Problem z Corsą 1.0 (filmik)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wiciu12v
Świeżak
Imię: Witek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Problem z Corsą 1.0 (filmik)

Post autor: Wiciu12v »

Witam, problem pokazałem na filmiku, gdzie odpaliłem Corsę po nocy. Widać wariujące obroty, przygasanie, świecący się check. Dodam, że nie dotykałem pedału gazu... dopiero w 46 sek. dodałem gazu. Sytuacja poprawia się na ciepłym silniku... wtedy jest ok.
Byłem z tym na diagnostyce, jedyny błąd jaki pokazało po podłączeniu pod komputer to za niskie napięcie przepływomierza powietrza. Oddałem przepływomierz na gwarancję (bo nie cały rok temu wymieniałem) i dostałem nowy, po założeniu nowego problem nie zniknął ... oprócz tego zmieniłem świece i czyściłem przepustnicę i silniczek krokowy. To również nic nie dało... I stąd moja prośba o pomoc... może ktoś z was miał podobny problem i wie jak się z tym uporać. Czekam na podpowiedzi :wink:

Filmik:
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Problem z Corsą 1.0 (filmik)

Post autor: wolga85 »

Do sprawdzenia kabelki od przepływki. Ja bym zaczął od kostki przepływomierza czy jest normalne zasilanie (najlepiej wpiąć żarówkę 21 W i wtedy zmierzyć napięcie zasilania czy czasem za dużo nie spadnie). Potem pomiar rezystancji przewodu z sygnałem od kostki przepływomierza do kostki ECU.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Wiciu12v
Świeżak
Imię: Witek
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem z Corsą 1.0 (filmik)

Post autor: Wiciu12v »

Okej z żarówką jutro spróbuje, tylko pytanie gdzie dokładnie ją podłączyć ? bo w kostce są 4 piny. No i w sumie dodam, że próbowałem odpalać ją z odpiętą kostką od przepływomierza, albo bez przepływomierza i jest tak samo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”