-wymiana gumek zaworowych
-wymiana rozrządu
Minimalny koszt będzie zawierał planowanie , uszczelkę głowicy , uszczelkę pokrywy zaworów i własny wkład pracy czyli około 150zł, takie koszty poniosłem wymieniając uszczelkę u siebie
Masło na korku to normalka, szczególnie przy pokonywaniu niewielki przebiegów, co do masła na przepustnicy to nie wypowiadam się bo nie spotkałem się z tym.
Koszt naprawy zależy od tego kto będzie wykonywał planowanie głowicy, kto będzie dokonywał wymiany uszczelki i jakie dodatkowe czynności zostaną wykonane przy wymianie.
Mówiąc "czynności dodatkowe" mam na myśli:
-sprawdzenie szczelności zaworów i uszczelnienie
-wymiana gumek zaworowych
-wymiana rozrządu
Minimalny koszt będzie zawierał planowanie , uszczelkę głowicy , uszczelkę pokrywy zaworów i własny wkład pracy czyli około 150zł, takie koszty poniosłem wymieniając uszczelkę u siebie
- kunso
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Otrzymał podziękowań: 0
Tez mnie zastanawia dlaczego nie chce odpalic? jakby zalalo wszystkie cylindry wywalilo by bledy na check engine, a ja mialem tam tylko blad 85 czyli imo jezeli sie nie myle i 25 czyli 1 wtrysk, bledy przed proba odpalenia skasowane, po za tym swieczki wykrecane i zmieniane razem z przewodami na nowki,byly suche.
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Check nie zdiagnozował by takiej sytuacji, wyrzuca tylko błędy osprzętu elektrycznego i elektronicznego lub odczyty elementów osprzętu wychodzące poza określone wartości.kunso pisze:jakby zalalo wszystkie cylindry wywalilo by bledy na check engine
Zdiagnozuj czego brakuje, zacznij od sprawdzenia iskry na świecach, na dobrą sprawę wystarczy sprawdzić jedną świecę.
Jeśli iskra będzie to sprawdź paliwo , zdemontuj pokrywę wtrysku i przyjrzyj się mu, czy wtryskuje cyklami paliwo w trakcie próby rozruchu (przy obu próbach będzie potrzebna pomoc drugiej osoby).
Sprawdź czy odczytane błędy nie powróciły po wykasowaniu, zarówno jeden jak i drugi może być przyczyną problemów.
-
czerwo
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Skoro wywala Ci immo to już wiesz co jest przyczyną tego, że nie chce odpalić. immobilizer blokuje podawanie przez pompę paliwa. Napisałeś, że wywala Ci też błąd pierwszego wtryskiwacza, Ty masz tylko jeden wtryskiwacz (X12SZ to monowtrysk), więc tym bardziej nie będzie miał ochoty zagadać.
- kunso
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Otrzymał podziękowań: 0
o immo bym sie nie martwil bo blad wywalilo jak padl mi akumulator w te mrozy, gorzej z tym bledem 25 bo to juz nie pierwszy raz, pokombinuje jak mowicie z iskra i tym wtryskiwaczem czy nie leje itp. jak cos to go podmienie.Powiedzcie mi tylko czy aby go wyjac trzeba odkrecic tylko ta jedna srubkie trzymajaca ta blaszkie
Jeszcze jedno pytanie skad tam bylo tyle tego "masła" i wody bo na pewno byla to woda nie plyn.
Gaz slabej jakosci? tankuje tylko na bp. Zapchane odmy i pora nie schodzi? Czy moze olej slaby, jest GM 15w40
Gaz slabej jakosci? tankuje tylko na bp. Zapchane odmy i pora nie schodzi? Czy moze olej slaby, jest GM 15w40
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Tak tylko ta blaszka trzyma wtrysk. Masło może się pojawiać też przy walniętym termostacie ( nie dogrzewa się silnik) lub bardzo krótkich trasach (też niedogrzanie).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
morhol
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Czyli masz gaz?? Jeśli tak to przyczyną może być przerwany kabelek przy wtryskiwaczu, przy zakładaniu instalacji gazownik przecina jeden kabel od wtryskiwacza i lutuje z wiązką sterownika. Jeśli to połączenie się przerwie (byćmoże gazownik nawet nie polutował tylko skręcił i owaną taśmą)to wtryskiwacz nie będzie podawał paliwa, tak było u mnie i wywaliło błąd wtryskiwacza. Sprawdź tą wiązkę przy wtryskiwaczu i najbliższą okolicę. Możesz też odłączyć przewód paliwowy przy filtrze paliwa i sprawdzić czy pompa podaje paliwo przy kręceniu rozrusznikiem, aby wykliczyć immobilizer.