Co i jak pokoleji - Corsa b

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Awatar użytkownika
marces
Nowy
Imię: Marek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Co i jak pokoleji - Corsa b

Post autor: marces »

Witam , jestem tu nowy , posiadam Corse B , coś tam w niej grzebie ale chciał bym mieć pełną i kompletna listę od począdku do osiągnięcia czegoś konkretnego.

Chce przełorzyć silnik co zrobić czy zmienić w silniku przed wstawieniem do auta.

Konkretniej chodzi mi o coś tego typu:
- ospojlerowanie
- obnizenie -40/-40
- itd

I tu jest wlasnie pytanie co ? :(

Moje plany to na najlbiliższe miesiące:
- Ospojlerowanie
- malowanie
- światła
- obnizenie
Była:
Corsa B 94' 1.2->2.0 117KM/169NM. R.I.P 04.08.12 Opera Leśna Sopot
Jest:
Corsa C 03' 1.0 60KM/88NM - dupo wóz
Civic 4g 91' 1.5 90KM/119NM - RallyCar
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Re: Co i jak pokoleji - Corsa b

Post autor: kruszyn1 »

zdecyduj o co pytasz, czy o silnik, czy o inne tjuny ;)

przed włozeniem warto sprawdzić kompresje, ejsli jest cos nie tak rozlozyc silnik i sprawdzić co tam siedzi, ew pół remont lub kapitalke od razu zrobić, przed włozeniem

zawias się napewno przyda, jeśli chcesz szybciej i stabilniej pojeździć
40/40 to chyba optimum, chyba że chcesz hardkor to gwint i robisz ile sie da ;)

spojlery to kwestia własna, mnie to nie kręci, wystarczy mi lotka i front z gsi...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Marko
Nowy

Post autor: Marko »

Chce przełorzyć silnik co zrobić czy zmienić w silniku przed wstawieniem do auta.
wszystko zależy od tego jakie masz fundusze i po części zależy jaki to ma być silnik (łapy etc.). Ale na pewno przed zrobieniem swapa warto "pobawić się" w mod hamulcy (bezpieczeństwo), a już na pewno z modyfikacje zawieszenia. Co do obniżenia to tak jak napisał Kruszyn to -40/40 jest rozwiązaniem optymalnym, jak chcesz hardcore to dajesz 60/40. Gwint jest o tyle dobry że sobie ustawiasz wysokość budy jak Ci się podoba, ale to na pewno większy koszt (nowe), a z używanymi różnie niestety bywa... P.S jak będziesz tak daleko z modami i np. zdecydujesz się na wrzucenie sprężyn -40/40, będziesz chciał to daj znać bo takowe mam obecnie na sprzedaż. Co do spojlerów też mnie to nie kręci w ogóle, bardzo łatwo można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego (szczerze...?daj sobie z tym spokój) :oko: powodzenia
Awatar użytkownika
marces
Nowy

Chce tez zrobic generalna renoawcje budy ze tak powiem, tylko niewiem co i jak , moze ktos robil cos takiego i wszystko opisal krok po kroku ;p jeszcze lookne na projekty...

Raczej niechce -60/-40 nieche zbierac z za siebie rzeczy ;p te nasze drogi ;p

Silnik to ja chce wsadzic 1.4 16v teraz mam 1.2 tak ze co mozna w takim 1.4 16v zmianic , wyczyscic , jakis patent ;p puki go nie wsadze... No oczywiscie po to aby wszystko wygladalo błyszczaco i dało wieksze osiagi.

No i co do funduszu to bedzie mniej wiecej tak ze bede modzil w silniku powoli raz na miecha dobre zakupy i do dziela potem czekam na wyplate hehe... Wiec najlepiej jakas opcja roboty najpierw to potem to na to tyle na to tyle ;p

Generalnie chcial bym taki silniczek przygotowac pod montarz turbosprezaki o ile to realne ?
Była:
Jest:
Piciu
Świeżak

Post autor: Piciu »

odpuść sobie spojlery i inne takie maluj poprostu plastik w kolor i ewentualnie przedni zderzak nie wiem jaki tam masz czy polift czy nie ale jesli masz polift to ok a możesz poszukac Gsi frontu i starczy, zadnych siatexów itp. co do silnika to może cos wiekszego juz wsadz skoro planujesz przekładke...wrzuć jakies foty to bedzie pogląd co i jak
Corsa in progress :-D :-D :-D
kruszyn1
Swój

wiesz że koszt zakupu silnika + remont tego 16v + zakup turba + załozenie + wystrojenie to lekką ręką ~6000 zł?

