Corsa C 1.2 75KM Głośny rozrząd? Warto wymieniać?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
kryst16
Świeżak
Imię: KRYSTIAN
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Corsa C 1.2 75KM Głośny rozrząd? Warto wymieniać?

Post autor: kryst16 »

Witam...

Od dawna borykam się z problemem bardzo głośnej pracy silnika po rozgrzaniu na wolnych obrotach. (Prawdopodobnie luźny łańcuch rozrządu, napinacz przy gorącym oleju 10W40 nie trzyma ciśnienia i słabo napina łańcuch).

Zastanawiam się czy w ogóle warto wymieniać kompletny rozrząd?
Spotkał się ktoś z przypadkiem, że w tej Corsie łańcuch zerwał się lub przeskoczył?

Kontaktowałem się z kilkoma osobami którym "klekotał" rozrząd i zazwyczaj problem bardzo szybko wraca po wymianie (20-40 tysięcy kilometrów), ogólnie z tego co wiem to w tych silnikach zawsze był problem z rozrządem, taka wada silnika. (To samo jest w przypadku 1.0).

W sumie zrobiłem z tym problemem już z 50-55 tysięcy kilometrów, samochód ma przejechane ponoć 230 tysięcy aktualnie. (Ponoć, bo uważam że był lekko kręcony, czyli zakładam że ponad 300 ma), wszystko zrobił na LPG...

W sumie jeszcze cichy silnik w aucie do odpalenia idzie kupić za 1200 złotych, a zabawa w wymianę rozrządu kosztuje około 400 złotych w częściach, (Dobrze chyba byłoby wymienić też po tym przebiegu pompę wody więc dochodzi coś jeszcze), ale jeśli po 20-30 tysiącach kilometrów problem ma ponownie się pojawić to jest to bez sensu inwestycja chyba.

Spotkał się ktoś z głośnym rozrządem w Corsie C? Udało się komuś na dłużej rozwiązać ten problem czy raczej tak jak słyszałem od innych że wymiana jest pomocna na krótko...

Pisałem z człowiekiem który robił 2 razy wymianę w ASO:
Raz na gwarancji... minęło 42 tysiące problem powrócił, wymienił ponownie, minęło 37 tysięcy problem powrócił, wymienił łańcuch trzeci raz wraz z napinaczem i problem powrócił po 26 tysiącach kilometrów. W końcu dał spokój z tego co wiem i tak jeździ. Silnik dzwoni po rozgrzaniu na wolnych obrotach ewidentnie z miejsca gdzie jest łańcuch rozrządu.
Jestem ciekaw czy jest w ogóle ktoś kto wymienił ten łańcuch i problem nie powrócił np. przez 100 tysiący kilometrów :-)

PS. Bez krytyki, wiem że rozrząd się wymienia, ale od łańcucha chyba można oczekiwać że wytrzyma więcej niż przeciętny pasek :wink: a jak mam go wymieniać co półtorej roku (robię około 15-17 tysięcy rocznie) to już chyba wolę żeby sobie klekotał jeśli nie można tego problemu rozwiązać raz a porządnie na dłuższy czas, nie znalazłem nikogo komu zerwałby się łańcuch w Corsie, poza jedną osobą z silnikiem 1.0 ale to było niedługo po wymianie więc zakładam że mechanik coś źle złożył).
Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Corsa C 1.2 75KM Głośny rozrząd? Warto wymieniać?

Post autor: lukasz503k »

Jak padnie to za sobotę włozymy jakie z18xe i będziesz zadowolony:D
kryst16
Świeżak

Też tak myślę :-)
Pisałem z ludźmi na innym forum to piszą że bez sensu to robić bo problem szybko wraca.
Dlatego szukam opinii :-)
Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: lukasz503k »

kup z18xe to sie zgadamy nie bedzie klekotal juz:P hehe
kryst16
Świeżak

Kupiłbym jakby był cały komplet gdzieś bo to chyba więcej zmian :-) No i oczywiście jakby był w dobrych pieniądzach, Corsa nabrałaby mocy.

Z tego co czytałem to dość duża modyfikacja...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”