Instalacja szyb elektrycznych
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Instalacja szyb elektrycznych
Witam, dziś rozebrałem tapicerkę drzwi w mojej Corsie, by sprawdzić czy nie mam pociągniętych instalacji pod elektrykę szyb. Niestety oprócz przewodów idących do centralnego, alarmu, głośników i tweeterów nie znalazłem żadnych innych wtyczek. Myślę, lipa nie mam podciągniętej instalacji, jednak zajrzałem do skrzynki bezpieczników i zauważyłem, że mam wpięty bezpiecznik w miejsce, które jest odpowiedzialne za podnośnik szyb (bezpiecznik 28 - 30A). Myślałem, że jest po prostu wpięty jednak po dokładniejszych oględzinach, zauważyłem, że z gniazda bezpiecznika wyprowadzone są przewody, które docierają do kostki umiejscowionej przy rączce do otwierania maski. Czyżby instalacja była tylko poprowadzona do kostki przy drzwiach, a instalacja z drzwi jest "okrojoną wersją", bez kostek pod elektryczne sterowanie? Gdzie mogę szukać miejsca, w którym kończy się instalacja? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
- Zynio
- Swój
- Imię: Grzegorz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Re: Instalacja szyb elektrycznych
Hej masz ten sam problem, co ja, corsy przed i poliftowe miały w serii lub od rodzaju wyposażenia, instalacje poprowadzoną do słupka przednich dziwi a nie ma jej w dziwach trzeba niestety samemu zbudować lub znaleźć taka instalacje tylko tu też trzeba uważać, bo były dwa rodzaje wtyczek X21 – kierowca i X20 - pasażer wtyczki 30 lub 40 pinowe.
Wtyczka 30 pinowa miała podłużne piny, a wtyczka 40 pinowa miał szpileczki bardzo cieniutkie
Wtyczka 30 pinowa jest montowana też w astrach F, vectra A, vectrach B do liftu wiec można znaleźć i przebudować do corsy
Wtyczka 40 pinowa jest montowana też w astrach G i vectrach B polifcie
Wtyczka 30 pinowa miała podłużne piny, a wtyczka 40 pinowa miał szpileczki bardzo cieniutkie
Wtyczka 30 pinowa jest montowana też w astrach F, vectra A, vectrach B do liftu wiec można znaleźć i przebudować do corsy
Wtyczka 40 pinowa jest montowana też w astrach G i vectrach B polifcie
- Ocena: 100%
- Grabelny
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 0
swego czasu ktos z forum kupił u mnie wiązki drzwi z tigry. ponoć też pasują. mogę podesłać fotke styków jeśli trzeba. jeszcze jedne wiązki mam jeszcze na aucie do rozbiorki jakby cos 

-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Zynio dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie, Ty też miałeś wpięty bezpiecznik?
Grabelny, podeślij fotki jeśli możesz, będę wdzięczny. Odezwij się jak będziesz miał te wiązki wyciągnięte, pewnie je wezmę, bo korbka mnie już wkurza
Grabelny, podeślij fotki jeśli możesz, będę wdzięczny. Odezwij się jak będziesz miał te wiązki wyciągnięte, pewnie je wezmę, bo korbka mnie już wkurza
- Zynio
- Swój
- Kontakt:
Nie miałemczerwo pisze:Zynio dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie, Ty też miałeś wpięty bezpiecznik?
A tu masz rysunki techniczne wtyczek dziwi
Wtyczka 30 pinowa

Wtyczka 40 pinowa

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2013, o 18:55 przez Zynio, łącznie zmieniany 2 razy.
- Zynio
- Swój
- Kontakt:
Zaraz zrobię tylko coś się z serwerem obrazów stałoczerwo pisze:Zynio, mógłbyś poprawić obrazek wtyczki 30 pinowej?
A administratora proszę o podwieszenie tematu żeby nie trzeba było ciągle tworzyć nowych wątków na temat szyb elektrycznych
-- 13 wrz 2013, o 19:00 --
A tu jest schemat corsa B/Tigra A. Schemat uwzględnia jedna i druga wtyczkę, czyli 30P i 40P

- Grabelny
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 0

tak wygląda kostka drzwi od strony samochodu w tigrze. dodatkowe 2 przeprowadzone kable biegły bodajże do kierunków w lusterkach.
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Temat dodany do FAQ działu "Układ Elektryczny"A administratora proszę o podwieszenie tematu żeby nie trzeba było ciągle tworzyć nowych wątków na temat szyb elektrycznych
Ps. Fajnie jeśli zdjęcia w manualach czy faq są dodawane jako załącznik bo jest szansa, że za jakiś czas nadal będą dostępne

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert