corsa b 1.4 problem z obrotami

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
malina11123
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

corsa b 1.4 problem z obrotami

Post autor: malina11123 »

Witam.
Mam do was pytanie, posiadam opla corse b 1.4 90km (x14xe).
Problem polega na tym, że po pierwszym uruchomieniu na zimnym silniku ma zbyt wysokie wolne obroty ok 1200/1300 lub faluja 800-1200,częściej faluja .Dopiero po osiągnięciu temperatury 90 stopni oraz wyłączeniu i po chwili ponownym włączeniu silnika, problem zupełnie znika silnik chodzi prawidłowo, niezależnie od ilości ponownych uruchomień. Chodzi dobrze dopuki znowu całkowicie nie ostygnie . Dodam ze nie ciągnie lewego powietrza, krokowiec jest nowy, egr czysty działajacy, świece i kable nowe.
Był podpinany do kompa i nie ma żadnych błedów.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: corsa b 1.4 problem z obrotami

Post autor: wolga85 »

Ja bym podejrzewał czujnik temperatury silnika. Wydaje się podaje herezje przy niskich temperaturach.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
pyka
Świeżak

Post autor: pyka »

wolga85 pisze:Ja bym podejrzewał czujnik temperatury silnika. Wydaje się podaje herezje przy niskich temperaturach.
x14xe jest na multecu? (niech ktos potwierdzi/zaprzeczy) jesli tak to odepnij kabel z czujnika temp silnika (a chyba wlasciwie temperatury plynu chlodniczego), moduł powinien zastąpić podawaną wartość jakąś domyslną i motor powinien zagadać jak złoto (z tego co pamiętam multec zastępuje wartość na odpowiednią dla mocno ujemnej temperetury, więc odezwie się na "ssaniu"/bogatej mieszance) jeśli to on jest winny

-- 24 mar 2014, o 23:09 --
wolga85 pisze:Ja bym podejrzewał czujnik temperatury silnika. Wydaje się podaje herezje przy niskich temperaturach.
x14xe jest na multecu? (niech ktos potwierdzi/zaprzeczy) jesli tak to odepnij kabel z czujnika temp silnika (a chyba wlasciwie temperatury plynu chlodniczego), moduł powinien zastąpić podawaną wartość jakąś domyslną i motor powinien zagadać jak złoto (z tego co pamiętam multec zastępuje wartość na odpowiednią dla mocno ujemnej temperetury, więc odezwie się na "ssaniu"/bogatej mieszance) jeśli to on jest winny
malina11123
Bez listowiec ;-)

A moze mi ktos podac wartosci jakie powinny wynosic na czujniku temperatury bo do tego silnika nie moge znalec
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

malina11123 pisze:A moze mi ktos podac wartosci jakie powinny wynosic na czujniku temperatury bo do tego silnika nie moge znalec
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej / o ujemnym współczynniku temperaturowym rezystancji, zamocowany do obudowy termostatu
- napięcie zasilania 5 V
- napięcie sygnału (w temp. 85...110°C) 1,43...2,21 V
- rezystancja kontrolna (silnik zimny) ok. 1500 W
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
malina11123
Bez listowiec ;-)

Czujnik temperatury podmieniony na nowy napiecie itp. Dobre. Przepustnica tez podmieniona z innego auta , problem jest dalej
malina11123
Bez listowiec ;-)

Gdyby ktos kiedys szukal, to problem zostal rozwiazany przez podmiane calej przepustnicy .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”