Cześć,
ostatnio podczas wyjazdu na wakacje spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przejechałem około 500 km i zatrzymałem się na stacji benzynowej, po czym nie mogłem odpalić mojej Corsy przez około pół godziny. W drodze powrotnej sytuacja się powtórzyła.
Czytałem na różnych forach, że może być to czujnik położenia wału korbowego i jeśli silnik jest ciepły to nie chce odpalić. Problem w tym, że po przejechaniu 100-200 km odpala normalnie?
Macie jakąś koncepcję? Check engine się nie zapala, także nie wiem czy jest sens podpinać się pod komputer.
Trudności z odpalaniem po bardzo długiej jeździe [X10XE]
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Trudności z odpalaniem po bardzo długiej jeździe [X10XE]
Miałem podobną usterkę i dotyczyła właśnie czujnika położenia wału , w miarę upływu czasu problem postępował i auto po rozgrzaniu odpalało coraz ciężej .
Gdy czujnik padł kompletnie to nawet ostygnięcie silnika przestało przynosić rezultat i samochód odpalał tylko na pych .
Proponowałbym jeszcze zweryfikować z poziomu komputera odczyt temperatury silnika , uszkodzony czujnik temperatury też może powodować problemy z odpalaniem .
Gdy czujnik padł kompletnie to nawet ostygnięcie silnika przestało przynosić rezultat i samochód odpalał tylko na pych .
Proponowałbym jeszcze zweryfikować z poziomu komputera odczyt temperatury silnika , uszkodzony czujnik temperatury też może powodować problemy z odpalaniem .
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Do sprawdzania czujnika położenia wału świetnie sprawdza się suszarka albo opalarka z regulacja temperatury (trzeba skręcić temperaturę żeby nie spalić). Ogrzewa się wtedy czujnik do ok 100 C i sprawdza czy działa. Zresztą na filmie lepiej widać. http://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 0
Ok, sprawdzę tylko powiedzcie mi jeszcze, w którym miejscu znajdę ten czujnik.
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
też obstawiam czujnik położenia wału. Olałbym opalarkę, tylko go po prostu wymienił
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Z tyłu silnika po lewej stronie , dostęp tylko z podnośnika lub kanału .kalwiremi pisze:Ok, sprawdzę tylko powiedzcie mi jeszcze, w którym miejscu znajdę ten czujnik.