X16SZR na kompie i wiązce od x12sz
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
X16SZR na kompie i wiązce od x12sz
Witam,
potrzebuję wiedzieć czy uda się uruchomić silnik x16szr na wiązce i kompie od x12sz. Głównie z tego względu że posiadam gazownię i nie chcę rozbebeszać wiązki (słaby jestem w kabelkach). Z oględzin które poczyniłem wynika że jest pare różnic w wiązce między tymi silnikami. Główna to kolejność i kolory kabli we wtyczce do kompa. Inny jest też czujnik spalania stukowego (w x16szr na dwa piny, w x12sz 1 pin) ale to nie problem bo czujnik przełożę. Reszta czujników jest taka sama, więc wiązka od x12sz powinna pasować. Jeśli ktoś posiada schematy elektryczne obu silników to poproszę o porównanie. Potrzebuję wiedzieć czy komp x12sz poradzi sobie z obsługą silnika o większej pojemności, ewentualnie posiadam jeszcze kompa od x16sz ale nie wiem jak przy nim oryginalnie wyglądała wiązka (czy jest taka sama jak x12sz czy może bliżej jej do x16szr) więc również w miarę możliwości poprosiłbym o schemat.
potrzebuję wiedzieć czy uda się uruchomić silnik x16szr na wiązce i kompie od x12sz. Głównie z tego względu że posiadam gazownię i nie chcę rozbebeszać wiązki (słaby jestem w kabelkach). Z oględzin które poczyniłem wynika że jest pare różnic w wiązce między tymi silnikami. Główna to kolejność i kolory kabli we wtyczce do kompa. Inny jest też czujnik spalania stukowego (w x16szr na dwa piny, w x12sz 1 pin) ale to nie problem bo czujnik przełożę. Reszta czujników jest taka sama, więc wiązka od x12sz powinna pasować. Jeśli ktoś posiada schematy elektryczne obu silników to poproszę o porównanie. Potrzebuję wiedzieć czy komp x12sz poradzi sobie z obsługą silnika o większej pojemności, ewentualnie posiadam jeszcze kompa od x16sz ale nie wiem jak przy nim oryginalnie wyglądała wiązka (czy jest taka sama jak x12sz czy może bliżej jej do x16szr) więc również w miarę możliwości poprosiłbym o schemat.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: X16SZR na kompie i wiązce od x12sz
Pewnie i odpalisz na kompie od x12sz ale chodzić poprawnie to to nie będzie. Na kompie od x16sz powinno być ok.
-
- Nowy
No tak tylko potrzebuję wiedzieć czy wiązka w x16sz i kolejność przewodów w tym kompie jest taka sama jak w x12sz.
-
- Nowy
No niestety okazało się że komp od x16sz który mam posiada immobilizer i nie da rady na nim odpalić. Nadal poszukuję informacji czy x16szr odpali na kompie od x12sz, no chyba że ktoś zna magika który usunie mi immo z kompa x16sz?
-
- Nowy
- Imię: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
ja znam kilku i to w naszej okolicy 1. Kryry 2. Mikołów jak jesteś zainteresowany info pośle na pw
- lukasz503k
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
Witam. Czy udało uruchomić się silnik X16szr na sterowniku od X12sz?? Będę robił w niedługim czasie podobną przekładkę i ta informacja byłaby dla mnie dość pomocna, Pozdrawianm
ja ma od 1,6 bez immo i wiazke za 70 zł +przesyłka mogę pozbyć się tego
- lukasz503k
- Świeżak
Dziś zmieniłem silnik z x12sz na x16szr. Wszytko pospinałem na instalacji od silnika x12sz. Pozostawiłem także ECU od silnika 1,2. Jedyna różnica to czujnik spalania stukowego (w x16szr ma dwu piniowy), brak otworu na czujnik temperatury na zegary w bloku silnika i u mnie także EGR się różnił gniazdem od wiązki (być może to dlatego że silnik jest z astry G). Chciałbym podzielić się informacją że silnik x16szr w takiej kombinacji odpala i działa na ECU od silnika x12sz. Pisze o tym tutaj gdyż chciałbym pozostawić taką informacje dla potomnych gdyż ja szukając tej informacji natrafiłem na wiele sprzecznych ze sobą wypowiedzi.
