x14xe NIEMAŁE PROBLEMY

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
monia_sm
Bez listowiec ;-)
Imię: Monika
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

x14xe NIEMAŁE PROBLEMY

Post autor: monia_sm »

Jak w temacie, mam kłopot z serduchem mojego maleństwa, przedstawiam więc, jak się sprawy mają: więc tak... nie tajemnica, że odkąd ją mam, wdpupiała mi olej, ale nie jakieś tam ogromne ilości, ostatnio jednak oleju zaczęło mi przybywać, początkowo mniej, ale teraz to tragedia. Zaczął mi wlewać się do wody, wywala go przez zakrętkę itp., na bagnecie też upaprane jest u samej góry. Do tego olej nie ma ten samej konsystencji, jest rozcieńczony i śmierdzi paliwem. Gdy jeszcze nią jeździłam, wszystko było ok, dopóki się nie nagrzała, wtedy przy zmianie biegów pojawiało się szarpanie. Ogólnie jest niesympatycznie :(:(:( Mierzyliśmy z moim Bartkiem kompresję i wyszło tak:
1 cylinder: 13
2: 13,5
3: 13,5
4: 13,8, potem zrobiliśmy to samo, ale na próbie olejowej, też pokolei na wszystkich, nie tylko na tym najniższym i wyszło nam tak:
1: 15,5
2: 16,8
3: 16,8
4: 17

BARDZO, BARDZO BŁAGAM o informacje, wasze zdanie oraz porady. Pamiętajcie jednak, że ja kobieta jestem i proszę tak w miarę na mój rozum pisać :] A dodam jeszcze, że uszczelka pod głowicą już raz była wymieniana. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: x14xe NIEMAŁE PROBLEMY

Post autor: mr_luke »

Masz przedmuch UPG (uszczelki pod głowicą) na pierwszym cylindrze. Raczej to nie pierścienie bo wtedy ubywałoby go i byłoby słabsze ciśnienie a skoro mówisz, że miesza się z wodą i go przybywa to raczej przedmuch :oko:
Corsa - sold
monia_sm
Bez listowiec ;-)

mr_luke pisze:Masz przedmuch UPG (uszczelki pod głowicą) na pierwszym cylindrze. Raczej to nie pierścienie bo wtedy ubywałoby go i byłoby słabsze ciśnienie a skoro mówisz, że miesza się z wodą i go przybywa to raczej przedmuch :oko:
Co do uszczelki jak najbardziej i to w 100% się zgadzam, jednak wydaje mi się, że nie doczytałeś, ewentualnie ja nie zrozumiałam twojej odpowiedzi do końca. Ale o ile mi wiadomo to olej w wodzie="błotko", natomiast woda w oleju=masło. "Błota" jednak jeszcze nie ma tylko woda, zmieniła kolor na ciemny, wody w oleju nie ma, nie ma masła, a podczas jazdy niedolewając ani kropleku oleju jest go coraz więcej, ostatnio miałam w połowie dopuszczalnego poziomu wlanego do silnika oleju, niedolewając go przy następnym sprawdzaniu, czyli po 2 dniach na bagnecie był poziom max i o to mi głównie chodzi, czemu nie dolewając oleju jest go więcej, jest rzadszy, i wszędzie gdzie może wycieka??
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Olej w zbiorniczku nie zawsze od razu oznacza "błotko" zazwyczaj ma tłuste ślady i ciemnieje. Sprawdź czy ubywa płynu chłodzącego i czy olej z bagnetu ma słodkawy zapach jaki ma płyn.
Corsa - sold
Awatar użytkownika
MALY
Nowy
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MALY »

moze twoje problemy sa spowodowane przez odme zlapalo ja na duzych mrozach i puscilo w najslabszym miejscu.W ubieglym roku moj brat mial tak w peugotcie zamarzla mu odma i puscila uszczelka w miejscu kanalu wodnego i z ta mial wiecej oleju w silniku.Na szczesci to tylko byla uszczelka wyminil uszczelke,olei itp. i jezdzi do tej pory.
Zasada jest prosta jak sie walnąłeś to i ciebie odwalą
monia_sm
Bez listowiec ;-)

