Pomysł na mocne C16SE vs C20XE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Pomysł na mocne C16SE vs C20XE

Post autor: RotkiV »

Jako iz obecny 1.4 ledwo dycha od dluzszego czasu mysle o SWAPIE.
było nawet juz postanowienie szukania c20xe ale przy aucie jest tyle do zrobienia ze jakos wszyscko trzeba rozlozyc na etapy finansowe.
ciagle obstaje w takim razie przy C16SE ale tu mam dwie mozliwosci...
1- Kupic cale C16SE np. z Merivy za 1.5 tys + osprzet :-? ale mlody silnik i raczej zdrowy.
2- Zlozyc doł z. C16NZ + glowica opel SE lub Daewoo A15SMS + kompletny remont z modami i wiem co mam... i ta opcja mi sie najbardziej podoba ale potrzebuje waszych rad. :-D
moje pomysly na mody przy 1.6 to.
-wieksze zawory seria ssacy 38mm seria wydech 31 mm .. moj pomysł to powiekszyc kanały i gniazda zaworowe pod zawory z C18NZ ssacy :41,8mm wydech: 36,5mm zawory trzeba skrocic ale z tego co wiem da sie zrobic.. tylko czy glowica przyjmnie takie wieksze zawory ?? i co w tedy z prowadnicami?
-kolektor ssacy od A15SMS daewoo i wieksze wtryski na tyle duze ile to mozliwe (PB tylko do scigania, na codzien LPG)
-C16SE z tego co tu sie naczytalem lepiej chodzi na kompie od C14SE, a moze mi sie cos pomylilo juz.
- nowe panewki nowe pierscienie i honowanie cylindrow.
- ewentualnie jak ktos mi dokladnie wytlumacvzy co i jak to mozna by sie pokusic o hardocorowe spalnowanie glowicy i nafrezowanie tlokow.
-kolektor wydechowy c20xe
-skrzynia F13
- lekkie kolo zamachowe
wszelkie Sugestie, poprawki,zjebki :-D mile widziane.
z tak przygotowanego silnika chcial bym uzyskac 120 KM
takie rzeczy jak honowanie planowanie frezowanie ... mam mozliwosc zrobinia na kopalni za free albo za symboliczne pieniadze
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 21:02 przez RotkiV, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Re: Pomysł na.... mocne C16SE

Post autor: fotograf »

RotkiV pisze: 1- Kupic cale C16SE np. z Merivy za 1.5 tys + osprzet :-? ale mlody silnik i raczej zdrowy.
w merivie nie było C16SE ale Z16SE a za niego lepiej się nie brać bo to już za dużo elektroniki, przepustnica sterowana elektronicznie, 2 sondy lambda itp.... ten silnik bym sobie stanowczo odpuścił :oko:
RotkiV pisze: 2- Zlozyc doł z. C16NZ + glowica opel SE lub Daewoo A15SMS + kompletny remont z modami i wiem co mam
jak chcesz hardcorowo to szukaj dołu od X16SE, X16SZ, 16SV, Z16SE bo mają płaskie denka tłoków bez wybrań jak w pozostałych 1.6 8V, bo inaczej ciężko będzie dojechać do stopnia sprężania 10:1 a gdzie jeszcze wyżej
RotkiV pisze:-wieksze zawory seria ssacy 38mm seria wydech 31 mm .. moj pomysł to powiekszyc kanały i gniazda zaworowe pod zawory z C18NZ ssacy :41,8mm wydech: 36,5mm zawory trzeba skrocic ale z tego co wiem da sie zrobic.. tylko czy glowica przyjmnie takie wieksze zawory ?? i co w tedy z prowadnicami?
może się zdarzyć że się fizycznie nie pomieszczą jeden obok drugiego, Seboss ma głowice (o ile jeszcze) luzem to może by mógł sprawdzić czy wejdą i nie będą się stykać ich gniazda
RotkiV pisze: -kolektor ssacy od A15SMS daewoo i wieksze wtryski na tyle duze ile to mozliwe (PB tylko do scigania, na codzien LPG)
ssący polecam właśnie ten z rur alu cynowany bo ma fajny kształt i duże, równe kanały, do tego wsadził bym przepustnicę od C20NE wg patentu z KTK, wtryski ja bym tutaj uważał bo możesz wsadzić wszystko od C20NE przez wszystkie XE aż po LETa ale czy to będzie miało sens? To nadal tylko 1.6 i jakoś super dużo paliwa nie będzie potrzebowało, u Porszaka jego seryjne od C16XE dają radę przy tych mocach więc i pewnie seryjne C16SE powinny wydolić, a ciekawe wydają się te z X18XE (do obejrzenia w moim wątku) z 2 otworkami zamiast 1 jak w większości wtrysków
co do myślenia "LPG na co dzień, BP na ściganie" pamiętaj że jeżdżąc na LPG ECU się dostosuje do tego paliwa i po przejściu na BP może być gorzej, zanim znów się nie przyzwyczai do innego rodzaju paliwa (można to zniwelować po części lejąc 98 do baku - sprawdzone na sobie)
RotkiV pisze: -C16SE z tego co tu sie naczytalem lepiej chodzi na kompie od C14SE, a moze mi sie cos pomylilo juz.
- nowe panewki nowe pierscienie i honowanie cylindrow.
- ewentualnie jak ktos mi dokladnie wytlumacvzy co i jak to mozna by sie pokusic o hardocorowe spalnowanie glowicy i nafrezowanie tlokow.
-kolektor wydechowy c20xe
-skrzynia F13
- lekkie kolo zamachowe
wszelkie Sugestie, poprawki,zjebki :-D mile widziane.
z tak przygotowanego silnika chcial bym uzyskac 120 KM
takie rzeczy jak honowanie planowanie frezowanie ... mam mozliwosc zrobinia na kopalni za free albo za symboliczne pieniadze
Seboss testował na sobie że na ECU z 1.4 maszyna mu chodziła mniej spokojnie, ale w pewnych zakresach obrotów kop był większy, ale przy poważnym podejściu warto by było to zestroić żeby uzyskać porządny efekt
Splanować głowicę można do ok 1mm, nafrezowanie tłoków to nie wiem co masz na myśli, jeśli zrobienie w nich jakichś podcięć to jeśli głowica nie pójdzie w dół powyżej 1mm to raczej nie będzie potrzeby.
wydechowy od C20XE to praktycznie elementarz :oko: reszta wydechu też wypadało by zrobić ale czy na 2 cale czy więcej to nie wiem.
Lekki zamach to sam wiesz z doświadczenia że nie zaszkodzi.
A skoro masz usługi po znajomości to zastanów się nad rozwiertem jakiegoś 1.4 żeby dół mieć nominał jak z fabryki
Wydaje mi się że jak do tego dorzucisz jeszcze regulowane kółko rozrządu i zestroić to te 120KM może pęknąć bez problemów :oko: Wystarczy przypomnieć sobie projekt Kozziego :-D
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

