Odpowietrzenie układu chłodzącego C20XE
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Odpowietrzenie układu chłodzącego C20XE
Witam, mam małe pytanko, mianowicie jak odpowietrzyć układ chłodzenia w C20XE? W jakimś tutorial'u znalazłem wzmiankę, że podczas nalewania płynu powinienem wykręcić specjalną śrubę z obudowy termostatu, wlewać płyn do czasu aż przez otwór będzie wypływać płyn bez bąbli powietrza, a następnie zakręcić śrubę w obudowie termostatu i uzupełnić płyn do odpowiedniego poziomu w zbiorniczku wyrównawczym. Tylko jest mały problem, nie mam śruby w obudowie termostatu, są tylko 2 czujniki wkręcone od dołu. Jak postąpić w takim przypadku? Silnik pochodzi z Vectry A2000 z 1989/1990r. Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
-
- Nowy
- Imię: Darek
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Odpowietrzenie układu chłodzącego C20XE
W c20xe odpowietrzasz układ zbiorniczkiem płynu. Nalewasz płyn az w zbiorniczku masz full. Odpalasz auto , ogrzewanie na full i czekasz az termostat sie otworzy. Dolewasz płyn do poziomy Kalt. Jak silnik zimny uzupełniasz zbiorniczek do połowy.
- marek-rz
- Nowy
- Podziękował;: 0
Czerwo dobrze czytałeś, jeśli nie masz śrubki na imbus to na zimnym silniku odkręć czujnik temp najłatwiej ten co pokazuje temp na licznik uslyszysz powietrze jeśli przestanie syczeć i zacznie lecieć płyn układ odpowietrzony.
- Ocena: 100%
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
darco16v
Ten sposób jest znany od przynajmniej 50 lat
W c20xe niestety(dla ciebie) wymyślono szybszy sposób.
Proponuje lekturę, dopiero porady.
Ten sposób jest znany od przynajmniej 50 lat

W c20xe niestety(dla ciebie) wymyślono szybszy sposób.
Proponuje lekturę, dopiero porady.
-
- Nowy
Pokaż mi szybszy sposób i nie szukaj zaczepki bo zaczynasz mnie z lekka drażnić.
- ja37
- Support Team
Ty mnie też.
Odpowiedź masz post wyżej, a znów nie czytasz.
Mam ten silnik już ładnych parę lat, więc wiem, co piszę.
Odpowiedź masz post wyżej, a znów nie czytasz.
Mam ten silnik już ładnych parę lat, więc wiem, co piszę.
-
- Nowy
To powiem Tobie ze krotko masz ten silnik. Zadałem konkretna odpowiedź więc słucham panie wszechwiedzący .... ?
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Panowie, spokojnie 
Niestety oba czujniki wkręcone w termostat są zapieczone w cholerę... penetratory i przedłużki na klucz nie pomagają, chyba nie będę ich ruszał, coby nie pozrywać gwintów. Auto normalnie się nagrzewa, trzyma temperaturę, wentylator się załącza. W TIS znalazłem info, że DOHC nie wymaga odpowietrzania, układ pozbywa się powietrza w trakcie nagrzewania. Co Wy na to?

Niestety oba czujniki wkręcone w termostat są zapieczone w cholerę... penetratory i przedłużki na klucz nie pomagają, chyba nie będę ich ruszał, coby nie pozrywać gwintów. Auto normalnie się nagrzewa, trzyma temperaturę, wentylator się załącza. W TIS znalazłem info, że DOHC nie wymaga odpowietrzania, układ pozbywa się powietrza w trakcie nagrzewania. Co Wy na to?
- ja37
- Support Team
Ten niebieski kręć, musi puścić.
-- 26 lip 2014, o 22:58 --
Chłopie, jak ja z Tatą wyciągałem skrzynie biegów w FSO 125p,to Ty jeszcze czekałeś na pampersy......
-- 26 lip 2014, o 22:58 --
I z tej odpowiedzi jakoś nic nie wynika.darco16v pisze: Zadałem konkretna odpowiedź
Chłopie, jak ja z Tatą wyciągałem skrzynie biegów w FSO 125p,to Ty jeszcze czekałeś na pampersy......
-
- Nowy
Dlatego odkrecasz zbiorniczek. Nie ma sensu odkręcać ten czujnik. Tylko czas tracisz mogac cos zerwac.czerwo pisze:Panowie, spokojnie