Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY
- marcinboree
- Świeżak
- Imię: Klaudiusz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY
powiedzcie mi proszę jakie alu felgi powinienem kupić
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 13:42 przez marcinboree, łącznie zmieniany 7 razy.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: czy to nie może być prostsze???
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Ja u siebie w corsie b miałem felgi 7.0 J x 15" offset 42 i nic nie obcierało.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- marek-rz
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j
- marcinboree
- Świeżak
marek-rz pisze:Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j
o i właśnie o to mi chodzi!!!!! dziękuję narazie
-- 10 kwi 2011, o 16:16 --
marek-rz pisze:Jak są to oryginalne to et masz 49 Tylko po tym co widzę w profilu masz 1,0 więc 16 może być trochę za duża jeśli chcesz się zmieścić w nadkolach to najbezpieczniej było by 6,5 badz 7 j
głupio na razie mówić ale corsę mam od wczoraj , trafila mi sie jak byłem w podróży.
a ze zostanie ze mną to chciałbym ją podszykować wizualnie.
może dlatego zacząłem od bucików. hehe
-- 10 kwi 2011, o 16:23 --
czyli raczej nie uderzać w 16... bo nawet przy dużym ET mogą mi ocierać o nadkola bo będą za głęboko wsadzone przy skręconych kołach ... tak ???
czyli w sumie przy niskim ET w granicach 35 będą uderzać o maskownicę błotnika....????
więc najlepsze będą 15 z ET na poziomie 45-48 a skręcą się do końca i nie będą ocierać ???

- mehes
- Moderator Leader
- Kontakt:
Re: Odpowiednie felgi jakie ET
15 są w sam raz Et 40-49 6,5-7 J
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- marcinboree
- Świeżak
mehes pisze:15 są w sam raz Et 40-49 6,5-7 J
a czy do takich felg musiałeś uważać na szerokość opony ???
chciałbym raczej wąskie jakie konkretnie mogę do nich założyć . "przykład"

- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
1. takich tematow jest miliard, wiec wypadaloby cos poczytac zanim zada sie pytanie.
2. jesli planujesz 15", albo 16", to interesuja cie wylacznie opony 195mm, a nie "chcialbym raczej waskie". w pierwszym wypadku profil 50, w drugim 45.
3. jak kupuje sie samochod, to nie zaczyna sie od wymiany felg, tylko filtrow, rozrzadu i plynow. na felgi moze juz nie wystarczyc
2. jesli planujesz 15", albo 16", to interesuja cie wylacznie opony 195mm, a nie "chcialbym raczej waskie". w pierwszym wypadku profil 50, w drugim 45.
3. jak kupuje sie samochod, to nie zaczyna sie od wymiany felg, tylko filtrow, rozrzadu i plynow. na felgi moze juz nie wystarczyc

- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
To ja dorzuce dwa grosze od siebie...
Maksymalnie co wchodzi do Corsy z przodu to 8J felgi z ET30. Taki felunek wychodzi na prosto z krawędzią błotnika, z tendencją, że nawet lekko chowa się w głąb.
W sposób "legalny to jest absolutne maksimum...
Ja jednak poszedłbym w kierunku jak chłopaki wyżej pisali... 7J w granicy ET40 będzie git...
Co do tyłu to spokojnie wchodzi 8J z ET23, mnie udało się wcisnąć 9J ET20 ale to inna broszka...
Co do 16" to przy seryjnym zawiasie, zarówno one jak i 15" będą leżeć, obcieranie przy skręcie to CI już zależy od szerokości felunku i jego ET...
Hmmm... ja jednak poszedł bym za radą markosa (kurcze, coś drugi raz ostatnio już ;P ) : filtry, oleje itp...
Co do oponek, coby to jechało i wyglądało to j/w 195 w profilu 50 ew. 45
Można jeszcze wskoczyć w 175/50 - dość bogaty wybór w 15"
Pozdro
Maksymalnie co wchodzi do Corsy z przodu to 8J felgi z ET30. Taki felunek wychodzi na prosto z krawędzią błotnika, z tendencją, że nawet lekko chowa się w głąb.
Ja jednak poszedłbym w kierunku jak chłopaki wyżej pisali... 7J w granicy ET40 będzie git...
Co do tyłu to spokojnie wchodzi 8J z ET23, mnie udało się wcisnąć 9J ET20 ale to inna broszka...
Co do 16" to przy seryjnym zawiasie, zarówno one jak i 15" będą leżeć, obcieranie przy skręcie to CI już zależy od szerokości felunku i jego ET...
Hmmm... ja jednak poszedł bym za radą markosa (kurcze, coś drugi raz ostatnio już ;P ) : filtry, oleje itp...
Pozdro
- marcinboree
- Świeżak
Bear_ pisze:To ja dorzuce dwa grosze od siebie...
Pozdro
czy mogę na te moje nowe felgi .... założyć bez strachu coś takiego ???? czy one aby nie są za wąskie .... mogę takich szujać .... jakie najwęższe opony mogę założyć na felgę 6J ????
prosze o pomoc musze kupić komplet bo trzeba zawieźć rodziców na święta " BEZPIECZNIE"
CONTINENTAL ECO CONTACT EP
ROZMIAR: 175/55/15 77T
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
bzdura. za male. kolo ma miec okreslona srednice i koniec. w wypadku corsy ta srednica mniej wiecej pokrywa sie z kolem 195/50/15.
masz jeszcze jakies pytania? tylko nie na zasadzie "a bo ja bym chcial i szukam potwierdzenia, zeby mi ktos napisal, ze tak jest zajebiscie". nie jest.
kup hankook ventus v12 evo w 195/50/15 i przestan biadolic, robisz problem tam gdzie go nie ma.
ps.
nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze zmieniajac tresc pierwszego posta tak jak to zrobiles, wszystkie wypowiedzi innych traca sens
masz jeszcze jakies pytania? tylko nie na zasadzie "a bo ja bym chcial i szukam potwierdzenia, zeby mi ktos napisal, ze tak jest zajebiscie". nie jest.
kup hankook ventus v12 evo w 195/50/15 i przestan biadolic, robisz problem tam gdzie go nie ma.
ps.
nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze zmieniajac tresc pierwszego posta tak jak to zrobiles, wszystkie wypowiedzi innych traca sens

- marcinboree
- Świeżak
Re:
!markos pisze:1. takich tematow jest miliard, wiec wypadaloby cos poczytac zanim zada sie pytanie.
Tak tak oczywiście masz racje ... ale to o czym napisałeś to się wymienia nawet we śnie... więc pominąłem ten wątek
technicznie i podzespołowo auto jest sprawdzone i mam spokój napewno na długi czas.
kupiłem odrazu Valvoline 10 W 40
zmieniłem wszystkie filtry , wycieraczki
zakładam właśnie biksenon
i jampy przód tył leksus
teraz moją bolączką są opony : bardzo bym się ucieszył gybym poznał w końcu "złoty środek" jeśli chodzi o opony . bo i może 195 są ładne i przyczepne ale zupełnie nie praktyczne w moim przypadku
było by wspaniale jak bym mógł do niej założyć 175/55/15 albo choć 185/50/15 ale nikt mi nie chce odpisać więc czekam i wstrzymuję się z zakupem
tematów jeśli chodzi o konkretne rodzaje opon włączając w to linki JEST JAK NA LEKARSTWO
a ja konkretnie potrzebuje zestaw pod 6J
nie wiem tylko jak tu dodać zdjęcie .
-- 16 kwi 2011, o 13:44 --
!markos pisze:bzdura. za male. kolo ma miec okreslona srednice i koniec. w wypadku corsy ta srednica mniej wiecej pokrywa sie z kolem 195/50/15.
ps.
racja nie zmieniam już nic - dzięki za odp.
- KO$TEK
- Nowy
- Imię: Michał
Re: Odpowiednie felgi odpowiednie OPONY
Jak przeczytalem ten watek odnioslem wrazenie ze sam nie wiesz czego chcesz chlopaku... Zaczales temat od felg 16", teraz piszesz ze opona 195 za szeroka... to sie wyszystko jak dla mnie kupy nie 3ma... Byc moze mam dla Ciebie rozwiazanie. Po prawdzie nie 16", nawet nie 15" a 14" OZ z mojej CB:
http://krakow.gumtree.pl/c-Samochody-Sp ... Z268124371
Za zestaw 1,5 roku temu dalem 1500pln i stwierdzam ze warto bylo. Idealne polaczyly wyglad z komfortem uzytkowania, swietnie przezentowaly sie przy seryjnym zawiasie i na glebie. Fotki na aucie w moim temacie:
zielony-dupowoz-by-ko-tek-t68586.html
Felunek wystawiony na sprzedaz bo mi fura bo zimie pordzewiala i juz nie zasluguje na OZety... A poza tym zmienila sie wizja na auto.
Tyla. Jesli zainteresowany, dawaj na pw.
Za zestaw 1,5 roku temu dalem 1500pln i stwierdzam ze warto bylo. Idealne polaczyly wyglad z komfortem uzytkowania, swietnie przezentowaly sie przy seryjnym zawiasie i na glebie. Fotki na aucie w moim temacie:
Felunek wystawiony na sprzedaz bo mi fura bo zimie pordzewiala i juz nie zasluguje na OZety... A poza tym zmienila sie wizja na auto.
- marcinboree
- Świeżak
KO$TEK pisze:Jak przeczytalem ten watek odnioslem wrazenie ze sam nie wiesz czego chcesz chlopaku... Zaczales temat od felg 16", teraz piszesz ze opona 195 za szeroka... to sie wyszystko jak dla mnie kupy nie 3ma... Byc moze mam dla Ciebie rozwiazanie. Po prawdzie nie 16", nawet nie 15" a 14" OZ z mojej CB:
fakt Twoje OZ są bardzo ładne . ale już kupiłem.
Znalazłem też text , w którym umieszczono orientacyjną tabelkę dla takich zieleniaków jak ja . wrzucę ją tutaj może ktoś skorzysta
http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html

