Zwykła Corsa B wersja limitowana ABC!

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Goofy1202
Świeżak
Imię: Kuba
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Zwykła Corsa B wersja limitowana ABC!

Post autor: Goofy1202 »

Siemanko. Po tak dlugim okresie postanowilem przedstawic moja Corse w unikalnej wersji ABC czyli Absolutny Brak Czegokolwiek ;)

Wcześniej śmigałem takimi autkami (chronologicznie) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tasmy montazowej Corsa zjechala w 1999 roku. Pierwsza rejestracja to czerwiec tego wlasnie roku. Czyli modelowo to Corsa B. Pod maska jest prawdziwy potwor. Mianowicie 1.0 12v. Silniczek ma 3 cylindry i generuje moc 54 koni mechanicznych. Szalu ni ma, ale jesli chodzi o sprawne poruszanie sie po miescie to jak najabardziej wystarcza. Jednostka jest na lancuszku rozrzadu czyli silniczek bezobslugowy. Nic tylko lac benzynke, wymieniac olej z filtrami i jezdzic.
Auto zakupilem w sierpniu 2012 roku jako auto do dojazdow do pracy. Codziennie od sierpnia ubieglego roku dojezdzalem do miejsca pracy 40 km w jedna i druga strone. Ani razu autko mnie nie zawiodlo. Przez ten rok z hakiem wykrecilem autem okolo 40 tys. km. Obecny przebiego to 120.000 km. Kazde wczesniejsze auto po takim przebiegu w moich rekach sie troche wysypywalo i szlo dalej w inne rece ;P

W sumie raz autko mnie zawiodlo, bylo to w swieta wielkanocne 2013 gdzie dystans 200 km pokonalem tylko na dwoch cylindrach, ale jechalem dalej. Usterka byla listwa zaplonowa (czy jakos tak). Zostala ona wymieniona na oryginalna- nowa. Dodatkowo wymienione zostaly swiece i kable zaplonowe. Ostatnio tez wymienilem pompe wody na ORI oraz kompletne hamulce tyl- bebny, szczeki, cylinderki oraz lozyska :) troszke sie zainwestowalo ale smiga super. Dodatkowo poszlo do wymiany przednie zawieszenie, czyli gumy na wahaczach, swoznie, koncowki drazkow oraz przeguby zewnetrzne. Geometria zostala naturalnie ustawiona po tych zabiegach.

Duzym zbawieniem dla moich szyb byla wymiana filtra kabinowego. Kurcze w zyciu bym nie pomyslal ze to az taka zmiana na + bedzie ;)

Z bajerow auto posiada szyberdach, radio CD/MP3/USB, 4 poduszki powietrzne, immobiliser, odciecie zaplonu.

Szybki sa w korbotroniksie, ale jak sie dobrze pokreci i dojdzie sie do wprawy to przechodnie mysla ze jest elektryka ;) dla mnie to plus ze nie ma tych bajerow elektronicznych. Malo co moze sie popsuc. Chociaz nie powiem plany sa aby zmienic korbotroniks w elektroniks ;)

Mankamenty są niestety pod wzgledem blacharskim... wgniotki od siadania na aucie... dresiki sobie przycupna pod blokiem i mi sie wgniotla blacha kolo tylnej lampy ;/

Plany? Jak najbardziej sa :)
- jakas nizsza zawieszka
- jakies zmiany w kole typu alusek
- eletryka szyb i dolozenie centralnego
- elektryka szybra
- mysle o artebach na tyl i podobnie ciemnymi na tyl ;)

Generalnie nie mam zamiaru robic na jakiegos oszukanego GSI czy cos ;) ma byc simply clean ;) Zderzakow tez nie bede lakierowal przy okazji robienia zaprawek gdyz taka opcja kolorystyczna robi moim zdaniem robote ;) Chociaz nie powiem zastanawiam sie nad pomalowaniem plastidipem auta ;)

Zdjęcia po malym polerowaniu, usunieciu glinka rysek i zabrudzen ;) polerowalismy Meguiarsem i powiem Wam ze efekt zajebisty ;)

Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdro ;)
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Imię: Marcin
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Re: Zwykła Corsa B wersja limitowana ABC!

