Witam Wszystkich.
Mam pytanie mianowicie czy sa jakieś różnice w bloku silnika C16XE a Z16XE? Czy mogę bez problemu blok C16XE zastąpić blokiem z Z16XE? Wiem ze napewno w C16XE sa inne tłoki tzn sa nacinane natomiast w nowszym sa płaskie.silniki też różnią się trochę głowica.ale jak jest z blokami? Średnica tłoków jest ta sama.
blok C16XE & Z16XE
blok C16XE & Z16XE
Dawno temu...zabójczy jad,prędkość,dodaje adrenaliny
jest linia pogranicza bytu i istnienia ,
Jednak bez rozsądku jest głupotą : )
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Re: blok C16XE & Z16XE
kiedys porównywałem ale już nie pamietam czy pasuja. poszukaj fotek na allegro glowicy i bloku z16xe. bedziesz mogł porównać kształ i umiejscowienie kanałów olejowych, a jeszcze lepiej idz do sklepu i poproś o uszczelki pod czapkę zebyś mogł porównać. wej tez na intercars tam czesta sa zdjecia czesci. pozostaje pytanie czy to zawsze sa wlasciwe zdjecia wiec najlepiej porównać obie. odmy w głowicach tych silników maja troche inaczej poprowadzone przewody, ale moze sie okazać ze mozesz taki blok kupic. domyślam sie ze chcesz uniknąć szliwu itd.
tłoki sa płaskie bo prawdopodobnie sa nizsze troche i w gmp nie zrównaja sie z blokiem tylko bede ok 0.6mm nizej. zanim zaczniesz planowac blok wypada policzyc stopień sprezania. jesli kanały w głowicyach z i c sa takie same to mozesz wrzucac cały silnik, ale pewnie nie sa.
tłoki sa płaskie bo prawdopodobnie sa nizsze troche i w gmp nie zrównaja sie z blokiem tylko bede ok 0.6mm nizej. zanim zaczniesz planowac blok wypada policzyc stopień sprezania. jesli kanały w głowicyach z i c sa takie same to mozesz wrzucac cały silnik, ale pewnie nie sa.
No głowice są na pewno inne.Choć też by to działało ale nie byłoby to samo choćby z powodu innych gniazd w miejscu połączenia kolektora wydechowego.Z tym blokiem ciekawi mnie właśnie kwestia mocowań osprzętu.No nic będzie trza szukać.Blok mam już upatrzony będzie na dniach w bardzo dobrym stanie.Głowica idzie do warsztatu.Jak to spasuje wszystko będzie super.
Ale jakby ktoś już to kiedyś testował i wiedział że podejdzie to może dać znać:)
Tak czy siak dzięki za info Porszak.
Ale jakby ktoś już to kiedyś testował i wiedział że podejdzie to może dać znać:)
Tak czy siak dzięki za info Porszak.
Dawno temu...zabójczy jad,prędkość,dodaje adrenaliny
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
jak rozkminałem temat to z chyab jeszcze ma tak uszczelke jak c, dopiero let-y, itp maja inaczej zrobiona odme, a tym samym uszczelkę bo w niej jest głowna róznica.