wlasnie na twoje wskazowki liczylem :)2
rozwiert mojego bloku odpada bo chce przygotowac drugi silnik i zrobic przekladke na gotowo zeby jak najmniej auto stalo.
no chyba zeby dorwac jaki blok od 1.4 za bezcen bo to nie bylo by trudne i osobno tloki od ktoregos silnika z plaskim denkiem.
poswiece kilka popoludni na szukaniu info o modach SE znajde cos ciekawego to napisze
o strojeniu np. na ECumastrze nie mysle... chcial bym zrobic to co jest napotrzebniejsze reszta pozniej.
odrazu musze powiedziec ze silnik lekko miec nie bedzie wiec pasowalo by zeby to kazda modyfikacja miala rece i nogi. wiec kazdy kto ma jakis pomysł bardzo bym prosil o podzielenie sie nim :)2
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: G4lu5 »

Świetny temat, podepnę się też trochę pod niego jeśli Viktor nie będzie miał mi za złe :oko: mam c16se i co kazać zrobić z głowicą bo bedę oddawał ją do sprawdzenia, ewentualnej naprawy i planowania? Co można zrobić zeby uzyskać wiecej mocy? a może pokusić się o inna?
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Z głowicą można zdziałać prawdziwe cuda robiąc jej porządne GT. I można na tym sporo zyskać.
Po kolei :

1. Dopasować kanały ssące do uszczelki :

Obrazek

2. Zeszlifować ten "wzgórek" w kanale ssącym razem z prowadnicą i wsadzić nową krótszą prowadnicę zaworu tak żeby wyglądało to jak w kanale od 13NB :

Obrazek,Obrazek

3. Polerka zaworów na lustro i obróbka na 3 kąty w celu zwiększenia szczelności :

Obrazek

4. Dopasowanie kanałów wylotowych do uszczelki i kolektora (tutaj jest duuużo do zbierania)

Obrazek

5. Polerka komory spalania w głowicy na lustro :

Obrazek

6. Wygładzenie "faktury surowego odlewu" wszystkich kanałów ssących i wydechowych w głowicy.

Można to robić samemu (zajmuje bardzo dużo czasu) lub oddać do firmy się tym zajmującej (ceny od 500zł wzwyż).
RotkiV pisze: no chyba zeby dorwac jaki blok od 1.4 za bezcen bo to nie bylo by trudne i osobno tloki od ktoregos silnika z plaskim denkiem.
sam blok faktycznie możesz w cenie złomu kupić, co do tłoków to pamiętaj żeby kupić je najlepiej z korbowodami i wałem od 1.6 bo ma inne wykorbienie niż 1.4 czy 1.2
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

gadalem z ojcem..
twierdzi ze jesli wymiary pozwola to da rade u nich rozwiert zrobic...
tylko zadal mi jedno pytanie... skoro chcesz tyle mocy (strzelam w 120) to co z panewkami.
a dokladniej pytał mnie o to czy panewki głowne sa takie same w 1.4 i 1.6.
odpalilem INFO techa i. wg. cyferek wsyzstko jest takie same, jedyne roznice to

LUZ NA GLOWNEJ PANEWCE
C14NZ 0,015-0,041 mm
C16SE 0,017-0,047 mm czyli miescilo by sie w normie

