Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak
Imię: Klaudiusz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY

Post autor: marcinboree »

powiedzcie mi proszę jakie alu felgi powinienem kupić
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 13:42 przez marcinboree, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Re: czy to nie może być prostsze???

Post autor: mehes »

Też witamy.
Zmień temat postu (sprecyzuj)
:)1 rules/index.php#rule1b
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Ja u siebie w corsie b miałem felgi 7.0 J x 15" offset 42 i nic nie obcierało.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
marek-rz
Nowy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marek-rz »

Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

marek-rz pisze:Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j

o i właśnie o to mi chodzi!!!!! dziękuję narazie

-- 10 kwi 2011, o 16:16 --
marek-rz pisze:Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j

głupio na razie mówić ale corsę mam od wczoraj , trafila mi sie jak byłem w podróży.
a ze zostanie ze mną to chciałbym ją podszykować wizualnie.
może dlatego zacząłem od bucików. hehe

-- 10 kwi 2011, o 16:23 --

czyli raczej nie uderzać w 16... bo nawet przy dużym ET mogą mi ocierać o nadkola bo będą za głęboko wsadzone przy skręconych kołach ... tak ???

czyli w sumie przy niskim ET w granicach 35 będą uderzać o maskownicę błotnika....????

więc najlepsze będą 15 z ET na poziomie 45-48 a skręcą się do końca i nie będą ocierać ??? :-x
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Kontakt:

Re: Odpowiednie felgi jakie ET

15 są w sam raz Et 40-49 6,5-7 J
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

mehes pisze:15 są w sam raz Et 40-49 6,5-7 J

a czy do takich felg musiałeś uważać na szerokość opony ???

chciałbym raczej wąskie jakie konkretnie mogę do nich założyć . "przykład"
:)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

1. takich tematow jest miliard, wiec wypadaloby cos poczytac zanim zada sie pytanie.
2. jesli planujesz 15", albo 16", to interesuja cie wylacznie opony 195mm, a nie "chcialbym raczej waskie". w pierwszym wypadku profil 50, w drugim 45.

3. jak kupuje sie samochod, to nie zaczyna sie od wymiany felg, tylko filtrow, rozrzadu i plynow. na felgi moze juz nie wystarczyc :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

To ja dorzuce dwa grosze od siebie...

Maksymalnie co wchodzi do Corsy z przodu to 8J felgi z ET30. Taki felunek wychodzi na prosto z krawędzią błotnika, z tendencją, że nawet lekko chowa się w głąb.

W sposób "legalny to jest absolutne maksimum...

Ja jednak poszedłbym w kierunku jak chłopaki wyżej pisali... 7J w granicy ET40 będzie git...

Co do tyłu to spokojnie wchodzi 8J z ET23, mnie udało się wcisnąć 9J ET20 ale to inna broszka...

Co do 16" to przy seryjnym zawiasie, zarówno one jak i 15" będą leżeć, obcieranie przy skręcie to CI już zależy od szerokości felunku i jego ET...

Hmmm... ja jednak poszedł bym za radą markosa (kurcze, coś drugi raz ostatnio już ;P ) : filtry, oleje itp...

Co do oponek, coby to jechało i wyglądało to j/w 195 w profilu 50 ew. 45

Można jeszcze wskoczyć w 175/50 - dość bogaty wybór w 15"

Pozdro
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Bear_ pisze:To ja dorzuce dwa grosze od siebie...

Maksymalnie co wchodzi do Corsy z przodu to 8J felgi z ET30. Taki felunek wychodzi na prosto z krawędzią błotnika, z tendencją, że nawet lekko chowa się w głąb.

W sposób "legalny to jest absolutne maksimum...

Ja jednak poszedłbym w kierunku jak chłopaki wyżej pisali... 7J w granicy ET40 będzie git...

Co do tyłu to spokojnie wchodzi 8J z ET23, mnie udało się wcisnąć 9J ET20 ale to inna broszka...

Co do 16" to przy seryjnym zawiasie, zarówno one jak i 15" będą leżeć, obcieranie przy skręcie to CI już zależy od szerokości felunku i jego ET...

Hmmm... ja jednak poszedł bym za radą markosa (kurcze, coś drugi raz ostatnio już ;P ) : filtry, oleje itp...