Markos sie nie myli jeśli chodzi o zalecane kapcie.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 11:28 przez marcinboree, łącznie zmieniany 1 raz.
- mehes
- Moderator Leader
- Kontakt:
masz temat jak dodawać foty
dodawanie-zalacznikow-t68416.html
jeszcze musisz spytać nie o "cichość opon'' a o spalanie

jeszcze musisz spytać nie o "cichość opon'' a o spalanie

[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- marcinboree
- Świeżak
mehes pisze:masz temat jak dodawać foty
jeszcze musisz spytać nie o "cichość opon'' a o spalanie![]()
pewnie mnie zaskoczysz i z moich 5 litrów na 100 powiesz mi że po prezejćsiu na 15" b edzie żłopał 8 litrów ?? to będzie tragedia jakie mam wybrać ?
co powiecie na coś takiego ???? ma Ktoś z Was?
OPONY LETNIE 195/50/15 WANLI - allegro.??
- przyciaga
- Moderatorzy
- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
o matkoooooo
Na pewno będzie mi Cię łatwo rozpoznać na częstochowskich ulicach
Na pewno będzie mi Cię łatwo rozpoznać na częstochowskich ulicach

Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- marcinboree
- Świeżak
Re:
!markos pisze:
do takiego potwora jak masz i na twoje potrzeby, taki chinski shit jak wanli wystarczy z zapasem... bieznikowane sa jeszcze tansze, tez bedziesz na nich smigal az milo, a do tego wyrobisz sie w 400pln za komplet.
wracając do tematu
zakupiłem komplet nowiutkich conti 185/55/15 jazda cudo skręt lżejszy i łagodniejszy niż przy 195
wspaniale tłumią drgania no i już mnie nie ciora po koleinach.

tak niewielka zmiana a jednak ....polecam właśnie byłem we Wrocławiu ( mocne acz zasłużone manto dostaliśmy w kolejce extraklasy

- marcinboree
- Świeżak
Re:
no nieważne >markos<. ważne że odczuwalnie lepiej tłumi dziurska a przy okazji jest nowe!markos pisze:cool story bro, ale 8mm gumy wiecej raczej nie wywola takich roznic. moze sa po prostu NOWE i dlatego tak sie nimi jarasz..
195//50%195 = 9.750
185//55%185= 10.175
fakt może nie wiele ale widocznie to może kwestia jakości gumy z rocznika 11.