SZEROKOSC ŁOZYSKA WZDLUZNEGO ·co to jest???
C14NZ
standard 25,850-25,900 mm
duzy rozmiar 26,050-26,100 mm
duzy rozmiar 26,250-26,300 mm
C16SE
standard 26,000-26,052 mm
duzy rozmiar 26,200-26,250 mm
duzy rozmiar 26,400-26,452 mm

srednic otworow cylindrow tez jest sporo ale konkretne cyferki mogl bym dopiero wybrac po kupieniu tlokow i zmierzeniu ich.
to wiem ze tylko blok zostaje od 1.4 reszta idzie juz od 1.6.
Jak wszstko ladnie pojdzie przedewszystkim kasowo to na poczatku maja zaczynam zbierac graty :-D

-----------------------------------------------------------
EDIT 16.04.07[/b]
po godzinie 15 dostalem swieze info od taty... ktory poszedł z papierami do pracy i to co sie dowiedzialem:
Rozwiert( a dokaldniej ujmujac Roztoczenie i honowanie cylidrow mozna zrobic)
ale koles ktory robi na koplani takie rzeczy twierdzi zebym dobrze to przemyslal .. bo wiadomo ze grubosc scianek sie zmiejsza.
koszt zabiegu roztaczania i honowania 100zl z jakimis groszami duzo czy malo ?
Pytalem tez w okolicach lodzi (ksawerow) o silnik C16SE cena za goly 1600zl. :0
skladajac silnik od podstaw narazam sie na podobne koszta a nawet licze sie z zwiekszymi kosztami.
Boje sie tylko efektu koncowego jak u KOZZIEGO .. rozwalonego tloka na kawalki. :)11
no nic mam jeszcze miesiac czasu na namysly i zastanowienia pozniej juz tylko szukanie gratow :-D
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy

RotkiV pisze: Pytalem tez w okolicach lodzi (ksawerow) o silnik C16SE cena za goly 1600zl. :0
Wydaje mi się że ktoś przesadził ździebko z ceną..
A kolektor ssacy od daewoo jest lepszy niż ten z corsy A 1.6 gsi ?
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

RotkiV pisze: koszt zabiegu roztaczania i honowania 100zl z jakimis groszami duzo czy malo ?
Pytalem tez w okolicach lodzi (ksawerow) o silnik C16SE cena za goly 1600zl. :0
u mnie wołają 80zł ale od cylindra, słyszałem też o cenach 50zł za cylinder więc 100zł to jak za darmo, gdyby tak tanio było sam bym rozwiercił swój...
a cena za to SE jeszcze gołe faktycznie z kosmosu, na allegro kompletne nie stoją drożej niż 1200zł, jak co to szukaj rozbitej astry z tym silnikiem

a ssący z daewoo jest leprzy a ten lutowany z rur alu z lansoa, bo ten z nexii to taki sam odlew jak oplowski choć słyszałem (nie wiem ile w tym prawdy) że ten z nexii ma mniejsze kanały
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

po pierwsze to fotograf powiedzial prawie wszystko co chcialem dodac :lol: , ale cos tam jeszcze dopisze :-P
RotkiV pisze:Jako iz obecny 1.4 ledwo dycha od dluzszego czasu mysle o SWAPIE.
tak zle nie jest. jak jechalismy na strefe w poniedziaelk to przede mna jechala honda, jajko, zielone. tamten jak przycisnal to bylo tyle niebiesko-czarnego dymu ze Ty jestes cieniak :-P
ciagle obstaje w takim razie przy C16SE ale tu mam dwie mozliwosci...
1- Kupic cale C16SE np. z Merivy za 1.5 tys + osprzet :-? ale mlody silnik i raczej zdrowy.
2- Zlozyc doł z. C16NZ + glowica opel SE lub Daewoo A15SMS + kompletny remont z modami i wiem co mam...
1. jesli silnik seria to kup takie z16se jesli tylko bedziesz wiedzial ze mozna ogarnac polaczenie wiazek (czyt. jesli w z16 nie ma szyny can)
2. jesli dlubac to skladac, remontowac.
wieksze zawory seria ssacy 38mm seria wydech 31 mm .. moj pomysł to powiekszyc kanały i gniazda zaworowe pod zawory z C18NZ ssacy :41,8mm wydech: 36,5mm zawory trzeba skrocic ale z tego co wiem da sie zrobic.. tylko czy glowica przyjmnie takie wieksze zawory ?? i co w tedy z prowadnicami?
jak kupisz silnik, rozbierzesz go to sobie wszystko pomierzysz i bedziesz mial najlepsza odpowiedz na to. wymiary roznego typu mozna znalesc w tisie
wieksze wtryski na tyle duze ile to mozliwe
kompletnie z dupy pomysl, na kazdych wiekszych od serii, bez remapu lub swinii bedziesz mial zalany motor

