Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła, problem z ruszeniem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła, problem z ruszeniem

Post autor: czerwo »

Witam, problemów ciąg dalszy, ogarnąłem falowanie obrotów na biegu jałowym, jednak pojawił się kolejny problem. Auto ma problem z ruszeniem z niskich obrotów na zimnym silniku, trzeba zwiększyć je do ok. 1500-2000 aby ruszyć, do tego gdy złapie już temperaturę przy wciśnięciu sprzęgła i ciut dłuższym przetrzymaniu lub zrzuceniu na luz obroty spadają i silnik gaśnie, potem odpala i trzyma stabilne, niskie obroty (ok. 900) ruszam i znów to samo, po wciśnięciu sprzęgła i przytrzymaniu lub zluzowaniu gaśnie. Jeśli ruszę bardzo delikatnie, np. przy parkowaniu wszystko jest w porządku. Pedał gazu ma ok. 1cm luzu zanim złapie (linka jest luźniej napięta). Najbardziej dziwi mnie to, że nie wywala żadnych błędów. Czym takie problemy mogą być spowodowane, przepływka, czujnik temperatury na ECU, czujnik prędkości, przepustnica, czujnik położenia przepustnicy (TPS)? Już pomału zaczyna mi brakować cierpliwości. Serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
KubaTurbo
Świeżak
Imię: Jakub
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła, problem z ruszeniem

Post autor: KubaTurbo »

Ja bym na początek wyczyścił przepustnice. Chyba ze już to zrobiłeś
Lepiej żyć krótko a ekstremalnie, niż długo i nudno...
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła, problem z ruszeniem

Post autor: czerwo »

Ok, przeczyszczę przepustnice w wolnej chwili. Dodam jeszcze, że dzisiaj przegoniłem go trochę na obwodnicy i problem tak jakby na razie minął. Będę śmigał i dalej sprawdzał, gdyby ktoś miał jakieś inne sugestie, proszę pisać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”