nastawiasz się na takie koszta? bo jak czytam że chcesz "coś" kupić raz na miesiąc to nie wróże szybkiego "pssst" spod maski ;)
Marko
Nowy

możesz poszukac Gsi frontu i starczy
tylko gdzie taki trafi w dobrym stanie :-D
zadnych siatexów itp
:)2 :)2 :)2
Silnik to ja chce wsadzic 1.4 16v
ja tam jestem zadowolony z x14xe (przynajmniej narazie :oko: ), może też nie każdy chce iść od razu w 2.0 tak jak większość, tylko pomodzić np. x14xe, c16xe (brawo seboss :)2 ) . Najważniejsze to musisz się obliczyć na ile możesz sobie pozwolić finansowo :)
Awatar użytkownika
cwirus88
Nowy
Imię: Michał

Post autor: cwirus88 »

marces tak jak napisałem na innym forum, wypicowanie tego silnika zgodnie z Twoją wizją wyjdzie cie sporo, dolicz do tego "ogarnięcie auta" od strony zawiasu itepe itd...
Wylyź.
Piciu
Świeżak

tylko gdzie taki trafi w dobrym stanie :-D
ja np. przeglądałem pewnej nocy allegro i trafił sie piekny kompletny gsi front, także trzeba przeglądać i jeszcze raz przeglądać. że tak powiem... szukajcie a znajdziecie :D
Awatar użytkownika
marces
Nowy

Niechce zadnych siatexow spokojnie ;p co do "psss" pod maska to moze to byc dluga droga to nawet fajniej ;p bo miec kasy jak lodu i odrazu osiagnac zamierzany cel to nudne ;p a co do czegos wiekszego , myslalem nad 1.6 ale jak popatrzylem na parametry np. KM to 19KM roznicy niewyglada zachecajaco , a oc juz rosznie ;p fotki wrzuce jak zrobi sie ladna pogoda hehe ...
Piciu
Świeżak

i jak coś sie ruszyło? jakies przemyślenia?
Awatar użytkownika
marces
Nowy

Szczerze to ja sie narazie tylko o wszystko dowiaduje bo i tak na dzien dzisiejszy plany sa takie:
- hamulce tył ( bo padaja juz )
- ospojlerowanie
- troche przeróbek ( drobne sprawy )
- puzniej malowanie calego auta
- światła
- gleba
- I DOPIERO SILNIK bym kupił jeszcze musze duzo w nim zrobic zanim go zamontuje i tu wlasnie jest pytanie co warto zrobic ! co czyscic co wymienic na jakie !?

Tylko tak zeby mozna potem montowac trubosprezarke
Była:
Jest:
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

- hamulce tył ( bo padaja juz )
- ospojlerowanie
- troche przeróbek ( drobne sprawy )
- puzniej malowanie calego auta
- światła
- gleba
- I DOPIERO SILNIK bym kupił jeszcze musze duzo w nim zrobic zanim go zamontuje i tu wlasnie jest pytanie co warto zrobic ! co czyscic co wymienic na jakie !?

wg mnie to tak..
Skoro chcesz juz swapa robic :
-Hamulce- przod zestaw 256. a tył zrob na dobrych czesciach
- ospoilerowanie??? zależy co masz na mysli? Jesli Pakiet GSi to super.. jesli jakies big kit aleegro stajla :/ to jestem na NIE!
- swiatla ok ale to tez zalerzy od twojego gustu bo tymi elementami mozna zepsuc caly wizerunek auta ;/
- gleba .. i TO JEST TO OD CZEGO POWIENIES ZACZAC ! ... bo co z tego ze bedziesz mial zrobiene zewnatrz auto jak bedzie koza;/
- Silnik.. no tu jest spore pole do popisu ktory wlozyc.. a co wymieniac? to zalerzy jak bardzo chcesz posunac sie z funduszami na ten cel...
Poczytaj watki SEBOSSa, PORSZAKa, KAMILOO, STELMIego i przemysl to czy jestes przygotowany na takie wydatki...
a jelsi juz myslisz o PSSSYT i turbo..
chcesz sobie przygotowac auto pod turbo.. i jezdzic jakkis czas takim silnikiem i dopiero ,,kiedys" zakldac pssyt? moim zdaniem tak sie nieda zeby bylo zdrowo dla silnika;/

brakuje mi tylko jednej pozycji.... ALUFELGI ? co z nimi ?

