Witam,
Tak w skrócie zmieniłem w swojej corsie B silnik z 1.4 16v na 1.6 16v z Vectry B sterownik silnika został z 1.4.16v silnik pracuje w miarę ok nie wywala Czikena jak na razie testowałem zaledwie 2 godziny....
W corsie mam stare złącze nawet nie wiem jak one się nazywa... w Vektrze było obd2 (instalacja została z 1.4.16v) Tu moje pytanie .... czy zmienić sterownik silnika na ten z Vectry i czy będzie pasował, Czy po prostu mogę jeździć na sterowniku z 1.4 16v Proszę o pomoc. Swapa robiłem sam z kumplem nic trudnego lecz na tym się nie znamy.
Sterownik Silnika Proszę o pomoc
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Sterownik Silnika Proszę o pomoc
Cześć, przede wszystkim to zmień oznaczenie silnika w profilu, takie motory nigdy nie występowały w Corsie B. Jeśli wrzuciłeś motor z Vectry B to będzie on miał oznaczenie X16XEL.
Złącze diagnostyczne podłącz zgodnie z kolorami (schematy znajdziesz w Google). Złącze w Vectrze ma tylko wtyk w standardzie OBD2, tak na prawdę różni się tylko ilością pinów, śmiało łącz kolorami, będzie działać.
Auto nie będzie chodzić "idealnie" na tym sterowniku, do pełni szczęścia potrzebujesz wiązki i sterownika z Vectry, podejrzewam że w Vectrze był immobilizer, więc masz 2 możliwości:
- wyprogramować immobilizer z ECU z 1.6;
- dorwać ECU, pętle immo i pestkę z kluczyka z tej Vectry i "wszczepić" je do Twojego auta (pętla znajduje się pod stacyjką, ECU pewnie wiesz, pestkę wkładasz do kluczyka);
Pozdrawiam, Robert
Złącze diagnostyczne podłącz zgodnie z kolorami (schematy znajdziesz w Google). Złącze w Vectrze ma tylko wtyk w standardzie OBD2, tak na prawdę różni się tylko ilością pinów, śmiało łącz kolorami, będzie działać.
Auto nie będzie chodzić "idealnie" na tym sterowniku, do pełni szczęścia potrzebujesz wiązki i sterownika z Vectry, podejrzewam że w Vectrze był immobilizer, więc masz 2 możliwości:
- wyprogramować immobilizer z ECU z 1.6;
- dorwać ECU, pętle immo i pestkę z kluczyka z tej Vectry i "wszczepić" je do Twojego auta (pętla znajduje się pod stacyjką, ECU pewnie wiesz, pestkę wkładasz do kluczyka);
Pozdrawiam, Robert
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Radek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Jest mały problem sterownik mam kluczyk mam lecz pętli immo niewyrwałem z wraka.
Teraz moje pytanie czy koś z forum z okolic Wrocławia jest potrafi ogarnąć temat z wyprogramowaniem immo
czy jest możliwość przeflaszować ten mój sterownik na 1.6 bo z tego co zrozumiałem mam inne kostki w tym sterowniku który mam w porównaniu z tym z vectry. Tak naprawdę nie porównywałem. I pytanie które jest bardzo ważne dla mnie czy na tym sterowniku który aktualnie mam czyli z 1.4 16v silnik może ulec jakimś usterką (problemom) typu spalanie stukowe, bądź jakimś innym niekorzystnym dziadostwom.
Dziękuję Robert za informacje jak widzisz jestem laikiem ale od czegoś trzeba zacząć
Pozdrawiam
Radek
Teraz moje pytanie czy koś z forum z okolic Wrocławia jest potrafi ogarnąć temat z wyprogramowaniem immo
czy jest możliwość przeflaszować ten mój sterownik na 1.6 bo z tego co zrozumiałem mam inne kostki w tym sterowniku który mam w porównaniu z tym z vectry. Tak naprawdę nie porównywałem. I pytanie które jest bardzo ważne dla mnie czy na tym sterowniku który aktualnie mam czyli z 1.4 16v silnik może ulec jakimś usterką (problemom) typu spalanie stukowe, bądź jakimś innym niekorzystnym dziadostwom.
Dziękuję Robert za informacje jak widzisz jestem laikiem ale od czegoś trzeba zacząć

Pozdrawiam
Radek
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Jak najbardziej problemy mogą występować, jakie dokładnie nie wiem, nigdy nie miałem takiego konfigu
możesz wpisać w google frazę: X16XEL + ECU X14XE, może coś znajdziesz.
No problemo, od tego jest forum, żeby sobie pomagać

No problemo, od tego jest forum, żeby sobie pomagać