Corsa B by KRYSTEX

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
KRYSTEX
Świeżak
Imię: Krystian
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B by KRYSTEX

Post autor: KRYSTEX »

Witam wszystkich

Padła i na mnie w końcu kolej aby zaprezentować moje wozidło jakim jest Corsa B. Kupiona z samym początkiem sierpnia w Będzinie. Jeździła nią kobieta przez 3 lata, używana jako drugie auto, więc więcej stała niż jeździła. Trochę o niej..

MODEL: Corsa B, 3D
WERSJA: CDX
ROK: 1996
SILNIK: x14xe o mocy 90km
ZAWIESZENIE: Seria
HAMULCE: Seria
WYDECH: Brak kata, reszta seria
KOŁA: Oryginalne Oplowskie 14 calowe felgi
CAR-AUDIO: Jakiś stary Pioneer na płyty. Do wymiany w niedługim czasie.
WNĘTRZE: Chromowane ramki zegarów
BODY: Przyciemnione tylne szyby, lotka Irmscher, przednie lampy Arteb, lusterka oraz zderzaki w kolorze

WYPOSARZENIE:
-Wspomaganie kierownicy
-ABS
-Klimatyzacja
-Elektryczne szyby
-Elektryczne podgrzewane lusterka
-Podgrzewane fotele
-Skórzana tapicerka
-Centralny zamek
-2 poduszki pow.
-Autoalarm

Póki co zapoznaję się z autem ale już poczyniłem pierwsze zmiany, mianowicie usunąłem oznaczenia z tylnej klapy i drzwi oraz wpadł czarny znaczek na przód. Dalsze plany to zlikwidować wszystkie ogniska rdzy, zaopatrzyć się w dobre audio oraz generalnie dopieścić i doprowadzić do fajnego stanu. Póki co wrzucę 2 zdjęcia ale w wolnym czasie będzie na pewno więcej :)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 23:45 przez KRYSTEX, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bartek_gutek
Nowy
Imię: Bartek
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Re: Corsa B by KRYSTEX

Post autor: Bartek_gutek »

Całkiem ładna Corsa, niezłe wyposażenie masz w niej. Wrzuć fotki wnętrza i tej skórzanej tapicerki. Auto z 96r ale tylny zderzak poliftowy, Ty zmieniałeś go czy poprzedni właściciel? Powodzenia w dalszych modach :-)
Awatar użytkownika
Maćko
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Maćko »

Z tego co widzę to przedni też poliftowy :) Odśwież plastiki trochę, bo ranty na nadkolach wypłowiałe już. Sporo rdzy masz? Bo z zewnątrz zauważyłem tylko narożnik drzwi.
Awatar użytkownika
Bartek_gutek
Nowy
Kontakt:

No racja, przedni też poliftowy, to z którego ta corsa roku w końcu? :D a co to rdzy....jak jest blacha to musi być i rdza :-P
Awatar użytkownika
Wlasny
Świeżak
Imię: Artur

Post autor: Wlasny »

Progi chyba tez już zaatakowane. Widać ze ktoś zapaćkał je czarnym mazidłem, a rudy i tak się przebija. Jak będziesz je robił to pomaluj w kolor nadwozia, bo tak brzydko wyglądają.
KRYSTEX
Świeżak

Zderzaków jak i innych rzeczy ja nie wymieniałem, były takie jak kupiłem. Poprzednia właścicielka też tego nie robiła na pewno, więc może ten właściciel co był przed nią.
Corsa jest z końcówki 1996 roku, więc całkiem możliwe, że wpakowali do niej już poliftowe zderzaki itp. Pewności nie mam, więc powiedzieć nie mogę na 100% ale wyposażona jest dosyć grubo jak na ten rok i Corsę. W sumie z tego co zauważyłem i się zdążyłem zorientować to nie ma tylko szyberdachu, a reszta wszystko jest co się dało wpakować.

Jeśli chodzi o banany to wiem, wszystko będzie robione tylko czas Panowie, czas. Jak pisałem Corsę mam od miesiąca, więc nie było nawet kiedy pogrzebać dobrze, a na okrągło praca oraz teraz jeszcze szkoła to czasu jest naprawdę niewiele.

