c16xe głowica

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
adam gsi
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

c16xe głowica

Post autor: adam gsi »

Witam mam pytanie, czy głowica z silnika x16xe podejdzie mi do c16xe ewentualnie z jakiego innego silnika można by podebrac, może juz ktoś coś takiego kombinował ? z góry dzieki za odp pozdrawiam
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: c16xe głowica

Post autor: -=m&m=- »

a czemu chcesz zmieniac głowice od c16xe ? W Manual&FAQ znajdziesz temat o Wielkości kanałów dolotowych i wydechowych co powinno pomóc :oko: Przy zastosowaniu glowicy od x16xe bedziesz musiał zaślepić egr bo c16xe go nie ma wiecej info w temacie o Różnicach pomiedzy c16xe a x16xe
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
adam gsi
Bez listowiec ;-)

Witam coś w głowicy dostaje takiego rezonansu coś jak by jakas blacha na tłumiku brzeczała,ten dziwek wydobywa sie z pod pokrywy zaworów,wiec stawiał bym na luz na panewkach wałków rozrządu albo szklanki. Może ktoś na forum miał taki problem ,lub ma jeszcze jakiś pomysł co to może byc?.Dodam że to brzeczenie jest tak miedzy 2000obr a 4000obr. Rozglądałem sie za głowicą z c16xe ale nigdzie tego nie ma ,a z x16xe kilka sztuk na allegro znalazłem.Dzieki -=m&m=- za podpowiedzi pozdrawiam
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

przykladales juz stetoskop po kolei do wszystkiego? to przyloz zanim zaczniesz wymyslac, ze to z glowicy brzeczy. w glowicy nie ma co brzeczec.
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

to jeśli twoje diagnozy są na podstawie ,,wydaje mi sie"
niema się co zastanawiać tylko zrywać głowice zobaczyć czy nie poluzowała się ta blacha (plastik) przy pokrywie zaworów(nie wiem jak to dokładnie się zwie)
obadać każdy popychacz, i wtedy dawać konkretne diagnozy... na ,,ucho" bez zdjęcia głowicy (lub samej pokrywy zaworów) nie powie Ci co tam ,,siedzi" najlepszy mechanik.
adam gsi
Bez listowiec ;-)

Witam, RotkiV głowice zwalałem bo strzelił mi pasek zaraz jak tylko kupiłem corse i musiałem wymienic wszyskie zawory.Popychacze sprawdzałem nie widac zeby miały luz, wałki też wyglądają ok . !markos sprawidziłem dzis w pracy stetoskopem i ewidetnie słychac ten dziwiek z pod pokrywy zaworów mniej wiecej na środku wałka wydechowego .Oblukałem nawet tą osłone od środka pokrywy zaworów od odmy i też jest sztywna.ja stawiał bym na wyrobione panewki na wałku.tylko to raczej bardzo żadko sie wyrabia,tak mi sie wydaje?.
Awatar użytkownika
frycu1110
Bez listowiec ;-)

Post autor: frycu1110 »

witam ma ten sam problem, metaliczny dzwiek jakby jakas niedokrencona blacha z pod pokrywy zaworów w granicach 2000-3500. cisnienie oleju ok sprawdziłem tam wszystko nawed rozrzad czy oby napinacz nie popuscił.dokrencone wszystko.Słychac to tak jak by cos w kolektorze ssacym czy dał se ktos z tym rade prosze o pomoc, przed sciągnieciem głowicy bo jeszcze tego nie zrobiłem.....
adam gsi
Bez listowiec ;-)

witam to zdjecie głowicy raczej nic ci nie da,ja u siebie głowice wymieniłem kompletną ,nowe zawory popychacze,wałki i pokrywe zaworów .i jest to samo przy 3tś obrotów jak by jakaś blacha sie obijała w głowicy.jak by udało ci sie dojść co to jest napisz na forum bede wdzieczny ,pozdrawiam
Awatar użytkownika
frycu1110
Bez listowiec ;-)

no to mamy juz 2-ie corsy z tym samym problemem jezeli naprawa głowicy nic nie dała to bedzie jakis osprzęt silnika a cisnienie oleju sprawdzałes? moze są luzy na panewkach korbowodowych i przenosi to na góre,u mnie słychac troche dół...ciekawe. jak dojde dam znac,zaczne od osprzentu,albo wogóle jak ktos miał taki przypadek i z nim wygrał niech napisze pozdrawiam piotr
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

ja tam stawiałbym na blachę w pokrywie zaworów :)
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
frycu1110
Bez listowiec ;-)

kolego chuckyhc a miałes taki przypadek bo zeby wyciągnąc pokrywe trzeba demontowac kolektor dolotowy,a to troche zabawy.obecnie sciągłem pasek pk. i nie pomogło czyli to nic z osprzentem typu alternator pompa wpomagania . pozd.piotr

-- 5 gru 2009, o 22:15 --

ps mam pokrywe z vectry 2.0 16v jest podobna i juz ide spradzic czy jest taka opcja zeby tam cos mogło sie polyznic ,dam znac
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

mnie osobiście to nie stukało na silniku, ale czyszcząc tą pokrywę, niechcący przestawiłem tą blachę, no i dopóki jej poprawnie nie "wcisnąłem" wydawała metaliczny brzdęk po lekkim uderzeniu w pokrywę. i żeby nie było, to są tylko moje przypuszczenia, musiałbym to na żywca słyszeć, ażeby coś więcej stwierdzić. pozdrawiam i czekam na jakieś wieści o problemie, a raczej jego rozwiązaniu
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
frycu1110
Bez listowiec ;-)

witam jednak pokrywa zaworów to nie to.rozebrałem sprawdziłem doklepałem zgrzewy w srotku pokrywy i nic,,dalej brzeczy.stawiam na to ze albo tz.popychacze,albo prowadnice zaworów.jest luz i zawory kepią,tylko dziwne ze tylko w granicach 1500-3000.jeszcze jedno pytanie sierowane do kolegi adam gsi .czy planowałes główice jak tak to ile ?i czy stosowałes uszczelke głowicy nadwymiar czy standart.i jesze jedno zauwazyłem ze rozbierając rozrzad jedno z kół wałków ma lekki luz a dokładnie tam gdzie jest wypustka w kole wałka (zaworów ssących) wypustka jes jakby lekko starta z jednej strony ,to samo na wałku rowek tesz jes nieco szerszy niz przy zaworach wydechowych ,przy nie dokreconym kole srubą pracuje na lewo i prawo tak ok 2stopnie dodam ze ustawiłem koło i skreciłem mocno srubą,lecz nadal cos zezi nie wiem juz naprawde sam co pozdrawiam piotr

-- 8 gru 2009, o 22:46 --

przepraszam za błedy.
adam gsi
Bez listowiec ;-)

głowica jak pametam była splanowana 0,15 , wiecej nie było potrzeby,uszczelka poszła standard.po remoncie głowicy zrobiłem juz 20000 km i nic sie nie dzieje .wiec tłumacze sobie że poprostu ten typ tak ma.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”