Nie odpala

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Tomek003
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Nie odpala

Post autor: Tomek003 »

Witam, moja Corsa nie odpala po wymianie paska i napinacza alternatora. Podczas jazdy rozleciała się rolka napinacza i pasek chyba zblokował silnik bo silnik zgasł. teraz po poskładaniu całości rozrusznik kręci iskra jest i paliwo tez dostaje nie wiem co robić. Pomóżcie :cry:
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: yosh »

Spotkałem się kiedyś z przypadkiem w którym resztki paska wkręciły się w dolne koło rozrządu i pasek uległ przestawieniu .
Upewnij się jeszcze że zablokowanie dolnego koła pasowego nie spowodowało w jakiś magiczny sposób przestawienia się samego koła , w takiej sytuacji iskra co prawda będzie , ale w niewłaściwym momencie.
Proponowałbym odkręcić dolne koło pasowe i sprawdzić czy nie został zerwany klin kółka rozrządu , lub czy nie został utrącony wypust pozycjonujący koło paska wielorowkowego .
Można również spróbować odłączyć czujnik położenia wału korbowego , jeśli rozrząd jest ustawiony właściwie
a twój x14xe jest na sterowniku "multec s" to przy troszkę dłuższym kręceniu bez problemu odpali na samym czujniku walka rozrządu .
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Jak wkręciło pasek to sprawdź czy nie urwało lub uszkodziło czujnik położenia wału. Ewentualnie jak pisze kolega czy nie przestawiło koła pasowego lub całego rozrządu.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Tomek003
Bez listowiec ;-)
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Tomek003 »

Rozrząd sprawdzony i wszystko się zgadza ze znakami. Sprawdzałem ciśnienie na cylindrach kazdy cylinder ma po 0 kompresji O_O. Wydaje się, że głowica do roboty ale dlaczego skoro rozrząd okey ;/
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Tomek003 pisze:Rozrząd sprawdzony i wszystko się zgadza ze znakami. Sprawdzałem ciśnienie na cylindrach kazdy cylinder ma po 0 kompresji O_O. Wydaje się, że głowica do roboty ale dlaczego skoro rozrząd okey ;/
obawiam się najgorszego :sad: urwany pasek przestawił rozrząd gdzie doprowadził do pokrzywienia zaworów a nawet do rozwalenia tłoków
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Zdejmiesz czapkę i się wszystko wyjaśni, ale raczej z 10 zaworków do wymiany.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Peter »

Nie chcę cie straszyć ... Ale znajomy miał taki sam przypadek ale w peugeot ... I niestety cała głowica poszła do naprawy ... Z zaworów nic nie zostało ... Pasek gdy się rozleciał przestawił rozrząd o 4 żeby ... Na szczęscię silnik był cały
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”