Jestem w trakcie swapa ale już na starcie pojawiły się problemy.
Corsa miała immobiliser i chyba w tym cała rzecz że on teraz blokuje, myślałem że całe imo mieści się w ECU x12sz (przynajmniej tak podpowiadał znajomy), podłączyłem na razie sam rozrusznik (stały + z aku i wzbudzenie) i chyba silnik powinien zakręcić bez paliwa i iskry narazie? Jednak jak podłączyłem aku to brzęczyk od immo wyje, przytknę pestkę to tak jak by się wyłączył ale reakcji zero.
Następna sprawa- w kostce koło komputera, łączącej wiązkę karoserii z wiązką ECU znajduje się 9 kabelków

W wiązce od C14se mam ich 6.
Kolory:
Czerwony gruby- stały plus
zielony- obrotomierz ( moja corsa nie posiada)
czerwono/niebieski gruby pompa paliwa
niebieski- temperatura (oleju?)
w c14se brązowo biały niby check ale u mnie to nie działało w poprzedniej corsie
w c14se czarny który musi isć do cewki
w kostce CB są jeszcze brązowo żółty
brązowo/ biały
brązowo chyba niebieski o ile dobrze pamiętam
niebiesko/czerwony cieńszy
no i czarny? myślałem że to jest od stacyjki który musi iść również do cewki
ale gdy przekręcam zapłon i sprawdzam miernikiem to żaden prąd tam nie idzie jednak może to być spowodowane blokadą immo
Co to za czarny kabelek w tej kostce? (w wiązce x12sz chyba szedł do kompa od razu)
Gdzie mam szukać czarnego kabelka od stacyjki który ma iść do cewki?
Co z robić z immo?
Czy trzeba je rozłączyć na stałe czy da rade na kompie od c14se żeby to działało bez problemów?
C14se jest na kopułce a nie na Disie silnik pochodzi oryginalnie z Corsy A.
Czekam na podpowiedzi, jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś zdjęć kostek kabli czegokolwiek to piszcie.
Wyczytałem również że immo były montowane od 95 roku w corsach a moja corsa to 93, wydaje mi się że to x12sz ktoś już wcześniej przełożył z młodszej corsy a że tamta miała immo to wpadło do mojej (historii auta nie znam ale wyglądała od początku na grzebaną)