kolektor wydechowy c20xe
jest ok ale jakis dedykowany lexmaul lub nawet SuperSprint(o SS wiem z autopsji) ma wieksze rurki niz seria z xe i bedzie tez prawdopodobnie lepszy
skrzynia F13
zamienilbym\ poszukal f15cr z gl 3.74 czyli taka jak moja. chodzi 4x lepiej niz najlepsza f13
lekkie kolo zamachowe
ok

co do doprezania to w gamie 1.6 masz tyle opcji(jesli glowice tez mial rozne komory spalania to lepiej, moze da sie dopasowac z 13s??a moze z du 1.5 8v glowica ma dobre kanaly i bedzie miala mniejsza komore spalania i juz sie doprezy), ze nalezy dobrze poszukac i doprezyc tlokami. scinanie glowicy to jest najgorszy sposob na doprezanie, powiedzialbym, cos jak wiejski tuning niestety

rozwiert za 100 to jak pisze fotograf, darmocha. panewki wytrzymaja nawet wiecej niz 120KM

a moze. kup od majka jego x14xe, wsadz mu tloki wieksze niz 1.6,zalozysz boxa(niby Mantzl'a), kup wiazke z kompem od c16xe i masz 130KM lub wiecej bez strojenia.
problemem moze byc wiazka i komp.

o rozwiercanie sie nie boj. w x16xe seryjna srednica tloka to 79, a angole rozwiercaja do 82mm, kuja i lataja po torze.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

sprawy z dnia na dzien posuwaja sie malenkimi kroczkami do przodu. i z dnia na dizen wiem coraz wiecej.
Dzis wykonalem telefon do zjanomka..
I czeka na mnie blok do odebrania 1.4 C14NZ za FREE :-D no za browara :)2
w maju bede szukał walu- korbowodow-tlokow z (z plaskim denkiem)
i wtedy ojciec bierze wszystko. mierza i robia :)2
Porszak Dzieki za odpowiedz bo kogo jak kogo ale twoje zdanie dobrze znac :-D trzeba sie kiedys znow spotkac i mi wytlumaczysz kilka spraw :-D
chce 8V bo to bedzie latwiejsze na pierwszego SWAPA :)2
Silnik chce zrobic, przygotowac i zlozyc do ostaniej srobki zeby czekał na wlozenie.. wtedy wjezdzam na garaz wyciagam stary silnik i wkladam drugi..
ewentulanie jeszcze zaprowadze auto do goscia na remont blacharski komory silnikowej. zobaczymy ile powie :-D
Pany a co z pierscieniami tlokowymi ??
jakies nominały wtedy musze brac czy rozmiarowki z np. IC ? czy na specjalne zamowinie??
silnik bede skladał z miliona czesci i napewno czegos bedzie brakowalo. ale mam nadzieje ze do zlotu sie wyrobie :-D

Takze ja jestem zdecydowany na rozwiert.. oby tylko samozaparcia i wytrwalosci starczylo. :zakrecony:
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Jak kupisz tłoki nominał to i pierścienie nominalne :oko:
PS. Z jakiego samochodu jest blok?
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

A ja to bym chciał zobaczyć c16se rozwiercone na 1.8. Rzucam tylko hasłem ale pewnie dałoby radę wrzucić wał z tłokami od małoblokowego 1.8 (tak jak porszak) i do tego góra z SE. Ciekawe ile by się z tego urodziło ;)
Co do gt głowicy to co pokazał fotograf to wszystko fajnie ale to w sumie tylko kosmetyka (no może poza usunięciem tej górki koło prowadnicy) warto pomyśleć jeszcze o rozwiercemiu samego gniazda ale wcale nie na większy zawór bo tam nie bardzo jest miejsca. Jak wyjmiesz zaworki to wysmaruj je jakimś flamastrem na przylgni zaworowej, wrzuć luzem i obracaj. Tam gdzie ci się wytrze to będziesz widział ile zajmuje sama przylgnia a ile zostaje jeszcze miejsca "niewykorzystanego". Piszę oczywiście o gnieździe i tutaj na średnicy można coś rozwiercić - nawet 1mm tutaj może dać sporo większy przepływ. Czasem się może okazać, że jak dasz większy zawór to wcale ci się nie zmieni średnica kanału tuż pod talerzykiem i to nic nie da. Oczywiście przy większym zaworze można spróbować tam więcej rozwiercić ale z tego co się orientuję to nie uda ci się wrzucić wiele większych zaworów.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Marcin99 pisze:A ja to bym chciał zobaczyć c16se rozwiercone na 1.8. Rzucam tylko hasłem ale pewnie dałoby radę wrzucić wał z tłokami od małoblokowego 1.8 (tak jak porszak) i do tego góra z SE. Ciekawe ile by się z tego urodziło ;)
no wlasnie to samo pomyslalem, ale napisalem tylko o tlokach bo przy seryjnym walku rozrzadu nalezaloby jednak odprezyc, chyba ze mozna cos latwo znalesc do 8v. ostrzejszego niz 18e*

