Nadchodzi czas na wymianę akumulatora.
Ostatnim razem kupiłem akumulator firmy Moll (m3 plus k2) 75Ah 660A (EN) i przejeździłem na nim praktycznie równo 4 lata.
Teraz w cenie niższej o 100 pln jest do wyboru Varta silver 74Ah 750A i Bosch s5 o takich samych parametrach i nie sądzę żeby starczyły na drastycznie krótszy okres czasu niż Moll.
Macie jakieś doświadczenia albo słyszeliście obiegowe opinie o w/w akumulatorach?
a może polecicie coś innego?
Wybór akumulatora
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Wybór akumulatora
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Nowy
- Imię: Mateusz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Wybór akumulatora
posiadam varte silver 45AH (600A) z tego co pamietam bez problemu kręcił c14se w zimno, deszcz, upały, bardzo stabilny prąd i bezobsługowy, z c20ne też bez problemu sobie radzi, przekręcasz kluczyk i jedziesz bez względu na warunki
ja osobiście polecam
kolega w vectrze B 1.6 130km (podciagniety x16xe) po dłuższym postoju ma problem z zakręceniem posiada aku boscha s5 bodaj 74 i 680A

- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
Z tego co się orientuje to Varta robi dla Boscha, i model Silver w Varcie odpowiada S5 w Boschu.
Do konkursu dołączę jeszcze Centre Future 72Ah 720A, która ma 36 miesięcy gwarancji.
Varta i Bosch mają po 24 miesiące.
Półka cenowa we wszystkich tych przypadkach jest taka sama.
Do konkursu dołączę jeszcze Centre Future 72Ah 720A, która ma 36 miesięcy gwarancji.
Varta i Bosch mają po 24 miesiące.
Półka cenowa we wszystkich tych przypadkach jest taka sama.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Nowy
- Imię: Mateusz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
widocznie wtedy trafił na gorszy model
centra poczytaj , przeniesli produkcje do uzbekistanu/chin/Bóg wie gdzie i jakość jest masakryczna

-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
centra od roku w domowym dieslu - sprawdza sie ok
do astrolota wleciala nowa varta - ale dopiero od 2 tyg - takze niewiele moge powiedziec
do astrolota wleciala nowa varta - ale dopiero od 2 tyg - takze niewiele moge powiedziec

- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
U ojca padła roczna centra. Co prawda wymienili na gwarancji ale trzeba było podjechać autem na sprawdzenie czy aby to nie wina samochodu (w tym czasie trzeba było aku pożyczyć a sprawa trwała ze dwa dni). Ja mam szacunek dla EXIDEA. Dwa lata teamu siostra zostawiła w Astrze lampkę oświetlenia na 3 dni. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że akurat zbiegło się to z fala mrozów -28 C w nocy -10 C w dzień. Po wniesieniu do domu żeby rozmarzł i naładowaniu działa do dziś. Co więcej nawet nie widać aby doznał jakichś uszkodzeń.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 01:02 przez wolga85, łącznie zmieniany 1 raz.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Kontakt:
Od dwóch lat mam vartę silver i nie mogę powiedzieć złego słowa .
Jeśli idzie o centrę to powiem krótko , nie inwestuję dwa razy w markę na której raz się zawiodłem
Jeśli idzie o centrę to powiem krótko , nie inwestuję dwa razy w markę na której raz się zawiodłem

- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
Varta Silver zakupiona