Witam Serdecznie
Wiem że ten temat już był maglowany, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Mój problem wygląda następująco.
W czasie pracy silnika na postoju (korki) temperatura silnika wzrasta aż pod czerwoną kreskę, z tego co wiem to wentylator włącza się ok 98*C. Wymieniłem czujnik temperatury w chłodnicy, wentylator działa na krótko, chłodnica jest cała gorąca, prąd do czujnika temperatury w chłodnicy dochodzi również do kostki przy wentylatorze ale nie włącza się wentylator, bezpiecznik również wymieniłem na nowy chociaż nie był spalony.Czy jest jeszcze jakiś czujnik odpowiedzialny za wentylator?
Proszę o pomoc
uhały
Wentylator chłodnicy corsa B x12xe nie włącza sie.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Wentylator chłodnicy corsa B x12xe nie włącza sie.
Miałem przypadki NOWYCH wadliwych czujników.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Nieraz z czujnikami jest różnie ale u mnie na zimnym silniku w kostce która jest przy wentylatorze(podłączona do wentylatora) nie ma napięcia, a jak silnik się nagrzeje do ok 97*C to zapala się kontrolka w mierniku, więc czujnik jest ok.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Nie masz problemu ze stacyjką ? Mi kluczyk nie wracał do odpowiedniej pozycji po rozruchu i wentylator nie działał.
-
- Bez listowiec ;-)
- Otrzymał podziękowań: 0
Stacyjka działa bez zarzutów.!rafi pisze:Nie masz problemu ze stacyjką ? Mi kluczyk nie wracał do odpowiedniej pozycji po rozruchu i wentylator nie działał.
Czy wentylatory ( klima chłodnica) posiadają przekaźniki? bo może to mi się zjarało?
- Wydra9
- Użytkownik Premium
- Imię: Rafał
- Model auta: Corsa B
- Silnik: C20NE
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Zewzyj piny w od czujnika ktory jest w chlodnicy jesli sie wlacza to znaczy ze to jego wina, sprawdz czujnik na kuchence z garnkiem wody gotuj i z wlaczonym miernikiem na piszczalke patrz czy sie wlaczy. Z tego co eiem corsa ma 102C przy wlaczeniu?
- Zynio
- Swój
- Imię: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Jeśli masz klimę to są trzy przekaźniki dwa zielone i jeden czarny w tej podłużnej skrzynce przy lewej kolumnie zawieszenia, sekwencja załączenia wentylatorów jest tak ze pierwszy bieg czyli dwa wentylatory szeregowo załączają się przy 95c a przy 100c załącza się sam wentylator chłodnicy wody, możesz sprawdzić każdy z nich przy lewej lampie masz szara kostkę którą można zewrzeć styki i włączają się wentylatory przewód brązowy to gówna masa i je zwierasz z przewodami brazowo-białymi nie zwieraj czarnego po to jest plus