EDIT: chodzilo o 13s
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Porszak pisze:no wlasnie to samo pomyslalem, ale napisalem tylko o tlokach bo przy seryjnym walku rozrzadu nalezaloby jednak odprezyc, chyba ze mozna cos latwo znalesc do 8v. ostrzejszego niz 18e
Przyznam, że nie całkiem rozumiem o co koledze chodzi a przeczytałem to kilka razy ;)
Odprężać albo ostrzejszy wałek? O co chodzi ;)
Co do wałków to przy małym 8v najostrzejszy seryjny to ten z c16se/13s a co do stopnia kompresji to trzeba by wszystko policzyć - wiadomo sama komora spalania przy większej pojemności zwiększy stopień sprężania a do tego jeśli tłoki w 1.8 są bardziej płaskie to faktycznie może być kłopot bo może wyskoczyć nawet i ponad 11:1 ale na spokojnie trzeba by to przemyśleć. Kolega chce dłubać to niech szuka, liczy i kombinuje. Pomysł jakiś jest.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

przeszło mi to przez myśl ze skoro już rozwiert to może i z 1.6 na 1.8 ale moja wiedza jest za mała żeby tak kombinować. :-D
inna sprawa. i najważniejsza!!
SWAP ma być stosunkowo tani w wykonaniu. taki tez myślę ze będzie C16SE. bo łaził mi już po głowie XE ale to za duże koszta a sam silnik to nie wszystko.
Tani to nie znaczy ze będzie robione po kosztach.
90% części będzie nowa w silniku.
i obrazu do was pytania.

1--idą nowe pierścienie i panewki główne i korbowodowe. ja tego mierzyć nie będę bo nie mam mikromierza i praktyki w pomiarach brak. ale CZY KTOŚ ROBI NA ZAMÓWIENIE MOCNIEJSZE PIERŚCIENIE I PANEWKI ?? chodzi o sensowne pieniądze :-D kolega coś mi szepnął ze w lodzi robią na zamówienie pierścienie.
2- Jak wyglada sprawa z wiazka elektryczna? bede szukał wiazki od C14SE/16SE
-domyslam sie ze bedzie lutowanko bo i kolektor ssacy od Daewoo i wiellie innych przeciwnosci bedzie
czy moze lepiej bedzie kupic glowice z ssacym DAEWOO + DIS i wiazke tez DU?
DIS czy Aparat zapl. ??
- czy wybor wiazki elektrycznej ma znaczenie w przypadku gdybym chcial zalozyc MID-a ?? (o szczegoly mida tez bym prosil, jakis zew. komp nim steruje? pobiera sygnał z czujnikow od silnika?)
3- wiem ze musze wymienic pompe paliwa. czy do niej tez musze ciagnac dodatkowe kabelki ? czy wpinam i dziala?
Silnik lekko mieć nie będzie bo nie po to chce 1XX KM żeby tym się kulać. a ze lubię zmieniać biegi przy 5 tys. RPM to już tak mam :twisted:
chce aby to było zrobione dobrze tak aby wytrzymało agresywne traktowanie.
Dlatego jak ktoś ma jakieś pomysły pisać bo wielu z was ma tu większa wiedzę odemnie :)2

Fotograf czemu pytałeś z jakiego auta jest silnik ? czy to ma jakies znaczenie ? może coś nie pasować?
domyślam się ze będzie z kadzia (bo taki kiedyś silnik kumpel miał w kadziu właśnie)

PS. duzo pytan dla was moze glupich ale dlamnie waznych. a bedzie ich sporo bo glowa mnie boli o myslenia o tym silniku
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

