Przegub wewnętrzy, czy skrzynia ?
-
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Przegub wewnętrzy, czy skrzynia ?
Witam!
Pytanie do szanownego grona użytkowników. Od pewnego czasu miewałem pewien problem. Po zmianie biegu, puszczeniu sprzęgła było słyszalne głuche uderzenie. Pojechałem do mechanika, sprawdzili półosie, przeguby. Stwierdzili, iż problem leży po stronie skrzyni biegów (luz mechanizmu różnicowego). Zakupiłem drugą skrzynie, wymienili, a problem pozostał... Pojechałem do innego mechanika, żeby skorzystać z kanału. Wchodzę pod samochód chwytam za przegub wewnętrzny (prawy, dłuższa półoś), ruszam góra/dół i widzę spory luz. Przeszukując zasoby internetu natrafiłem na film, który w pewnym stopniu (u mnie luz jest mniejszy) obrazuje to co zobaczyłem u siebie. Poniżej podaje link do filmu. Co sądzicie problem leży po stronie przegubu, czy po stronie skrzyni (w co wątpię) ?
Przegub wewnętrzny - Film
Pytanie do szanownego grona użytkowników. Od pewnego czasu miewałem pewien problem. Po zmianie biegu, puszczeniu sprzęgła było słyszalne głuche uderzenie. Pojechałem do mechanika, sprawdzili półosie, przeguby. Stwierdzili, iż problem leży po stronie skrzyni biegów (luz mechanizmu różnicowego). Zakupiłem drugą skrzynie, wymienili, a problem pozostał... Pojechałem do innego mechanika, żeby skorzystać z kanału. Wchodzę pod samochód chwytam za przegub wewnętrzny (prawy, dłuższa półoś), ruszam góra/dół i widzę spory luz. Przeszukując zasoby internetu natrafiłem na film, który w pewnym stopniu (u mnie luz jest mniejszy) obrazuje to co zobaczyłem u siebie. Poniżej podaje link do filmu. Co sądzicie problem leży po stronie przegubu, czy po stronie skrzyni (w co wątpię) ?
Przegub wewnętrzny - Film
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Przegub wewnętrzy, czy skrzynia ?
Masz pewność, że warsztat wymienił Ci tą skrzynie?, Dorwij inny przegub (nowy, używany, ale na 100% sprawny) i będziesz wiedział na czym stoisz.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
-
- Świeżak
Kolega czerwo jak zawsze pomocny 
Tak, wymienili, widać to na pierwszy rzut oka
Nowa wygląda jak zupełnie nowa, nieużywana, miała jeszcze oryginalne naklejki. Swoją drogą olej wewnątrz był różowy, czyściutki, zero oznak zużycia. To samo tyczy się np uszczelek (widać na połączeniach) i pokryw, były zupełnie czyste, żadnego osadu, rdzy itp. Wiadomo że wygląd jeszcze o niczym nie świadczy, ale jakoś wątpię, żeby obie skrzynie miały tą samą przypadłość. Pozostaje w takim razie kupić nowe przeguby, nie mam skąd wziąć sprawnych na test.

Tak, wymienili, widać to na pierwszy rzut oka

- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
to co widac na filmie to mi wyglada na wywalone lozysko mechanizmu roznicowego. luz na rozwalony przegubie wew bedzie w innym miejscu niz na filmie. chyba, że poprostu Ty tego nie widzisz bo nie miałes z tym wczesniej do czynienia. jesli rozwalil Ci sie przegub to ten luz byłby tak jak by na manżecie. skrzynie mogli wymienić, a zostawić przegób. nie masz bicia jak jedziesz?
- koziolek
- Nowy
- Imię: Dawid
jak mi padł przegub wewnętrzny to trzęsło przy przyspieszaniu.
Moja Corsa -->corsa-b-by-koziolek-t70960.html
-
- Świeżak
Są wyczuwalne lekkie wibracje przechodzące prze karoserię podczas przyśpieszania, ale tak mówiłem wcześniej najbardziej wyczuwalne jest głuche uderzenie po zmienię biegu/puszczeniu sprzęgła. Sam dyferencjał w skrzyni (F13) trzyma się na dwóch łożyskach tak? A na czym trzymają się koła zębate (element 9 na załączonym rysunku), w które wpinane są przeguby ? Kiedy pobieżnie "sprawdzałem" skrzynie, wyczuwałem luz jedynie na opisanych kołach zębatych. Sprawdzałem na zasadzie wrzucenia biegu, kręcenia wałkiem sprzęgłowym, wtedy koła zębate lekko unosiły się lub opadały i to w przypadku obu skrzyń.

- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
szukasz problemu tam gdzie go raczej nie ma, duzo latwiej jest zdjać manzete i ewentualnie wyciagnac sworzen wahacza ze zwrotnicy, zby obejrzec przegub
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Powinienem mieć jeszcze obie kompletne półosie od x10xe, szukać?
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Kółka nr.9 są pozycjonowane wielowypustem przegubu , obracanie mechanizmem na wyjętych przegubach może się skończyć wypadnięciem tych zębatek przez otwór rewizyjny korpusu przekładni i trzeba wtedy demontować dekiel skrzyni w celu umieszczenia zębatek na swoim miejscu .rogervin pisze:A na czym trzymają się koła zębate (element 9 na załączonym rysunku), w które wpinane są przeguby ?
Typowy objaw rozsypanego przegubu lub skrzywionej półosi .rogervin pisze:Są wyczuwalne lekkie wibracje przechodzące prze karoserię podczas przyśpieszania,
-
- Świeżak
yosh pisze:Kółka nr.9 są pozycjonowane wielowypustem przegubu , obracanie mechanizmem na wyjętych przegubach może się skończyć wypadnięciem tych zębatek przez otwór rewizyjny korpusu przekładni i trzeba wtedy demontować dekiel skrzyni w celu umieszczenia zębatek na swoim miejscu .
Jakieś 30 dni temu pobieżnie sprawdzałem skrzynie i to były jedyne elementy, które miały wyczuwalny luz. Wychodzi na to, że winny będzie przegub/półoś. Półoś krótsza (lewa) nie ma żadnego luzu, problem jest z prawą.
@Ja37
Jeśli półosie 100% sprawne i cena nie zwali mnie z nóg, to szukać

- ja37
- Support Team
Jeśli poczekasz do niedzieli przyszłej, (dopiero pojadę na wiochę do siebie), to poszukam.
Być może mam, być może poszły na złom, nie pamietam.
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
jak nie masz abs-u to nie robi Ci róznicy, jakie polosie dorwiesz.
-
- Świeżak
ja37 pisze:Jeśli poczekasz do niedzieli przyszłej, (dopiero pojadę na wiochę do siebie), to poszukam.
Znalazły się półosie ?
- ja37
- Support Team
Niestety nie, widać zezłomowałem.....
Przepraszam, że zapomniałem napisać.
Przepraszam, że zapomniałem napisać.
-
- Nowy
- Kontakt:
Jakby co mam półoś prawą długą , kompletna z przegubami w bardzo dobrym stanie .
-
- Świeżak
Lewej brak? Wolałbym od razu zmienić dwie. Jaka cena za jedną ?yosh pisze:Jakby co mam półoś prawą długą , kompletna z przegubami w bardzo dobrym stanie .
-
- Nowy
- Kontakt:
Lewą kompletną zdążyłem już włożyć do corsy którą poruszam się na co dzień , ta wymontowana wymaga wymiany osłony na przegubie zewnętrznym .rogervin pisze:Lewej brak? Wolałbym od razu zmienić dwie. Jaka cena za jedną ?yosh pisze:Jakby co mam półoś prawą długą , kompletna z przegubami w bardzo dobrym stanie .
Przegub sprawny (w porę zobaczyłem usterkę osłony przy wymianie kół)
Cena 70 plnów za obydwie jeśli ci odpowiada .
-
- Świeżak
Można prosić jakieś foto półosi? Adres @ podam na PW. Rozumiem iż pasują one do Corsy 1.0
-
- Nowy
- Kontakt:
Półosie pochodzą z poliftowej corsy 1,2 16v , będzie pasować bez żadnych przeszkód .
Zdjęcia podrzucę na pw
Zdjęcia podrzucę na pw

-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Damian
Pytanie, odbiegające od tematu... Czy Tigra i Corsa maja takie same (długość) półosie??
-
- Świeżak
Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby zastosować półosie od innej wersji silnikowej ? Kolega Yosh twierdzi iż pasują, ale są dwa rodzaje wewnętrznych przegubów. Poza tym szukałem informacji w katalogach producentów i wychodzi na to, że półosie w X10XE są krótsze (prawa 910mm, lewa 561mm) niż w pozostały wersjach (prawa 940,5mm, lewa 590,5mm).
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
jesli Ci to pomoze, to ja mam połosie z x10xe, a silnik i skrzynia z corsy gsi i nie mam zadnego problemu z napędem.
-
- Nowy
- Kontakt:
Prawdopodobnie długość półosi rożni się z powodu zastosowania innego przegubu wewnętrznego , cały zestaw jednak będzie miał tą samą długość .rogervin pisze:Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby zastosować półosie od innej wersji silnikowej ? Kolega Yosh twierdzi iż pasują, ale są dwa rodzaje wewnętrznych przegubów. Poza tym szukałem informacji w katalogach producentów i wychodzi na to, że półosie w X10XE są krótsze (prawa 910mm, lewa 561mm) niż w pozostały wersjach (prawa 940,5mm, lewa 590,5mm).
-
- Świeżak
Zakupiłem półosie takie jak przewidział producent, czyli oryginalne z krzyżakiem wewnątrz przegubu. W niedługim czasie poinformuję o efektach wymiany.
@Edit
Półoś wymieniona. Co to była za walka
Łożysko mechanizmu różnicowego nie ma luzu, przegub siedzi sztywno w gnieździe. Na razie nie odczuwam wibracji przechodzących przez karoserię. Co do starej półosi. Wcześniej (na kanale) ruszałem nią i mogłem ją podnieść w górę (podobnie jak na filmie). Teraz, na wyciągniętej nie wyczuwam tego luzu... Jak to jest możliwe
Czyżby kielich przegubu lub krzyżak (nie zaglądałem jeszcze do niego) miał luz w jakiejś konkretnej pozycji ?
@Edit
Półoś wymieniona. Co to była za walka