było nawet juz postanowienie szukania c20xe ale przy aucie jest tyle do zrobienia ze jakos wszyscko trzeba rozlozyc na etapy finansowe.
ciagle obstaje w takim razie przy C16SE ale tu mam dwie mozliwosci...
1- Kupic cale C16SE np. z Merivy za 1.5 tys + osprzet
2- Zlozyc doł z. C16NZ + glowica opel SE lub Daewoo A15SMS + kompletny remont z modami i wiem co mam... i ta opcja mi sie najbardziej podoba ale potrzebuje waszych rad.
moje pomysly na mody przy 1.6 to.
-wieksze zawory seria ssacy 38mm seria wydech 31 mm .. moj pomysł to powiekszyc kanały i gniazda zaworowe pod zawory z C18NZ ssacy :41,8mm wydech: 36,5mm zawory trzeba skrocic ale z tego co wiem da sie zrobic.. tylko czy glowica przyjmnie takie wieksze zawory ?? i co w tedy z prowadnicami?
-kolektor ssacy od A15SMS daewoo i wieksze wtryski na tyle duze ile to mozliwe (PB tylko do scigania, na codzien LPG)
-C16SE z tego co tu sie naczytalem lepiej chodzi na kompie od C14SE, a moze mi sie cos pomylilo juz.
- nowe panewki nowe pierscienie i honowanie cylindrow.
- ewentualnie jak ktos mi dokladnie wytlumacvzy co i jak to mozna by sie pokusic o hardocorowe spalnowanie glowicy i nafrezowanie tlokow.
-kolektor wydechowy c20xe
-skrzynia F13
- lekkie kolo zamachowe
wszelkie Sugestie, poprawki,zjebki
z tak przygotowanego silnika chcial bym uzyskac 120 KM
takie rzeczy jak honowanie planowanie frezowanie ... mam mozliwosc zrobinia na kopalni za free albo za symboliczne pieniadze