RotkiV pisze:przeszło mi to przez myśl ze skoro już rozwiert to może i z 1.6 na 1.8 ale moja wiedza jest za mała żeby tak kombinować. :-D
inna sprawa. i najważniejsza!!
SWAP ma być stosunkowo tani w wykonaniu. taki tez myślę ze będzie C16SE. bo łaził mi już po głowie XE ale to za duże koszta a sam silnik to nie wszystko.
Tani to nie znaczy ze będzie robione po kosztach.
No cóż z pewnością łatwiej będzie kupić graty od 1.6.
1--idą nowe pierścienie i panewki główne i korbowodowe. ja tego mierzyć nie będę bo nie mam mikromierza i praktyki w pomiarach brak. ale CZY KTOŚ ROBI NA ZAMÓWIENIE MOCNIEJSZE PIERŚCIENIE I PANEWKI ?? chodzi o sensowne pieniądze :-D kolega coś mi szepnął ze w lodzi robią na zamówienie pierścienie.
Moim skromnym zdaniem pierścionki dobrej firmy podobnie panewki i nie ma co myśleć nad czymś mocniejszym.
2- Jak wyglada sprawa z wiazka elektryczna? bede szukał wiazki od C14SE/16SE
-domyslam sie ze bedzie lutowanko bo i kolektor ssacy od Daewoo i wiellie innych przeciwnosci bedzie
DIS czy Aparat zapl. ??
- czy wybor wiazki elektrycznej ma znaczenie w przypadku gdybym chcial zalozyc MID-a ?? (o szczegoly mida tez bym prosil, jakis zew. komp nim steruje? pobiera sygnał z czujnikow od silnika?)
Skoro sterowanie ma być z se to i wiązka od tego być musi i obejdzie się bez większych kombinacji.
Co do MIDa to wiązka nie ma tu znaczenia, bardziej ecu bowiem mid jest zaprogramowany pod konkretny silnik (i zdaje się rocznik). Tak czy siak będziesz musiał odwiedzić ASO ale o tym szukaj w necie bo sporo na ten temat było (zwłaszcza na forum astry, np. ATT).
3- wiem ze musze wymienic pompe paliwa. czy do niej tez musze ciagnac dodatkowe kabelki ? czy wpinam i dziala?
Silnik lekko mieć nie będzie bo nie po to chce 1XX KM żeby tym się kulać. a ze lubię zmieniać biegi przy 5 tys. RPM to już tak mam :twisted:
chce aby to było zrobione dobrze tak aby wytrzymało agresywne traktowanie.
Dlatego jak ktoś ma jakieś pomysły pisać bo wielu z was ma tu większa wiedzę odemnie :)2
Pompę zamieniasz i wszystko działa (jak będziesz kupował to kupuj razem z koszyczkiem bo nie będzie problemu przy montażu ale zamontujesz i bez tego).
Zmiana przy 5tys :0 to ledwie średni zakres hehe, przecież cały czas tak nie jeździsz a ja tam czasem zmienam przy odcince więc i ponad 6000 się kręci dość często ale akurat ja wychodzę z założenia, że jak się rozpadnie to kupię kolejną używkę trzymającą kompresje (póki co na tym silniku jeżdżę ponad rok po 80km dziennie i wszystko gra ;) ).
Fotograf czemu pytałeś z jakiego auta jest silnik ? czy to ma jakies znaczenie ? może coś nie pasować?
domyślam się ze będzie z kadzia (bo taki kiedyś silnik kumpel miał w kadziu właśnie)
Pozwolę sobie odpowiedzieć, tak ma to znaczenie bowiem przy takim silniku pasuje dać już sprzęgło od 1.6 a więc czeka cię również wymiana koła zamachowego bo dopiero od corsy b/astry f c14nz miało identyczne koło jak i 1.6. Niestety kadet i corsa a miały inne, pod które zapewne nie uda się dać sprzęgła od 1.6 (większego a co za tym idzie mocniejszego).
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

caly czas tak nie jezdze ale w na około 80% wlasnie tak jezdze :-D ( moze dlatego ze malo PS i trzeba wysoko krecic) ja robie jakies +- 2 tys. KM miesciecznie(do znalezienie na np. MOTOSTAT,MOTONOTES)

hmmm w takim razie jesli blok (kształt jego ?) z kadzia wyklucza zaloznienie kola od 1.6 to bedzie trzeba szukac innego....
hmmm swoja droga ROzwiert ma swoje dobre strony bo wsio jest nominał...no i 100pkt lansu wiecej :-D
ale kalkulujac to koszty gratow beda spore i ta kompletacja klockow :-D
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

RotkiV pisze:caly czas tak nie jezdze ale w na około 80% wlasnie tak jezdze :-D ( moze dlatego ze malo PS i trzeba wysoko krecic) ja robie jakies +- 2 tys. KM miesciecznie(do znalezienie na np. MOTOSTAT,MOTONOTES)

hmmm w takim razie jesli blok (kształt jego ?) z kadzia wyklucza zaloznienie kola od 1.6 to bedzie trzeba szukac innego....
hmmm swoja droga ROzwiert ma swoje dobre strony bo wsio jest nominał...no i 100pkt lansu wiecej :-D
ale kalkulujac to koszty gratow beda spore i ta kompletacja klockow :-D
Źle zrozumiałeś, blok jest ten sam ale będziesz musiał poszukać jeszcze koła od 1.6 (podejdzie i koło z 1.4 ale tylko tych nowszych)
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

dzieki za cierpliwosc :)2 w takim razie mysle ze wezme ten blok i bedzie czekał na reszte gratow... a kola bede szukal wlasciwego metoda prob i bledow ale juz od 1.6 + odchudzenie i wywazenie + nowe sprzeglo.
wszystko to fajnie sie pisze zeby tylko sie udalo... narazie nawet mam watpliwosci ze uda sie skonczyc do zlotu bo jeszcze nie zaczolem :-D

PS. jakie moga byc koszta wywazenia calego ukl. korbowego ?? i czy to konieczny zabieg? bo napewno nie zaszkodzi :-D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Marcin99 pisze:
Porszak pisze:no wlasnie to samo pomyslalem, ale napisalem tylko o tlokach bo przy seryjnym walku rozrzadu nalezaloby jednak odprezyc, chyba ze mozna cos latwo znalesc do 8v. ostrzejszego niz 18e
Przyznam, że nie całkiem rozumiem o co koledze chodzi a przeczytałem to kilka razy ;)
Odprężać albo ostrzejszy wałek? O co chodzi ;)
Co do wałków to przy małym 8v najostrzejszy seryjny to ten z c16se/13s a co do stopnia kompresji to trzeba by wszystko policzyć - wiadomo sama komora spalania przy większej pojemności zwiększy stopień sprężania a do tego jeśli tłoki w 1.8 są bardziej płaskie to faktycznie może być kłopot bo może wyskoczyć nawet i ponad 11:1 ale na spokojnie trzeba by to przemyśleć. Kolega chce dłubać to niech szuka, liczy i kombinuje. Pomysł jakiś jest.
widocznie zastosowalem tak duzy skrot myslowy, ze tylko ja sam go rozumiem :lol:

z walkiem namieszalem mocno :oops: . oczywiscie mialem na mysli 13s, nie wiedzac ze jest taki sam jak ten z 16se.