Post autor: kasmarkos »

Wyglada na calkiem zadabny egzemplarz.
Awatar użytkownika
maximo
Nowy
Imię: Dariusz

Post autor: maximo »

tak to zostaw jak jest jest czyste więc jest simple clean :-D :-D :-D
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Goofy1202
Świeżak

dokładnie ;) egzamplarz zadbany. Kupilem od babki ktora nabyla auto przed zdanym egzaminem na prawko, ale wyszlo tak ze nie zdala 6 razy i sprzedala auto ;) stalo okolo 6-7 miesiecy odpalane podobno co jakis czas ;) cena jak na 2012 rok sierpien nie wiem czy byla okazyjna ale zaluje wydanego hajsu na to auto bo poki co nic sie nie dzieje z tym autem.

po zakupie musialem tylko wymienic przegub oraz wykupic oc i zatankowac :)

jedyny mankament to te wklesniecia lakieru oraz pare zaprawek- klapa tylna oraz drzwi kierowcy maja maly purchelek. Wspomaganie by sie przydalo, ale malo info w necie takich dokladnych jest na ten temat oraz ciezko znalezc komplet EPS w dobrych pieniadzach.

Przez zime mam plan troche auto doposazyc w elektryke i centralny. Pozbierac troche fantow itp.

Co do felg, to jakie proponujecie do Korsarza? Myslalem o ori 15 cali np. z astry- jak dobrze pamietam 5ramienne
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Goofy1202 pisze:Wspomaganie by sie przydalo, ale malo info w necie takich dokladnych jest na ten temat oraz ciezko znalezc komplet EPS w dobrych pieniadzach.
Nie jest tak źle , ceny zaczynają się od 190 pln. za komplet .
Przykładowy zestaw poniżej:
http://allegro.pl/opel-corsa-b-tigra-a- ... 14491.html
Nie zdziwił bym się gdyby instalacja w twoim aucie przewidywała podłączenie sterownika EPS .
Listwę kierowniczą możesz zmienić ale nie jest to konieczne , ta współpracująca z wspomaganiem elektrycznym różni się nieco krótszym przełożeniem , poza tym zestaw EPS bez przeszkód podejdzie do twojej listwy .

Corsa w bardzo ładnym stanie , jak widać można jeszcze znaleźć ładną sztukę :oko:
Goofy1202
Świeżak

A powiedz mi jak sprawdzić czy autko jest już przystosowane pod EPS? Muszę znaleźć kogoś ogarniętego w temacie, żeby to zamontować ;)

Jeśli chodzi o egzemplarz to trochę musiałem się napracować, aby tak wyglądało ;) nakładki i zderzaki trochę straciły czerń, ale udało się na nowo odzyskać :) a powiem Ci, to nie wiem czy przepłaciłem, czy nie, ale cena z cyfrą 5 na początku chyba była deko za wysoka nie uważasz?:P Tym bardziej, że auto kupowałem brudne z galantą warstwą kurzu i pyłu. Przez to nie zauważyłem, że lakier w dotyku jest taki delikatnie szorstki :/ po polerce trochę się polepszyło ale dalej nie to samo :)

Generalnie niebawem postaram się wrzucić jakoś fotki wnętrza, ale chyba pierw upiorę je bo czysto nie jest :P odkurzanie mało daje jak w aucie się spędzało jeszcze 4 miesiące temu kupę czasu ze względu na dojazdy (jedzenie śniadania, obiadu w aucie) :P
Awatar użytkownika
Maćko
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Maćko »

Bardzo ładny i zadbany egzemplarz. Nie przejmuj się tymi kilkoma purchlami. Ja pod tylną wycieraczką mam nadliczbową dziurę i jak ją zakładałem to się bałem, że przepchnę ją na drugą stronę :grin:
Silniczek tak jak mówisz, do miasta wystarczający, 45 koni jakoś tam sobie radzi, to 10 więcej w lekkiej budzie jest w sam raz. Jak spalanie? Liczyłeś może? Bo ciekaw jestem jak to wypada w porównaniu do starszego 1,2.

