Opel Corsa B 1.5 TD - znikający płyn chłodniczy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
maxfuture
Bez listowiec ;-)
Imię: Bartosz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Opel Corsa B 1.5 TD - znikający płyn chłodniczy

Post autor: maxfuture »

Witam, mam problem z autem, mianowicie znika mi płyn chłodniczy. Pod autem nie ma żadnej plamy, w środku też jest sucho, pod korkiem nie zbiera się maź, stan oleju jest na tym samym poziomie, nie dymi na biało, pod maską też nie widać aby gdzieś było mokro. Dla jeszcze jednego testu uszczelki pod głowicą nalałem do pełna wody do zbiornika i odpaliłem go na zimnym silniku i woda nie bulgotała. Raz nie wiedząc jeszcze o tym fakcie, że nie mam praktycznie płynu pojechałem w trasę, samochód zatrzymałem na poboczu nim temperatura podskoczyła powyżej 100 stopni, otworzyłem maskę i słyszałem głośne syczenie od strony zbiornika wyrównawczego, ale skąd dokładnie nie byłem w stanie powiedzieć. Wymieniłem jedną obejmę na przewodzie, bo myślałem że ona jest winna, ale płyn nadal ucieka nie wiedzieć gdzie. Czy ktoś miał podobny problem ?
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Opel Corsa B 1.5 TD - znikający płyn chłodniczy

Post autor: yosh »

Sprawdź korek zbiorniczka , może padł i przestał utrzymywać odpowiednie ciśnienie.
Karas
Świeżak
Imię: Karas

Post autor: Karas »

Sprawdź korek i sam zbiorniczek. Może,gdy płyn jest zimny to nie ucieka jak się rozgrzeje to plastik się rozszczelnia i ucieka.
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Karas pisze:Sprawdź korek i sam zbiorniczek. Może,gdy płyn jest zimny to nie ucieka jak się rozgrzeje to plastik się rozszczelnia i ucieka.

Bardziej chodziło mi o dwa zaworki umieszczone w korku zbiorniczka , raz na jakiś czas zdarza się że pada zaworek odpowiedzialny za utrzymanie ciśnienia , a gdy ciśnienia nie ma to ciecz zaczyna się gotować już przy 97 stopniach i wszystko wyjeżdża korkiem .
maxfuture
Bez listowiec ;-)

Post autor: maxfuture »

ok sprawdzę też korek, ale wczoraj ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem pod autem małą kałużę. Otworzyłem maskę i ku mojemu zdziwieniu zaczęło kapać skądś, na wysokości głowicy od strony kierowcy ? Tam jest termostat czy może z jakiegoś innego elementu może kapać ?
Kozer
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Kozer »

Mam ten sam problem, tyle, że mi jeszcze śmierdzi płynem z nawiewu, boje się dziurawej nagrzewnicy :( .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”