teraz wyjasniam. chcialem wiktorowi podpowiedziec zeby szuakl gratow z 1.8, ale wstrzymalem sie i zaproponowalem same tloki poniewaz mysle ze silnik, posiadajac seryjny walek mialby zbyt duzy st sprez. jaki ten stopien wyjdzie z samymi tlokami, to zalezy od tego jak duza czesc komory spalania (wielkosc zaglebienia w denku) znajduje sie w tloku c16se. wrzucajac same tloki z 1.8 doprezy sie minimalnie,albo wcale bo one beda 0.6mm ponizej plaszczyzny bloku. zeby wiedziec trzeba sprawdzic,policzyc.
dlatego zaproponowalem same tloki. bedzie to bezpieczniejsze/lepsze. silnik zyska charakter silnika szybkoobrotowego, podkwadratowego. szli jak b16a1/a2 hondy. oczywiscie po modach.

pierscienie jak marcin napisal, dobra seria. panweki tak samo. jak w przyszlosci bedziesz zmianil silnik, to daroj sobie wywazanie dolu, chyba ze zostaniesz z nim dluzej, krecac go do 7500 i wyzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

RotkiV pisze: 2- Jak wyglada sprawa z wiazka elektryczna? bede szukał wiazki od C14SE/16SE
DIS czy Aparat zapl. ??
wiązkę i kompa kupujesz od SE bo będzie to najlogiczniej chodzić, czy 1.4 czy 1.6 to już musi się Seboss wypowiedzieć bo miał jechać na pomiar z tym i z tym ale mu silnik klęknął chwilowo
skoro już mam oryginalną wiązkę od SE to nic nie musisz lutować nawet przy kolektorze od daewoo, jedyne co to może przedłużyć kable od czujnika temperatury powietrza zasysanego ale to tylko 2 kable,
jesli komp od SE to i DIS obowiązkowy, DISa, wiązkę i ECU Daewoo sobie odpuść bo prawdopodobnie ma gorsze mapy niż opel i możliwe że będzie miał immo
RotkiV pisze:3- wiem ze musze wymienic pompe paliwa. czy do niej tez musze ciagnac dodatkowe kabelki ? czy wpinam i dziala?
wsadzasz jak napisał Marcin razem z koszem od corsy byle MPI, jak to zrobić jest w Manulach
RotkiV pisze:Fotograf czemu pytałeś z jakiego auta jest silnik ? czy to ma jakies znaczenie ? może coś nie pasować?
Marcin już odpowiedział :oko:
Porszak pisze:jaki ten stopien wyjdzie z samymi tlokami, to zalezy od tego jak duza czesc komory spalania (wielkosc zaglebienia w denku) znajduje sie w tloku c16se.
tłoki w SE nie mają zagłębienia, denka są płaskie jak jak w 1.8 :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

Przedewszystkim wielkie dzieki Pany za angaż w temacie :-D
Po rozmowie z PORSZAKIEM ktory mi namieszał w glowie bardzo :0 sam juz nie wiem co mam robic
wspominales o rozwiercie na 1.8 z walem korbami i tlokami .. chyba z SILnika Z18XE i to by sie zgadzalo ... wg danych z INFO-techa wał by pasował do bloku z C14NZ (te same rozmiary glownych panewek) cos jeszcze ma decydujace znaczenie ?
Srednica cylindra w takiej sytacji wynosila by okolo 80,500 mm wiec jakies 2-2,500 mm wiecej niz 1.4 CZY TO NIE ZA DUZO ?
pytanie jak by to wszystko wspolpracowalo z glowica SE wg. INFO techa wysuniecie tloka jest zerowe wiec doprezenia duzego by chyba nie bylo. wiec na moj rozum chyba bezpiecznie.
w takiej sytuacji to było by juz chyba maximum jakie mozna z tego silnika wycisnac na wollnossaku :-D
prosze mi tu pisac swoje przemyslania na ten temat :)2
i nie kazcie mi liczyc czegos tam bo z matematyka sie nie lubimy :zakrecony: ale moze jakos dam rade.