Co do felg, jak chcesz ori Opla, to może 5cioramienne z Tigry albo Calibry? Ja z Calibry na wiosnę będę do siebie wkładał.
Goofy1202
Świeżak

Dzieki za mile slowa ;) spalanie przyzwoite. W trasie potrafie wykrecic wynik (autobahn 110 kmph max) 3,8-4 litry. Miasto max 6. Myslalem nad gazem ale przy obecnym przebiegu okolo 15 km dziennie nie oplaca mi sie pakowac gazu.
Co do aluskow to myslalem o 5 ramiennych z astry II sport czy jakos tak ;) tyle ze na 15 calach bedzie bez wspomy ciezko sie krecilo :P

A z nowosci to wygralem na stronie myopelservice (czy jakos tak) darmowa wymiane oleju z filtrem na kwote 199zl- wartosc nagrody ;) polecam przeczytac regulamin i wystartowac ;) pierwsze 17 osob ktore sie tam zerejestruja wygrywa ;) olej jaki leja do GM 5w30 dexos2. Akurat wymiana sie zblizala i to juz mam z glowy ;)
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy
Imię: Aleksander

Post autor: olekr21 »

ja u siebie nie mam wspomagania i przy kole 7j jakoś dawałem radę i ręce mi nie odpadły z przemęczenia. jak sie chce to wszystko sie da. a silnik 1.0 jest calkiem spoko śmiga dużo lepiej niż stare 1.2
sview
Świeżak
Imię: Radek

Post autor: sview »

No Corsa widać zadbana ale nurtuje mnie jedna rzecz którą napisałeś mianowicie: To że wymieniłeś Cewke zapłonową rozumie. To że wymieniłeś świece też rozumiem. Ale nie umiem pojąć jak mogłeś wymienić kable zapłonowe;P
Goofy1202
Świeżak

Faktoza co ja za pierdoly wypisuje :P z przyzwyczajenia chyba sie tak napisalo :D to auto nie ma kabli xDprosto z listwy wychodzi zlaczka elektroniczna ;)
Awatar użytkownika
maximo
Nowy
Imię: Dariusz

Post autor: maximo »

co w niej jest takiego limitowanego ?
Obrazek
Bagged c20rsa on DrIIIve
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

nie ma rdzy i to chyba tyle :pig:
Awatar użytkownika
Maćko
Nowy

Napisał w pierwszym poście, że ABC=Absolutny Brak Czegokolwiek :D
Awatar użytkownika
olekr21
Nowy

Goofy1202 pisze: Z bajerow auto posiada szyberdach, radio CD/MP3/USB, 4 poduszki powietrzne, immobiliser, odciecie zaplonu.
więc chyba nie tak do końca absolutny brak czegokolwiek. ja mógł bym tak powiedzieć przedstawiając swoją :P
Goofy1202
Świeżak

Radio dolozone a poduszki nie wplywaja na milsza obsluge auta :D np elektryka czy klimka :D ale fakt faktem dobrze ze jest tzw. klima dla ubogich :D

Rok przejezdzilem seria i mam zamiar troche doinwestowac swinke ;) w golfie grzebalem i grzebalem i to mi sie podobalo a to auto jest takie ze nie mam nic przy niej do roboty :D dlatego polecimy w mody. Mam ochote na gwint ale boje sie bedzie za twardo. W mk3 mialem kit -40 KONI i bylo sztywno ale nie bylo efektu betonu. Jaki zawiasz proponujecie i jaki polecacie? Moze jakies sprezyny na ori amorkach? Smigam autem po naszej pieknej Lodzi a drogi u nas slabe ;)

-- 4 gru 2013, o 18:23 --

Ej Miski pytanko mam. Chodzi mi o antene dachowa. Mianowicie mam uszkodzona uszczelke podstawy- wyszczerbiona. Jest mozliwosc dokupienia takiej? Jakis numer katalogowy zeby kupic w aso czy cos ;) czy tylko zostaje mi kupno calej podstawy?
Awatar użytkownika
Maćko
Nowy

O, to kolega z Łodzi? Można się kiedyś spotkać na jakąś wymianę doświadczeń :)
Goofy1202
Świeżak

No problemo ;) blachy EZG myla ale Łdz jak najbardziej okupuje ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”