Czujniki parkowania - przewód światła cofania
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Czujniki parkowania - przewód światła cofania
Witajcie
Piszę z pytaniem odnośnie instalacji w Corsie C czujników parkowania. Wiem że czujniki parkowania są w tym samochodzie elementem zdecydowanie zbędnym, jednak zdecydowałem się na ich zamontowanie dla czystej satysfakcji że coś takiego będzie Generalnie 90% zostało wykonane tj. montaż całego "systemu", czujników itd. Została tylko kluczowa kwestia, a więc podpięcie modułu pod światło cofania. I tu pojawia się problem ponieważ po wyciągnięciu podłogi bagażnika pojawia się dość bogata wiązka przewodów. Moje pytanie jest następujące - czy ktoś wie który kolor przewodu odpowiada za światło cofania lub wie jak to sprawdzić?
Piszę z pytaniem odnośnie instalacji w Corsie C czujników parkowania. Wiem że czujniki parkowania są w tym samochodzie elementem zdecydowanie zbędnym, jednak zdecydowałem się na ich zamontowanie dla czystej satysfakcji że coś takiego będzie Generalnie 90% zostało wykonane tj. montaż całego "systemu", czujników itd. Została tylko kluczowa kwestia, a więc podpięcie modułu pod światło cofania. I tu pojawia się problem ponieważ po wyciągnięciu podłogi bagażnika pojawia się dość bogata wiązka przewodów. Moje pytanie jest następujące - czy ktoś wie który kolor przewodu odpowiada za światło cofania lub wie jak to sprawdzić?
- Peter
- Nowy
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Czujniki parkowania - przewód światła cofania
O ile dobrze pamiętam... Musiałbym sprawdzić to chyba czarno - szary kabel jest do świateł cofania ... Jutro mogę to sprawdzić dokładnie bo mam wybebeszone auto i napiszę tutaj jak nie zapomnę
-
- Nowy
- Model auta: Corsa A
- Silnik: 20XE
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
zdejmij lampę przejrzyj kable zobacz który idzie do styku żarówki cofania
-
- Bez listowiec ;-)
Będę wdzięczny za informacjęPeter pisze:O ile dobrze pamiętam... Musiałbym sprawdzić to chyba czarno - szary kabel jest do świateł cofania ... Jutro mogę to sprawdzić dokładnie bo mam wybebeszone auto i napiszę tutaj jak nie zapomnę
zdejmij lampę przejrzyj kable zobacz który idzie do styku żarówki cofania
Też o tym pomyślałem i ściągałem kiedyś lampę sądząc, że w ten sposób poznam kolor przewodu, ale sytuacja wyglądała tak jak na poniższym zdjęciu więc w zasadzie nic się nie dowiedziałem. A domyślam się że w każdym egzemplarzu ten sam kolor przewodu odpowiada za to samo działanie więc jeśli Peter potwierdzi że to czarno-szary to u mnie będzie tak samo.
-
- Nowy
- Model auta: Corsa A
- Silnik: 20XE
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
bez jaj
odkręć mocowanie żarówek będziesz widzieć ścieżki które idą od kostki do gniazda żarówki
później patrząc na kostkę poznasz kolor kabla...
odkręć mocowanie żarówek będziesz widzieć ścieżki które idą od kostki do gniazda żarówki
później patrząc na kostkę poznasz kolor kabla...
-
- Bez listowiec ;-)
Poczekam na info od Petera. Raz już ściągałem lampę i tak jak pisałem za wiele się nie dowiedziałem. Nie wymieniałem nigdy żarówek w tylnych lampach ale domyślam się że nawet jak wyciągnę żarówkę jedną czy drugą to nie wiele zobaczę co jest pod plastikiem. Ale dzięki za radę
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Są jeszcze mierniki do sprawdzania takich spraw......
Ale pewnie 12zł w OBI za takie urządzenie to za duży wydatek?
http://www.sendspace.com/file/zj88ma
Ale pewnie 12zł w OBI za takie urządzenie to za duży wydatek?
http://www.sendspace.com/file/zj88ma
-
- Bez listowiec ;-)
Wiem, wiem
Wydatek nieduży, ale jeśli ktoś ma informację który to przewód to może by się obeszło Jak czas jutro pozwoli, jeszcze raz zdejmę lampę i może coś "odkryję". W między czasie czekam na info
Wydatek nieduży, ale jeśli ktoś ma informację który to przewód to może by się obeszło Jak czas jutro pozwoli, jeszcze raz zdejmę lampę i może coś "odkryję". W między czasie czekam na info
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Kurde, dostałeś na tacy schemat z oznaczeniami kolorów.
Nie łaska zassać i spojrzeć?
Leniuchom więcej nie pomogę.
Nie łaska zassać i spojrzeć?
Leniuchom więcej nie pomogę.
- Ocena: 100%
- Peter
- Nowy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam
U mnie jest kabel czarno- biały wygladał na szary ale bym przybrudzony i sprawdziłem w schemat czy napewno i pisze weib-schwarz --- biało -czarny
U mnie jest kabel czarno- biały wygladał na szary ale bym przybrudzony i sprawdziłem w schemat czy napewno i pisze weib-schwarz --- biało -czarny
- Ocena: 100%
-
- Bez listowiec ;-)
Dzięki Peter - w poniedziałek biorę się za robótkę