Problem z licznikiem

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
deibral
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Problem z licznikiem

Post autor: deibral »

Witam,

Mam problem z licznikiem w samochodzie Opel Corsa B 1.0 '99. Jest to wersja bez ABS, a licznik jest elektroniczny.

Problem polega na tym, że licznik zaczął czasem dosłownie wariować. Po uruchomieniu stacyjki (ale nie silnika), stojąc w miejscu pokazuje 40 km/h... nie reaguje na zmieniającą się faktycznie prędkość podczas jazdy. Czasem działa normalnie i pokazuje prawdziwą prędkość, a znów innym razem podczas jazdy potrafi przeskoczyć na 60 i się zablokować.

Licznik jest oryginalny, nigdy nie był kręcony. Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i nie są przepalone. Wskazanie paliwa i temperatury działa poprawnie, kilometry z przebiegu się naliczają. Radio jest oryginalne. Problem ewidentnie leży w prędkościomierzu.

Wyczyściłem styki i nic to nie dało. Moje wrażenie jest takie, że może jest jakieś zwarcie.

Macie może jakieś pomysły...?
Awatar użytkownika
Ernest20
Świeżak
Imię: Ernest
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem z licznikiem

Post autor: Ernest20 »

Sporo temu dodany wątek, ale w takim razie spróbowałbym włożyć nowy licznik i zobaczyć, co się będzie działo, może w instalacji samego licznika świruje. :)
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Imię: Grzegorz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Re: Problem z licznikiem

Post autor: Zynio »

Hej jeśli nie masz ABS'u to w corsach B z licznikiem elektronicznym jest zastosowany czujnik przebytej drogi zamontowany na skrzyni biegów po stronie lewej półosi na trzy piny sprawdź czy cała jest wtyczka i dochodzące do niej przewody wtyczka jest marki bosch

Obrazek

1 przewód niebiesko-czerwony sygnał drogi
2 przewód brązowy masa
3 przewód czarny zasilanie po stacyjce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”