Sterownik Silnika Proszę o pomoc

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Alus
Bez listowiec ;-)
Imię: Radek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Sterownik Silnika Proszę o pomoc

Post autor: Alus »

Witam,
Tak w skrócie zmieniłem w swojej corsie B silnik z 1.4 16v na 1.6 16v z Vectry B sterownik silnika został z 1.4.16v silnik pracuje w miarę ok nie wywala Czikena jak na razie testowałem zaledwie 2 godziny....
W corsie mam stare złącze nawet nie wiem jak one się nazywa... w Vektrze było obd2 (instalacja została z 1.4.16v) Tu moje pytanie .... czy zmienić sterownik silnika na ten z Vectry i czy będzie pasował, Czy po prostu mogę jeździć na sterowniku z 1.4 16v Proszę o pomoc. Swapa robiłem sam z kumplem nic trudnego lecz na tym się nie znamy.
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Sterownik Silnika Proszę o pomoc

Post autor: czerwo »

Cześć, przede wszystkim to zmień oznaczenie silnika w profilu, takie motory nigdy nie występowały w Corsie B. Jeśli wrzuciłeś motor z Vectry B to będzie on miał oznaczenie X16XEL.

Złącze diagnostyczne podłącz zgodnie z kolorami (schematy znajdziesz w Google). Złącze w Vectrze ma tylko wtyk w standardzie OBD2, tak na prawdę różni się tylko ilością pinów, śmiało łącz kolorami, będzie działać.

Auto nie będzie chodzić "idealnie" na tym sterowniku, do pełni szczęścia potrzebujesz wiązki i sterownika z Vectry, podejrzewam że w Vectrze był immobilizer, więc masz 2 możliwości:
- wyprogramować immobilizer z ECU z 1.6;
- dorwać ECU, pętle immo i pestkę z kluczyka z tej Vectry i "wszczepić" je do Twojego auta (pętla znajduje się pod stacyjką, ECU pewnie wiesz, pestkę wkładasz do kluczyka);

Pozdrawiam, Robert
Alus
Bez listowiec ;-)
Imię: Radek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Alus »

Jest mały problem sterownik mam kluczyk mam lecz pętli immo niewyrwałem z wraka.
Teraz moje pytanie czy koś z forum z okolic Wrocławia jest potrafi ogarnąć temat z wyprogramowaniem immo
czy jest możliwość przeflaszować ten mój sterownik na 1.6 bo z tego co zrozumiałem mam inne kostki w tym sterowniku który mam w porównaniu z tym z vectry. Tak naprawdę nie porównywałem. I pytanie które jest bardzo ważne dla mnie czy na tym sterowniku który aktualnie mam czyli z 1.4 16v silnik może ulec jakimś usterką (problemom) typu spalanie stukowe, bądź jakimś innym niekorzystnym dziadostwom.

Dziękuję Robert za informacje jak widzisz jestem laikiem ale od czegoś trzeba zacząć :wink: :smile:
Pozdrawiam
Radek
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Jak najbardziej problemy mogą występować, jakie dokładnie nie wiem, nigdy nie miałem takiego konfigu ;) możesz wpisać w google frazę: X16XEL + ECU X14XE, może coś znajdziesz.

No problemo, od tego jest forum, żeby sobie pomagać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”