pytanie ap ropo wymiany termostatu x14sz 8v 96r 60kucy.czy pasek rozrządu jest na tyle naciągnięty (nigdy sam nie zmieniałem rozrządu) ze przy zdjęciu kola tego u góry w rozrządzie nie dam rady sam go założyć? i czy coś trzeba luzować jeżeli chodzi o pasek rozrządu przed zdjęciem tego kola.chodzi tylko o sam pasek i kolo.czytałem fora oraz mini tuto rial na temat zmiany termostatu i tam takiej informacji nie znalazłem.
na pewno termostat bo nie nagrzewa się w mieście powyżej 90C chyba ze długi postój a w trasie 400km nie przekroczyło 90C.wskazówka staje zawsze przed grubą kreska od 90C.spalanie dobre w mieście około 7-8l/100km,trasa 5.5-6l/100km. wymieniona lambda, krokowy, płyny i filtry.
Pozdrawiam
wymiana termostatu CB x14sz
- Wlasny
- Świeżak
- Imię: Artur
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: wymiana termostatu CB x14sz
To chyba normalna temperatura. Ja przy tym samym silniku tez tak mam. W trasie jak jade nie mam wiecej niz 90 stopni ,a w miescie nawet w korkach max 95 st mam w terazniejszych warunkach atmosferycznych. Bo latem to szybciej sie nagrzewa i od razu zalacza wentylator.
-
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 0
Ustawiasz sobie rozrząd na znakach, potem zaznacz sobie np. białym lakierem do paznokci punkt na pasku i na kole wałka w tym samym miejscu (na dole na wale korbowym tak samo), potem naciśnij ruchomą część rolki napinającej tak aby pasek się poluzował i zdejmij go. Następnie przy odkręcaniu koła wałka rozrządu zablokuj je tak, aby się nie przestawiło. Zdejmujesz koło, spokojnie odegniesz obudowę rozrządu (nie pęknie jeśli nie będzie zmarznięta) i możesz wymieniać termostat. Jak już wymienisz zakładasz koło tak jak było na znaku, następnie pasek zakładasz zaczynając od wału korbowego. Pamiętaj, aby lakier który zaznaczysz pokrywała się z tym na kole. Oczywiście ruchomą część rolki naciskasz, żeby rolka się cofnęła założysz pasek, puszczasz i pasek siedzi, ruchoma część powinna pokrywać się z wycięciem na rolce plus minus 1mm przed lub za. Myślę, że wszystko jasne.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Nie musisz rozpinać rozrządu, trytkami spinasz pasek z kołem wałka rozrządu, odkręcasz koło i masz dostęp do termostatu.