Co do oponek, coby to jechało i wyglądało to j/w 195 w profilu 50 ew. 45

Można jeszcze wskoczyć w 175/50 - dość bogaty wybór w 15"

Pozdro

czy mogę na te moje nowe felgi .... założyć bez strachu coś takiego ???? czy one aby nie są za wąskie .... mogę takich szujać .... jakie najwęższe opony mogę założyć na felgę 6J ????

prosze o pomoc musze kupić komplet bo trzeba zawieźć rodziców na święta " BEZPIECZNIE"

CONTINENTAL ECO CONTACT EP
ROZMIAR: 175/55/15 77T
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

bzdura. za male. kolo ma miec okreslona srednice i koniec. w wypadku corsy ta srednica mniej wiecej pokrywa sie z kolem 195/50/15.

masz jeszcze jakies pytania? tylko nie na zasadzie "a bo ja bym chcial i szukam potwierdzenia, zeby mi ktos napisal, ze tak jest zajebiscie". nie jest.

kup hankook ventus v12 evo w 195/50/15 i przestan biadolic, robisz problem tam gdzie go nie ma.

ps.
nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze zmieniajac tresc pierwszego posta tak jak to zrobiles, wszystkie wypowiedzi innych traca sens :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

!markos pisze:1. takich tematow jest miliard, wiec wypadaloby cos poczytac zanim zada sie pytanie.
2. jesli planujesz 15", albo 16", to interesuja cie wylacznie opony 195mm, a nie "chcialbym raczej waskie". w pierwszym wypadku profil 50, w drugim 45.

3. jak kupuje sie samochod, to nie zaczyna sie od wymiany felg, tylko filtrow, rozrzadu i plynow. na felgi moze juz nie wystarczyc :lol:

Tak tak oczywiście masz racje ... ale to o czym napisałeś to się wymienia nawet we śnie... więc pominąłem ten wątek
technicznie i podzespołowo auto jest sprawdzone i mam spokój napewno na długi czas.
kupiłem odrazu Valvoline 10 W 40
zmieniłem wszystkie filtry , wycieraczki
zakładam właśnie biksenon
i jampy przód tył leksus

teraz moją bolączką są opony : bardzo bym się ucieszył gybym poznał w końcu "złoty środek" jeśli chodzi o opony . bo i może 195 są ładne i przyczepne ale zupełnie nie praktyczne w moim przypadku
było by wspaniale jak bym mógł do niej założyć 175/55/15 albo choć 185/50/15 ale nikt mi nie chce odpisać więc czekam i wstrzymuję się z zakupem

tematów jeśli chodzi o konkretne rodzaje opon włączając w to linki JEST JAK NA LEKARSTWO
a ja konkretnie potrzebuje zestaw pod 6J

nie wiem tylko jak tu dodać zdjęcie .

-- 16 kwi 2011, o 13:44 --
!markos pisze:bzdura. za male. kolo ma miec okreslona srednice i koniec. w wypadku corsy ta srednica mniej wiecej pokrywa sie z kolem 195/50/15.

masz jeszcze jakies pytania? tylko nie na zasadzie "a bo ja bym chcial i szukam potwierdzenia, zeby mi ktos napisal, ze tak jest zajebiscie". nie jest.

kup hankook ventus v12 evo w 195/50/15 i przestan biadolic, robisz problem tam gdzie go nie ma.

ps.
nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze zmieniajac tresc pierwszego posta tak jak to zrobiles, wszystkie wypowiedzi innych traca sens :zakrecony:

racja nie zmieniam już nic - dzięki za odp.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

potrafisz znalezc w sieci takie narzedzie jak zamienniki opon? ewentualnie czy potrafisz obsluzyc kalkulator?
Obrazek
Awatar użytkownika
KO$TEK
Nowy
Imię: Michał

Re: Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY

Post autor: KO$TEK »

Jak przeczytalem ten watek odnioslem wrazenie ze sam nie wiesz czego chcesz chlopaku... Zaczales temat od felg 16", teraz piszesz ze opona 195 za szeroka... to sie wyszystko jak dla mnie kupy nie 3ma... Byc moze mam dla Ciebie rozwiazanie. Po prawdzie nie 16", nawet nie 15" a 14" OZ z mojej CB:
http://krakow.gumtree.pl/c-Samochody-Sp ... Z268124371
Za zestaw 1,5 roku temu dalem 1500pln i stwierdzam ze warto bylo. Idealne polaczyly wyglad z komfortem uzytkowania, swietnie przezentowaly sie przy seryjnym zawiasie i na glebie. Fotki na aucie w moim temacie:
zielony-dupowoz-by-ko-tek-t68586.html
Felunek wystawiony na sprzedaz bo mi fura bo zimie pordzewiala i juz nie zasluguje na OZety... A poza tym zmienila sie wizja na auto.