PS. czasami mam wrazenie ze spora czesc lludzi nie zdaje sobie sprawy z kosztów Tuningu...
Marko
Nowy

sry, ale jak Ktoś mówi jednocześnie o "ospojlerowywaniu" i o turbo to w głowie mi się nie mieści żeby podchodził do sprawy poważnie :-P ;-) p.s skoro planujesz swap, to jakie hamulce, zawieszenie planujesz wrzucić? z ciekawości: jakie lampiony?.. zawsze warto usztywnić budę rozpórkami. Nie wiem czy wiesz ale tak jak reszta Kolegów radzę to sobie podliczyć zanim zaczniesz mody, bo zrobienie "przygotówki" pod swapa czyli konkretnego zawiasu, modu hamulców, rozpórki etc to stosunkowo spory wydatek, a nic nie napisałeś ile masz zamiar zainwestować, a tutaj sporo Osób jest po konkretnych modach więc może Cię uświadomić :oko: ...
nie mówię już tutaj o wydatku na przednie+tylnie lampiony, ładne alufelgi (właśnie, masz tutaj jakieś plany?), nie mówiąc już o "Pakiecie zderzaczków GSI" :grin:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 14:29 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba.EBE
Nowy

Post autor: Kuba.EBE »

No dokladnie.. Pierw zbierz kase, zalatw to co chcesz na poczatku czyli silnik. Zrob silnik to zobaczysz ile Cie to wyniesie i nie bedziesz sie tak spieszyl z tymi przerobkami (czyt. szpojlery :P ) bo ospojlerowanie tez cie bardzo duzo wyniesie nie tylko czesci ale to malowanie elementow. przyjamniej musisz miec kupke pieniedzy jakos o warotsci Twojego samochodu.. I to nie jest tak latwo jak Ci sie zdaje, bo jak chlopaki pisali to przy zmianie silnika musisz wiele elementow jeszzce wymienic, a jezeli planujesz turbo to kompletna przerobka silnika musi byc.. Moim skromnym zdaniem, wez zbastuj troche i rob powoli a nie na HURA bo tak jest najgorzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

I NIE mysl ze my cie tu linczujemy czy zniechecamy do corsy czy tuningu!!
chcemy cie tylko uswiadomic ze to wcale nie jest tania zabawa.. a jak mowisz o takich modach to naprawde wydatki ida na juz na -naście tys. zl...
najlepiej rozłoz sobie mody na etapy i rob powoli a dobrze urzywajac mozliwie od $$ jak najlepszych czesci :)2

Ja mam teraz podobny problem... pracy brak czyli brak$$ a w aucie tyle do zrobienia ze nie wiem co wazniejsze :pig: ale powoli pod prad co celu :)2

... mysle ze moze ci pomoc jak przejzysz sobie ceny czesci Ebay.de ebay.co.uk itp.
POwodzenia. w modach :)2
Marko
Nowy

racja, bierz przykład z RotkiVa, powoli do celu w miarę możliwości finansowych, i jeśli naprawdę "kochasz" Corsę to prędzej czy później (dzięki wytrwałości) dojdziesz do upragnionego efektu :)2
I NIE mysl ze my cie tu linczujemy czy zniechecamy do corsy czy tuningu!!
nigdy w życiu, przecież też jeździmy i modyfikujemy Cosiarki (w roz. Corsy), powodzenia :)2
Awatar użytkownika
marces
Nowy

Jasne jasne Panowie ja jestem wdzieczny za takie slowa chciaz by krytyki bo ona naprawde ucza ! ...
Chodzi o to ze jak ja ogladam te projekty to sie tak nakrecam ze chce miec wszystko i to zaraz ;p heheh

A z funduszem teraz ciezko , droga do konca bedzie sie ciagnac dosc dlugo... Ale dam rade !

Powiem tak mam zderzak przedni do wymiany , bo jest caly polamany wiec odrazu chce zakupic cos ladniejszego fakt ze z allegro ... ale , jakos niechce byc taki jak wiekszosc i zalorzyc GSI hemm... niewiem czy to dobrze czy zle ;p ale orginalniej ;p

Hamulce z przodu przed swampem beda zmienione na bremboo i ferodo ( ten taki kompecik ) , tył to chyba bedzie standard , z tym ze musze kupic nowe bebny , klocki i reszte ...