Co do rdzy.. Narożniki drzwi trochę złapane, tylna klapa delikatnie przy szybie, nie widać tego zbytnio, bo ktoś próbował to amatorsko naprawić ale idzie to do poprawy w najbliższym czasie, a tak jest dosyć spoko. Spód będzie cały czyszczony i zakonserwowany także jak coś się natrafi to zostanie to zrobione tak jak się należy.
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Imię: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Post autor: Zynio »

Ładne auto i wyposażenie konkretne jak na ten rok oby służyła jak najdłużej
KRYSTEX
Świeżak

Co sądzicie chłopaki o takich felgach z Seata? Są to 15, a dokładne oznaczenie to 6JX15H2ET38. Tak mniej więcej to wygląda na Corsie z oponą 195/50.

Obrazek
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy
Imię: Aleksander

Post autor: olekr21 »

felga jak felga bez szału. musisz tylko sprawdzić otwór centrujący czy nie jest większy niż w corsie i do zwykłej jazdy i seryjnego zawiasu w zupełności wystarczy ;) ewentualnie można by ją na biało maznąć lub zostawić ori lakier. jak byś był zainteresowany to mam na sprzedaż felgi z calibry też 15, pisz na priv jak coś
Awatar użytkownika
Bartek_gutek
Nowy
Kontakt:

Otwór centrujący będzie 57,1 a w corsie jest 56,6 czyli 0,5 mm różnicy, pasować pasują hehe.
Z oponą 175/55 albo 175/50 lepiej by wyglądały te felgi moim skromnym zdaniem.
Daj fotki tego skórzanego wnętrza.
KRYSTEX
Świeżak

Widzę, że kolega Bartek obeznany w temacie trochę bardziej :D Felga idealnie nie siedzi, ale to wszystko by się dopasowało z tym nie ma problemu. Czas pokaże czy będzie zmiana czy zostanę przy serii, póki co likwiduję rudą i walczę z niedoskonałościami mojego "dupowozu" aby wszystko miało ręce i nogi.

Zdjęcia wnętrza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartek_gutek
Nowy
Kontakt:

No musze powiedzieć że fajnie wygląda ten środek w skórze:-) a co do dopasowania felg to nawet na taką małą różnice w otworze centrującym robią już pierścienie centrujące, ale któryś z forumowiczów chyba Wydra jeździ na felgach Sebringach z golfa (otwór 57,1mm) bez pierścieni i pisał że jest okej. Najwyraźniej ta różnica 0,5 mm jest w granicy tolerancji i felga sie scentruje na śrubach ładnie.
Powodzenia w walce z rdzą... życzę cierpliwości :-)

A co do seryjnych felg to jeden z kolegów pokazał ostatnio tu na forum jak wygląda taka felga w polerce i jest mega efekt hehe
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e5 ... 3ffd5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96d ... 2bd17.html
KRYSTEX
Świeżak

Ostatnio właśnie rzuciły mi się w oczy te koła i muszę przyznać, że robią wrażenie :D Moje prawdopodobnie zostaną odświeżone poprzez pomalowanie ich.

Jeszcze takie małe pytanko, zadam je w temacie aby nie zakładać nowych wątków i nie zaśmiecać forum. Zastanawiam się nad kupnem radia i w niedużych pieniądzach w oko wpadły mi dwa modele JVC, mianowicie:

1. http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-X20 ... 0058&lg=pl

2. http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-X30E&catid=100058

Ktoś miał styczność z nimi, jakieś opinie słyszał czy coś w tym stylu?
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

Ja kupiłem ostatnio autko z tym jvc kd-x200 i na prawdę daje sobie fajnie radę. Brakuje niestety czasami napędu CD ale jeśli nie korzystasz z płyt to polecam :) Natomiast jeśli chodzi o ten drugi model radyjka to ma fajną rzecz czyli wyjście aux z tyłu. Jeśli słuchasz muzyki z mp3 czy telefonu to wypuszczasz sobie kabelek z tyłu do schowka i nic się na konsoli przedniej nie majta. Sprzętowo to praktycznie to samo. Do 300 zł jest kilka sensownych modeli także masz w czym wybierać
Awatar użytkownika
Bartek_gutek
Nowy
Kontakt:

