Wysokie obroty zaraz po odpaleniu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
morhol
Nowy
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Wysokie obroty zaraz po odpaleniu

Post autor: morhol »

Po odpaleniu zimnego silnika od razu wskakuje na wysokie obroty (2-2,5tys). Po kilku sekundach spada do normalnych (1,1tys). Na ciepłym raz jest ok, a czasem sytuacja się powtarza. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Repo
Świeżak
Imię: Domi
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wysokie obroty zaraz po odpaleniu

Post autor: Repo »

morhol pisze:Po odpaleniu zimnego silnika od razu wskakuje na wysokie obroty (2-2,5tys). Po kilku sekundach spada do normalnych (1,1tys). Na ciepłym raz jest ok, a czasem sytuacja się powtarza. Co może być przyczyną?
Krokowy?
Miałem podobny przypadek u mnie pomogło przeczyszczenie krokowego ale nie na długo, musiałem potem nowy założyć.
Awatar użytkownika
Ernest20
Świeżak
Imię: Ernest
Podziękował;: 1 raz

Post autor: Ernest20 »

Siema :smile: . Spróbuj pierw wyczyścić silnik krokowy, a jeśli to nie pomoże, wyczyść przepustnicę (przy czyszczeniu przepustnicy pamiętaj o zaopatrzeniu się w nową uszczelkę- ja dałem za nią 9 zł, benzynę ekstracyjną, jakiś pędzelek do wyczyszczenia przepustnicy,WD-40 albo coś podobnego, czasem śrubki lubią przyrdzewieć, niezbędne będą również klucz wsadowy Torx). Sam niedawno miałem problem z obrotami, po czyszczeniu przepustnicy problem ustąpił. Po czyszczeniu przepustnicy należy ją zaadaptować (nie wiem, czy zawsze, bo czytałem, że u niektórych było od razu git). Należy odpiąć klemę minusową przy akumlatorze na chociaż godzinę, aby się ECU zresetował, potem podpiąć, odpalić silnik, przy czym nie dodawać gazu. Zaczekać, aż silnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i powinno być w porządku :grin: .
Awatar użytkownika
Repo
Świeżak
Imię: Domi
Podziękował;: 0

Post autor: Repo »

Stawiałbym na krokowy tak jak napisałem, jednak sprawdź jeszcze dolot czy czasem się gdzieś nie rozszczelnił i czy czasem nie łapie 'lewego' powietrza - tak teraz pomyślałem.
morhol
Nowy
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: morhol »

TPS jak i krokowy podmienione i sytuacja bez zmian. Nieszczelność wykluczam bo gdyby była to silnik nierówno by chodził, jeśli nie na benzynie to na gazie. Tymczasem obroty są stabilne, tylko po odpaleniu zimnego od razu rosną i po chwili spadają na normalny poziom. Jeszcze jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz

Post autor: lukasz503k »

Zauważyłem że mam taką samą sytuacje zaraz po odpaleniu obroty skaczą do 2,5tys i w ciągu 3s opadają do 1000. Mam taką samą konfiguracje jak kolega silnik x16szr wiązka i ECU z x12sz. W najbliższym czasie postaram sie zmienić ecu na to z silnika 1,6 i dam znać czy to nie w nim leży problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”