Co do zawiasu to tak jak mowilem -40 / -40 firmy jeszcze niewiem jakiej ale cos mialem juz na oku dokladniej opisze w najlbizszym czasie i powiem jak sprawy z kosztami pozdro
Była:
Jest:
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

nie kieruj sie stwierdzenniem ze niechce jak inni . chce oryginalnie....
LEPSZY DOBRY KLON NIZ KUPAA :-D Smaczek swojej corsy mozesz zrobic w detalach :)2
a te brembo chcesz zalozyc na seryjne co masz 236 ?? jesli tak to ja jednak namawiam na te 256 i pozniej z nimi cos cudowac :-D
Sam chetnie bym taki zestaw zalozył ale u mnie to wiaze sie z wymiana koł o 1 cal wieksze a na to narazie nie moge sobie pozwolic :[
Awatar użytkownika
marces
Nowy

Fotka zderzaka przedniego jaki chce wsadziec , niejest jakis siatexowaty ;p
Obrazek
Była:
Jest:
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: G4lu5 »

No nie wiem... jak Ci się podoba to sobie taki zamontuj...ale ja bym czegoś takiego nie wrzucił do siebie - nie podoba mi się. :oko:
Piciu
Świeżak

o tym pisalismy wczesniej...to właśnie klasyczny siatex :P jesli chcesz zamontuj ale uwierz mi bedziesz tego załował po jekims czasie bo nie bedzie to ładnie wyglądało a poza tym Ci sie znudzi :oko: .
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy

Bardzo możliwe jest to że znudzi Ci się zanim go jeszcze kupisz.. więc miejmy taka nadzieje :D
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mat »

hmm zderzaczek klasyczny pod japończyka lecz jeśli będzie sam zderzak zburzy to linie auta, do tego jeśli już chcesz wsadzać taki szykuj się na progi które będą trzymały linie boczną oraz tylni który będzie odpowiedni do poziomu ospojlerowania. Chodzi o to ze auto z samym tym zderzakiem będzie wyglądało jakby mu szczęka opadła bo prześwit pod nim będzie duży a tyłek wysoko, nie lubię takich polaczeń dlatego przy swojej corsie pozostaje przy zderzakach seryjnych z delikatnymi progami al'a gsi:)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

marces pisze:bo miec kasy jak lodu i odrazu osiagnac zamierzany cel to nudne
nie wiesz co mowisz. serio.

ps.
beda lambodory i neuony?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ans
Nowy

Post autor: Ans »

taki zderzak kto jak lubi...

ale wg mnie powinni wsadzac za takie zderzaki do więzienia.
moje zdanie

Turbowloty , turboszpachla i turbosiatex RULEZ !
Obrazek
Audi Adrei Turbo PB :)
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Ans nie koniecznie do więzienia ale jak dla mnie taki zderzak nie pasuje do corsy to po pierwsze, po drugie ludzie takie rzeczy wymyślają, że już nie zdziwi mnie żaden zderzak:) a po trzecie my możemy doradzić bo to ma się jemu podobać :) i można wspierać mentalnie tylko :D
kruszyn1
Swój

ten zderzak by fajnie wyglądał jeśli zza siatexu by wyglądał IC od turbiny :twisted:
w innym wypadku załóż polifta czy coś :P ;)
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy

kruszyn1 pisze:ten zderzak by fajnie wyglądał jeśli zza siatexu by wyglądał IC od turbiny :twisted:
Przyznaje racje tylko wtedy by wyglądał fajnie :-P
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

kruszyn to nie lepiej zalożyc IC które przypominałoby zderzak ?:) gwarancja przyciągnietego wzroku na auto murowana :) ale tak wracajac do tematu to najpierw trzeba pomyslec ile sie bedzie corsa jezdzilo i wtedy decydowac czy oplacaja sie przerobki. I nie robic czegos polowicznie tylko jak np robisz zawieszenie to wymieniac wszelakie tulejki gumowe itp potem zawias i zbieznosc a nie np same sprezyny pozniej zawias i niedaj Boze jezdzic na niewymienionych gumkach. Zalezy jaki ich stan ale ja jestem zdania ze jak cos zaczynac to calymi "sektorami" auta a nie kawaleczek tu i tu :)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, o 08:46 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”