Kolego, jak tam prace nad autkiem? nic się nie chwalisz :-D
KRYSTEX
Świeżak

Za niedługo będzie trochę zdjęć i sporządzę jakiś opis, bo w ciągu ostatniego czasu cały czas się coś dzieje przy Corsie i jest dużo zmian :oko:
daavid117
Nowy

Post autor: daavid117 »

Za skórzane, podgrzewane fotele to bym sobie dał chyba rękę uciąć... Mam bliźniaczą kolorystycznie Corsę. Niestety wyposażenie muszę sobie sam kompletować.
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

nie Ty jeden dał byś się za skórę pokroić. ciekawe czy gdzieś komuś kiedyś udało się wyrwać środek w skórze... sam, bez samochodu :-D
daavid117
Nowy

Niedługo rozpoczynam "Szrot rally" i będę szukał wszystkiego co ciekawe i unikatowe do Corsy. Mam nadzieję na cokolwiek od Steinmetz...

Aaaa zainteresowała mnie ta listwa boczna. Nie widziałem jeszcze takiej. To seria czy jakaś przeróbka?
KRYSTEX
Świeżak

Chodzi Ci o tą na drzwiach i dupeczce?
daavid117
Nowy

Tak, ta na drzwiach wygląda niestandardowo. Ja mam polifta i tam jest zwykła, prosta listwa, a nie taka fajna zwężona ku przodowi.
KRYSTEX
Świeżak

Oryginalna jest na pewno, a jak były one dawane do Corsinek to nie wiem, pewnie zależy od wersji wyposażenia. U mnie pisze "Exclusive".
daavid117
Nowy

Jakby nie daj boże coś się kiedyś przytrafiło Twojej Corsie to biorę cały pakiet wyposażenia od ręki i jeszcze po niego przyjadę :D.

Tak serio, to te listwy to też niezły unikat. Nigdzie takich nie widziałem, a wyglądają tak nowocześniej niż nawet poliftowe.
KRYSTEX
Świeżak

Hehehe, oby jeździła jak najdłużej :-D W sumie to tylko z powodu wyposażenia kupiłem ją, bo właśnie mnie zachwyciło i w dosyć fajnej kasie była to się skusiłem.
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

daavid117 pisze:Jakby nie daj boże coś się kiedyś przytrafiło Twojej Corsie to biorę cały pakiet wyposażenia od ręki i jeszcze po niego przyjadę :D.

Tak serio, to te listwy to też niezły unikat. Nigdzie takich nie widziałem, a wyglądają tak nowocześniej niż nawet poliftowe.
a po co Ci takie listwy? co w niech takiego super unikatowego że aż warto je mieć?
daavid117
Nowy

Co w nich unikatowego? Kształt, który jest zupełnie inny niż po i przedliftach? Po co mi takie listwy? Żeby sobie takie zamontować.
KRYSTEX
Świeżak

Bez zbędnego spamu Chłopaki :oko:
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

daavid117 pisze: Po co mi takie listwy? Żeby sobie takie zamontować.
ambitne plany :)2

KRYSTEX jak chcesz mieć lans na 100% to mam przerobione klamki z vectry w chromach pod corse :P daj znać gdyby Cie to zainteresowało bo do skóry będzie fajnie pasować ;)
KRYSTEX
Świeżak

Dobrze jest jak jest, także podziękuję aktualnie :oko: Za parę dni będą zdjęcia gotowej i złożonej Corsy :oko:
KRYSTEX
Świeżak

Myślałem, że to już nie nastąpi, ale w końcu mogę się pochwalić gotową i złożoną Corsą. Pozwolę sobie napisać co się z nią działo przez ostatni czas. W sumie Corsa stała przez 4 miesiące, tak aż tyle.. Myślałem, że będzie mniej, dużo mniej ale podejście do sprawy było bardzo konkretne, mianowicie dopieszczenie i odnowienie całego auta, po prostu tknięcie w niego drugiego życia. Także było to naprawdę czasochłonne. Przy aucie pracowałem osobiście razem z tatą, dlatego też zeszło tyle czasu, ponieważ moja praca i nauka oraz taty praca nie zawsze pozwalała na siedzenie w garażu. Jednak każdy wolny czas był wykorzystany maksymalnie jak się da. Ogólnie w skrócie to praktycznie brak wolnego czasu, praca nawet w niedziele i dużo przesiedzianych dni do nocy.