-
- Nowy
Ale przecież czujnik temperatury na zegary zarówno w x12sz i w x16szr jest w kolektorze ssącym? U ciebie było inaczej? Fajnie że silnik ruszył, jak to jeździ? Mi ciągle czasu brakuje aby silnik przerzucić, ale mam zamiar się w końcu za to zabrać.
-
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kurde no też żałuje bo miałem wcześniej też x12sz-ta z dostępem do gratów za pół darmo, wiec mogłem tez pokombinować , lecz teraz też mnie ciekawi jak to hula?, nagraj film.
- lukasz503k
- Świeżak
Faktycznie czujnik temperatury jest w kolektorze ssącym (mój błąd) a nie w bloku. Lecz w kolektorze ssącym z silnika X16SZR z astry G nie ma na ma go w tym miejscu co w x12sz (być może jest w innym miejscu a jeszcze go nie wypatrzyłem:) Autkiem jeżdzi się o niebo lepiej niż na silniku 1,2 ( w końcu to auto przyspiesza) Silnik 1,2 45KM 88Nm a 1,6 75KM 130Nm jak dla mnie różnica jest bardzo odczuwalna. W najbliższych dniach postaram się wgrać wsad z silnika 1,6 do mojego sterownika ( w ostateczności kupie sterownik od 1,6). Co powinno poprawić jeszcze parametry silnika.
-
- Nowy
I jak komputer zmieniony (albo sam wsad)? Zachęcony sukcesem kolegi lukasz503k w poniedziałek włożyłem x16szr. Wszystko gra na kompie i wiązce od x12sz. Mój silnik był z astry F i trzeba przerobić mocowanie linki gazu (od astry jest zupełnie inne, najlepiej lekko przerobić mocowanie corsowe). Mam problem z kompresją na jednym cylindrze ale o tym napiszę w odpowiednim dziale.
Jeszcze jedno, czy po założeniu nowego kompletu sprzęgła łożysko oporowe może obracać się razem z dociskiem (gdy pedał nie jest wciśnięty)?
Jeszcze jedno, czy po założeniu nowego kompletu sprzęgła łożysko oporowe może obracać się razem z dociskiem (gdy pedał nie jest wciśnięty)?
-
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- lukasz503k
- Świeżak
Aby w razie niepowodzenia przy wgraniu wsadu do mojego sterownika nie uziemić na kilka dni auta zakupiłem na auto złomie sterownik do tego silnika od astr f za jedyne 30zl:). Sterownik posiada niestety immo i tak trzeba go przeprogramować. Z tym pobawię się na spokojnie jutro. Do przeprogramowania jest układ motoroli mc68hc11. Na nowym silniku zrobiłem już około 600km, jedynym problemem który miałem to problem z EGR, Po wstawieniu EGR oryginalnego od Astry G i podmianie wtyczki do niego w wiązce (wtyk od x12sz jest odwrócony o 180") silnik pracuje poprawnie.
- lukasz503k
- Świeżak
Dziś do mojej corsy zawitał sterownik od 1,6. Niestety nie udało się mi własnymi siłami zdjąć immo ze sterownika wiec zakupiłem sterownik bez immo od użytkownika "c-77". Co do pracy silnika na prawidłowym sterowniku w porównaniu do sterownika od 1,2 to mogę zauważyć że kultura pracy silnika jest lepsza tzn silnik pracuje stabilniej. Na biegu jałowym obroty około 1tys (na sterowniku od 1,2 były okolo 1,2-1,3tyś). Lepsza jest dynamika jazdy, samochód lepiej przyspiesza.
- lukasz503k
- Świeżak
Po odpaleniu obroty są wyższe ale nie az tak jak na sterowniku od 1,2. po odpaleniu obroty leca na 1,5-1,6tys potem spadają do 1,2 tys i po chwili stabilizując się na 1tys.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Panowie, przy swapie zmieniliście kompletny silnik z osprzętem czy tylko słupek i osprzęt został z 1.2 ?