PS> wyzej niz 7500 to chyba nie da rady ze wzgledu na hydraulike.. ale mysle ze jak juz zaczne dlubac to zglosze sie do ADAMA o odcinke na 7200 lub cos w te okolice :-D

EDIT: chwila na allegro i okazuje sie ze duzo latwiej bedzie kupic dol od z18xe (blok ktory mi nie bedzie potrzebny WAL KORBY iTLOKI) za nawet 400 zl wiec cena dobra.
w takim tez razie jakie moga byc problemy z tym rozwiertem na 1.8 czy wyglada to identycznie jak w sytacji 1.6 ?
a co z wykorbieniem z18xe na bloku c14nz... cholera sory wiem duzo pytan ale juz Marcin dzisiaj widzial jaki jestem zakrecony z tym silnikiem ... wiem tez juz ze nie zmieszcze sie w 2 tys.zl. mam nadzieje ze wytrwam
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Zioo »

odcinka na 7500 mysle ze bedzie osiagalna przy wyważonym dole, ale po co krecic tyle 8v, ktore ma wiecej momentu z dolu ...
ostry walek duzo namiesza (mialem kent'a w 1,6 8v efi - ford i robil masakre bez strojenia potrafil pocisnac honde 1,6 125km) cienko widze zestawienie z18 z 8v ... ale moze sie nie znam ... jak tak czytam o checi rozwiertu to zastanawiam sie z czego beda zrobione tuleje tlokow, zeby byly zywotne... 1,4 rozwiercone na 1,6, ostry walek, obrobiona glowica pod wieksze kanaly, wywazony dol i odelzony.. mysle ze z ogarnietym dolotem i wydechem + strojenie moze 130 zlamac z zapasem...
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Też mi się wydaje to ekstremalnym tuningiem rozwiert na 1.8 ale raczej możliwym, rozwiert bez tulejowania, tłoki się jeszcze powinny zmieścić w bloku :oko:
Co do stopnia sprężania może Porszak mógł byś policzyć wiedząc że komora spalania w głowicy w C16SE ma objętość ok 26,8 cm^3, reszta danych będzie chyba jak w Twoim C18XE :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Fotograf, a nie pomyliles sie z ta pojemnoscia komory spalania? nie powinno byc 36.8cm3. dla 26.8 wychodzi cr ponad 12:1

dla 36.8 cr wychodzi 10.8:1, czyli calkiem ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

hmmm... mnie martwi tylko to ze przy 1.8 scianki bloku były by chyba za cienkie..
Dziki Porszak za info :)2 cenne ifno :-D
w takim razie poprzestane chyba na tym 1.6

PS. co bylo by najlepsze do pomalowania
bloku, glowicy, moze skrzyni biegow. chodzi mi o czarny kolorek... mysle o chlorokauczuku (kumpel ma na zaciskach i trzyma sie juz ponad rok :)2
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

RotkiV pisze:hmmm... mnie martwi tylko to ze przy 1.8 scianki bloku były by chyba za cienkie..
Dziki Porszak za info :)2 cenne ifno :-D
w takim razie poprzestane chyba na tym 1.6
E tam kolego, głowę daję że prędzej wyskoczy ci korba do przodu niźli tam gdzie ścianki będą rzeczywiście cienkie. Jeśli wszystko będzie dobrze zrobione to nie prawa coś takiego się stać w przeciwnym razie te wszystko silniki sypałyby się bardzo szybko. Czy ktoś słyszał o awarii takich silników, która mogłaby być spowodowana zbyt cienkimi ściankami? ;)
PS. co bylo by najlepsze do pomalowania
bloku, glowicy, moze skrzyni biegow. chodzi mi o czarny kolorek... mysle o chlorokauczuku (kumpel ma na zaciskach i trzyma sie juz ponad rok :)2
A co to za OT w tym wątku :-P Prosimy nie zaśmiecać bądź co bądź fajnego wątku takimi pytaniami.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

koles ktory pracuje na obrabiarce i co by Mi robil silnik. twierdzi ze kiedys robili rozwiert w polonezie i bardzo szybko sie wysypal :)3 bo rzekomo scianki bylły za cienkie
srednica cylidnra:

C14nz 77,6mm
z18xe 80,5 mm tak wiec roznica spora

A czy blok c14nz a c16nz to jest to samo ? wiem ze smallblock ale moze c16 ma wiekszy,, margines" grubosci scianek ? tak tylko dumam* :-D
Chce aby bylo to zrobione dobrze i zebym nie musial sie martwic przy ostrzej jezdzie ze cos sie wyjsria :[
chlodnice oleju i tak mam w planach. takze jest to jakis margines bezpieczenstwa
Ale z drugiej strony chcial bym zeby te 120 KM przynajmniej bylo :)11
Porszak cos wspominał ze moga byc problemy z pasowaniem wału Z18 do bloku C14 i ze tloki musza sie chowac w bloku..
niestety nieznam wysokosci blokow ani ,,wykorbien"
ale znam ,,chyba to jest" skok tloka i tak:

z18xe 88,2mm
z/c16xe 81,5mm
c16se 81,5mm

to chyba stanowi nowy dodatkowy problem
A na kupowanie gratow ktore nie beda pasowac z ktorymi bedzie problem zeby je pozniej sprzedac pozwolic zabardzo sobie nie moge. ten projekt silnika i tak tani nie bedzie :-D
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy

Czy może ktoś to jeszcze potwierdzić co napisał Marcin? Czy ścianki nie będą za cienkie? Bo ja tak samo jak Wiktor chciałbym zrobić rozwiert bloku ale c16se...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

no juz napisalem wyzej ze angole robia rozwiert na 82mm i ganiaja po torze.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”