Tyla. Jesli zainteresowany, dawaj na pw.
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

KO$TEK pisze:Jak przeczytalem ten watek odnioslem wrazenie ze sam nie wiesz czego chcesz chlopaku... Zaczales temat od felg 16", teraz piszesz ze opona 195 za szeroka... to sie wyszystko jak dla mnie kupy nie 3ma... Byc moze mam dla Ciebie rozwiazanie. Po prawdzie nie 16", nawet nie 15" a 14" OZ z mojej CB:
http://krakow.gumtree.pl/c-Samochody-Sp ... Z268124371
Za zestaw 1,5 roku temu dalem 1500pln i stwierdzam ze warto bylo. Idealne polaczyly wyglad z komfortem uzytkowania, swietnie przezentowaly sie przy seryjnym zawiasie i na glebie. Fotki na aucie w moim temacie:
zielony-dupowoz-by-ko-tek-t68586.html
Felunek wystawiony na sprzedaz bo mi fura bo zimie pordzewiala i juz nie zasluguje na OZety... A poza tym zmienila sie wizja na auto.

Tyla. Jesli zainteresowany, dawaj na pw.

fakt Twoje OZ są bardzo ładne . ale już kupiłem.

Znalazłem też text , w którym umieszczono orientacyjną tabelkę dla takich zieleniaków jak ja . wrzucę ją tutaj może ktoś skorzysta

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html :-D

Markos sie nie myli jeśli chodzi o zalecane kapcie.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 11:28 przez marcinboree, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Kontakt:

masz temat jak dodawać foty
dodawanie-zalacznikow-t68416.html
jeszcze musisz spytać nie o "cichość opon'' a o spalanie :lol: :lol:
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

mehes pisze:masz temat jak dodawać foty
dodawanie-zalacznikow-t68416.html
jeszcze musisz spytać nie o "cichość opon'' a o spalanie :lol: :lol:

pewnie mnie zaskoczysz i z moich 5 litrów na 100 powiesz mi że po prezejćsiu na 15" b edzie żłopał 8 litrów ?? to będzie tragedia jakie mam wybrać ?

co powiecie na coś takiego ???? ma Ktoś z Was?

OPONY LETNIE 195/50/15 WANLI - allegro.??
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Obrazek

do takiego potwora jak masz i na twoje potrzeby, taki chinski shit jak wanli wystarczy z zapasem... bieznikowane sa jeszcze tansze, tez bedziesz na nich smigal az milo, a do tego wyrobisz sie w 400pln za komplet.
Obrazek
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

o matkoooooo

Na pewno będzie mi Cię łatwo rozpoznać na częstochowskich ulicach :-?
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

!markos pisze:Obrazek

do takiego potwora jak masz i na twoje potrzeby, taki chinski shit jak wanli wystarczy z zapasem... bieznikowane sa jeszcze tansze, tez bedziesz na nich smigal az milo, a do tego wyrobisz sie w 400pln za komplet.

wracając do tematu

zakupiłem komplet nowiutkich conti 185/55/15 jazda cudo skręt lżejszy i łagodniejszy niż przy 195
wspaniale tłumią drgania no i już mnie nie ciora po koleinach. :)2 niebo a ziemia. nie do porównania
tak niewielka zmiana a jednak ....polecam właśnie byłem we Wrocławiu ( mocne acz zasłużone manto dostaliśmy w kolejce extraklasy :/ )
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

cool story bro, ale 8mm gumy wiecej raczej nie wywola takich roznic. moze sa po prostu NOWE i dlatego tak sie nimi jarasz..
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

!markos pisze:cool story bro, ale 8mm gumy wiecej raczej nie wywola takich roznic. moze sa po prostu NOWE i dlatego tak sie nimi jarasz..
no nieważne >markos<. ważne że odczuwalnie lepiej tłumi dziurska a przy okazji jest nowe

195//50%195 = 9.750
185//55%185= 10.175

fakt może nie wiele ale widocznie to może kwestia jakości gumy z rocznika 11.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”