mr_luke pisze:Olej w zbiorniczku nie zawsze od razu oznacza "błotko" zazwyczaj ma tłuste ślady i ciemnieje. Sprawdź czy ubywa płynu chłodzącego i czy olej z bagnetu ma słodkawy zapach jaki ma płyn.
Właśnie wąchałam już kilkaset razy, do tego porównywałam wąchając u innych. U mnie olej ewidentnie śmierdzi benzyną, zawsze u mnie olej był spalany a teraz w ogromnych ilościach go przybyło, jeżeli chodzi o płyn to na 1000000% go nie ubyło, dam sobie rękę uciąć! W każdym razie olej jest rozrzedzony, i jak patrzysz na bagnet olej do pewnego momentu jest w miarę gęsty, lecz przy "obwódce" bagnetu jest już wodnisty, konkretniej wygląda jak wyblakła, wygazowana coca-cola rozlana i białą kartkę papieru. A jeżeli chodzi o sam bagnet to dziwnym jest fakt, że to coś, co było wcześniej olejem pojawia się nawet na "rączce".
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Benzyna dostaje Ci się do oleju przez pierścienie - stąd zapach, stad jest go więcej i stad taki kolor na górze, gdyż paliwo się nie miesza do końca z olejem. Miałem kiedys taki przypadek, ale w c20xe. Nie pamiętam co się dokładnie stało, ale chyba się zrypał sterownik i auto miało otwarte wtyski w jakims stopniu permanentnie. Co sie spaliło to sie spaliło a co nie przez pierścienie było wpychane do skrzyni korbowej. Nie zauwazyłaś że auto jest słabsze i więcej pali?
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Jeżeli nie ma masła na bagnecie a olej wyraźnie śmierdzi benzyną to tak jak pisał fifo silnik jest zalewany i benzyna spływa po sciankach przez pierścienie do oleju. Ale auto powninno być słabsze i spalanie powinno wzrośnąć i to znacznie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
monia_sm
Bez listowiec ;-)

wolga85 pisze:Jeżeli nie ma masła na bagnecie a olej wyraźnie śmierdzi benzyną to tak jak pisał fifo silnik jest zalewany i benzyna spływa po sciankach przez pierścienie do oleju. Ale auto powninno być słabsze i spalanie powinno wzrośnąć i to znacznie.
Zmiany owszem zauważyłam, z tym, że w moim przypadku była to kwestia max. tygodnia.
Pytanie: remont czy swap?
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

No to jest dobre pytanie. Jeśli nie chcesz wsadzać za dużo kasy i jeździć, to pod warunkiem, iż głowica nie jest w tragicznym stanie, możesz zrobić tylko pierścienie i powinnaś zamknąć się w cenie niższej niż swap ale jeśli chcesz włożyć w auto trochę serca, zrobić je należycie i dłuuuugo jeździć to koszt będzie już sporo większy. Także stajesz przed pytaniem typu, chce wydać więcej kasy ale jeździć już przez kolejne pare lat bez problemowo (pod warunkiem, że nic się nie wysra), czy wydać mniej ale mieć silnik już trochę zjeżdzony :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Jeszcze jest pytanko dlaczego silnik jest zalany i benzyna dostaje się do oleju. Może to być czujnik temp. padniety wtrysk lub wyjscie z ecu
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
monia_sm
Bez listowiec ;-)

dobra pytanie, czy jest ktoś chętny "za flache" kto mógłby mi pomóc w sprawdzeniu tych rzeczy, tj. czujnik temp, wtryski i odma?

-- 29 sty 2011, o 20:03 --

albo niech ktoś powie gdzie ta cala odma sie znajduje :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”