W skrócie opiszę jakie prace były realizowane i ujmę tylko te ważniejsze rzeczy. Generalnie chodziło o zlikwidowaniu całej rdzy na Corsie, wszystkich niedoskonałości po poprzednich właścicielach i dopieszczenie jej pod siebie jak tylko jest to możliwe. Jestem bardzo dokładny w tym co robię i zwracam uwagę na każdy szczegół, dlatego na wszystko zwracałem uwagę i robiłem to w 110%.
Zaczęło się od rozebrania całego środka auta (oprócz deski rozdzielczej) w calu sprawdzenia i przepatrzenia podłogi. Dalszą konsekwencją tego czynu było:

- Usunięcie wszystkich ognisk rdzy i miejsc gdzie się znajdowała
- Zabezpieczenie całej podłogi przed korozją
- Wklejenie wszystkich gumowych korków podłogi na nowo
- Izolowanie wszystkich kabli idących w podłodze na nowo
- Mycie oraz czyszczenie całego środka

Po złożeniu całego środka w ruch poszło wszystko to co było na zewnątrz auta, czyli:

- Usunięcie oznaczeń z tylnej klapy oraz drzwi
- Znaczek w przednim grillu pomalowany na czarno
- Usunięcie wszystkich oznak rdzy na karoserii, zabezpieczenie ich i pomalowanie
- Przepatrzenie całego wydechu, pospawanie gdzie tego wymagał oraz uszczelnienie go na każdym łączeniu
- Konkretne wyczyszczenie całego spodu auta oraz wszystkich czterech nadkoli razem z wnękami amortyzatorów
- Wyczyszczenie przedniej oraz tylnej belki, pasa przedniego, stabilizatora itd.
- Zabezpieczenie wszystkich elementów spodu auta przed korozją
- Konserwacja całego spodu oraz wszystkich nadkoli
- Wyczyszczenie progów ze starego baranka i rdzy, zabezpieczenie ich przed korozją oraz pomalowanie na nowo barankiem
- Konserwacja wszystkich profili zamkniętych
- Spasowanie zamków, wszystkich dziur oraz zderzaków
- Stalówki na zimę zostały wypiaskowane, zabezpieczone przed korozją oraz pomalowane na czarno + akcent zielonych wentyli
- Zabezpieczenie miejsca na koło zapasowe przed korozją i wklejenie na nowo korków gumowych
- Usunięcie przedniej ramki na rejestrację, tylna w kolorze czarnym
- Usunięcie tylnych chlapaczy
- Usunięcie tylnej lotki Irmscher

Corsa dostała też trochę nowych rzeczy, mianowicie:

- Radio Alpine CDE z pomarańczowym podświetleniem
- Głośniki "Blaupunkt" w tylnych maskownicach
- Białe kierunki
- Gałka zmiany biegów z polifta
- Zmieniony uchwyt daszka przeciwsłonecznego (jeden był urwany)
- Naklejka na tylną szybę

Silnik też nie pozostał zostawiony obojętnie i dostał:

- Nowy olej i filtr oleju
- Nowy termostat
- Nowy filtr paliwa
- Nowy płyn chłodzący

I milion innych rzeczy, które są mniej ważne albo o których nie pamiętam.
Corsa zaraz po złożeniu pojechała świętować Nowy Rok, zrobiła trasę 200km i spisała się bardzo dobrze.
Zdjęcia zaraz po powrocie, niestety nie było kiedy zrobić wcześniej. Jutro będą po umyciu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 22:46 przez KRYSTEX, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”