Niegasnące oświetlenie wnętrza i bagażnika

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mjar755
Bez listowiec ;-)
Imię: Michaś
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Niegasnące oświetlenie wnętrza i bagażnika

Post autor: mjar755 »

Witam, Mam problem z moją corsą B z 1995 roku. 1.5 TD. Otóż od wczoraj zauważyłem że świeci mi się nonstop światło wewnątrz, gdy rozłaczyłem kanapę z tyłu to zauważyłem ze i bagażnik jest podświetlony.
Odkręcałem te bolce (krańcówki się chyba nazywają). I nic nawet nie iskrzy przy odkręcaniu i przykrecaniu. Wczoraj po pewnym czasie w bagazniku zaczeło łapać i zgasło(łapało na stuku bo iskrzyło). Ale po zamknieciu i otwarciu juz sie swieci i nic nie reaguje. Włacznik od świała oczywiscie wciśniety. Już nie mam pomysłów. Na noc musiałem odpiąc aku. PRoszę pomóżcie
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Niegasnące oświetlenie wnętrza i bagażnika

Post autor: yosh »

Częstą usterką w corsie są przełamujące się przewody w gumowym przepuście między karoserią a klapą bagażnika , na ogół w początkowej fazie na kablach obłamuje się izolacja i zaczynają się ze sobą zwierać.
Zdejmij z jednej strony gumowy przepust i zobacz jak to tam wygląda.
Awatar użytkownika
mjar755
Bez listowiec ;-)
Imię: Michaś
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Niegasnące oświetlenie wnętrza i bagażnika

Post autor: mjar755 »

Problem wyeliminowany. Wczoraj rano siedziałem i zrobiłem, Do bagażnika idzie jakiś pojedynczy jakby przewód czarny wygląda jakby go ktos puszczał sam bo przewód widac. Przy rozkładaniu kanapy przyciął się i robiło sie zwarcie jak był zgnieciony. Przewód zaczepiłem tak ze nie ma styku z kanapą i jest dobrze wszystko. ;)
Dziękuje za chęci. temat rozwiązany ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”